Hrvatska
Neuobičajena najava polufinala: Imaju li Zadrani šanse kod Adriane Lime?

Neuobičajena najava polufinala: Imaju li Zadrani šanse kod Adriane Lime?

Autor: Paulo Sarić

U Zadru su navijači uvijek bili vjetar u leđa domaćoj momčadi te uvijek treba tražiti identifikaciju publike s timom i obrnuto.

Pobjeda protiv MZT-a „spasila“ je zadarsku sezonu. Dalmatinci su kao prvi i osnovni cilj postavili ostanak u regionalnoj ligi, dok je uspjeh u domaćim natjecanjima bio u drugom planu. Razumljivo, imajući u vidu Cedevitu koja posljednjih sezona suvereno vlada domaćim parketima i koja je posljednji pogrešni korak napravila sada već davne 2013. godine kada je položila oružje pred Luztovom družinom koju je na parketu predvodio Dario Šarić.

Pobjeda nad Makedoncima ugasila je požar koji je prijetio da lošu sezonu pretvori u groznu, no vremena za slavlje nije bilo previše. Danas starta polufinalna serija doigravanja hrvatskog prvenstva u kojoj će Zadrani odmjeriti snage s 'Vitaminima'. Zanimljivo, uz prednost domaćeg terena.

U prvom redu možemo očekivati dobru utakmicu, to je najbitnije. Možemo očekivati domaći teren koji smo tako dugo čekali i do kojeg nije bilo lako doći i možemo očekivati dobru košarku. Nalazimo se u regulaciji sportske forme koja sugerira dobru košarku. Pogledamo li zadnji susret, i jedna i druga momčad su, košarkaški gledano, igrale dobro. Moramo tražiti svoju šansu i svoje prednosti te pokušati igrati što više timski i što je moguće više tražiti kolektivni ritam te se staviti u formu ekipe. To je formula kako napraviti nešto u utakmicama koje su pred nama – izjavio je u najavi nedjeljnog okršaja trener KK Zadar Ante Nazor.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Trijumf nad momcima iz glavnog grada Sjeverne Makedonije skinuo je veliki teret sa zadarskih leđa. Primarni cilj je ispunjen, a momčadi u takvim trenucima znaju na krilima elana i dobrog raspoloženja odigrati rasterećeno i iznad svojih mogućnosti.

To ćemo vidjeti na terenu, to se nikada ne zna. Odradili smo svega jedan trening i to relaksacijski. Psihološko opterećenje je bilo enormno i osjećao se grč, no kako sam kazao, za mene sezona tek počinje i osjećam se dovoljno svjež i odmoran da tako mogu i pripremati utakmicu te se nadam da ću to i prenijeti na igrače. S pobjedom protiv MZT-a prebrisali smo sve loše i sada zaista možemo igrati za svoj gušt. Nadam se da igrači neće osjećati grč, jer za to apsolutno nema razloga – kazao je splitski strateg koji se tijekom sezone često služio neortodoksnom retorikom i pjesničkim motivima kako bi motivirao svoje igrače.

Može li „dalmatinski inat“ poslužiti kao dodatno gorivo u borbi s bogatijim i kvalitetnijim suparnicima iz glavnog grada?

Dalmatinski inat. To tako arhaično zvuči. Mislim da će to ove generacije više pronalaziti u nekim starim rječnicima… Koliko god istini moramo gledati u oči, nadam se da ćemo ga pokazati na parketu.

Cedevita na Višnjik dolazi bez prednosti domaćeg terena i kao četvrta momčad u državi nakon 22 ligaška kola, a rezultat je to pravila koja kazuju da klubovi tijekom sezone mogu registrirati 24 seniorska i neograničen broj juniorskih igrača.

Što reći o momčadi Cedevite? To je kao da me pitate o Adriani Limi ili Alessandri Ambrosio… – kroz smijeh je kazao 40-godišnji stručnjak i dodao – ali, to nije razlog da ne damo sve od sebe i pokušamo odigrati najbolje što možemo.

FOTO: KK Krka - Robi Verbajs

Stavimo li na papir individualnu kvalitetu i debljinu bankovnog računa, Rimčeva je momčad apsolutni favorit u Krešinom domu.

Teško je reći. Što se tiče snage 'rostera' apsolutno da, ali svjedoci smo da mnogo puta to i ne igra presudnu ulogu u sportu. Poklope li se drugi faktori, mislim da možemo biti ravnopravni. Možda ćemo najviše šansi imati baš u prvoj utakmici – smatra trener Zadra koji će nakon dugo vremena imati na raspolaganju svih 12 igrača – svi su zdravi i nadam se da ćemo biti tim. To je ono što je bitno. Dobili smo domaći teren, no fali nam još jedan korak da dišemo što je moguće više timski i onda će to ići u željenom smjeru.

U momčad se konačno vratio i William Magarity koji je krajem prosinca suspendiran zbog uzimanja neprijavljenog lijeka za astmu zbog čega je propustio naredna četiri mjeseca i samo srce sezone. Visoki je Šveđanin u Donatov grad stigao prije desetak dana, no trebat će mu vremena da se vrati u natjecateljsku formu.

Rekao sam i zadnji put da se vratio u puno lošijem stanju nego je bio kada nas je napustio, ali ga iz dana u dan nastojimo dignuti i dovesti ga u gotovost da može participirati. Sigurno neće moći doprinijeti u punom opsegu kao prije, ali je igrač koji će nam biti od velike važnosti u kratkim periodima.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

S obzirom na važnost i termin utakmice, ne treba sumnjati da će Dalmatinci imati veliku podršku s tribina.

U Zadru su navijači uvijek bili vjetar u leđa domaćoj momčadi te uvijek treba tražiti identifikaciju publike s timom i obrnuto. Bez toga Zadar nije Zadar. Nadam se da ćemo iz utakmice u utakmicu to sve više učvršćivati – poželio je Nazor koji se nije složio s konstatacijom da njegova momčad ima velikih problema u obrani protivničkih bekova.

Lester Medford i James Woodard u tri su utakmice kombinirano ubacili 108 poena, ravnih 18 po susretu. Podatak je to koji ne ohrabruje znajući da će večeras s druge strane terena stajati kvalitetniji i opasniji Jacob Pullen i Justin Cobbs, udarne igle aktualnog hrvatskog prvaka.

Koliko god se slažem s vama, toliko se i ne bih složio. Mislim da je zaustavljanje Medforda u presudnim trenucima kada se utakmica lomila na ovu ili onu stranu bilo ključno da se dobije – kazao je Nazor i zaključio – imamo konja za trku!

Utakmica se igra u nedjelju s početkom u 17 sati u Krešinom domu.