Kolumne
VIDEO: Nevidljivi Božić i vidljivi Bašić

VIDEO: Nevidljivi Božić i vidljivi Bašić

Autor: Branko Tabak

Luka i Lovre, Božić i Bašić, LB i LB!

Zadar je u utakmici sezone slavio protiv Petrol Olimpije 97-77. Puno je junaka zadarske pobjede. Ovaj tekst posvećujemo LB dvojcu. 

Na semaforu je rezultat glasio 13-13. Lovre Bašić je u kontri zakucao i loptu i protivničkog igrača te povikom i potezom ruke podignuo dvoranu na noge. Ponovno je Zadar ukrao loptu. Došla je do Bašića. Ovaj puta se nije sjurio na koš, već je napravio korak natrag i zabio tricu za 19-13.

✈️✈️ The kid can fly! Lovre Bašić of @kkzadar with a one-handed jam! #And1 #ABALiga #ZADOLI pic.twitter.com/4ZX5q14K8B

— ABA Liga (@ABA_League) 8. prosinca 2017. ">


Još mu je jedna lopta u kontri sjela u ruke uz bolu grimasu Lovre ju nije niti uputio prema košu. Pri skoku se nešto dogodilo. Pokušao je otrčati u obranu. Bilo je bolno i zatražio je izmjenu. Prve informacije sa zadarske klupe govorile su o ozljedi koljena.

Zar opet? 

Nakon toliko ozljeda i oporavaka, operativnih zahvata i trauma, lutanja i mladenačkih grijeha, pokuda trenera i pokušaja Aramisa Naglića da ga zaštiti javnim prozivanjem Bašić je odlučio pokazati svima da je veliki talent koji radom želi nadoknaditi izgubljeno vrijeme.

Protiv Crvene zvezde je odigrao odličnu četvrtinu, protiv Cibone najbolju utakmicu u sezoni, na gostovanju kod Mege podijelio je sedam asistencija i pogodio bacanje za potvrdu pobjede.

I baš kada je narastao do igrača koji je s klupe izborio status bitne karike u rotaciji, a potom i koraknuo prema statusu nositelja igre, Lovre Bašić se opet ozlijedio. U dvorani je vladala nevjerica, a onda je stiglo olakšanje.

Lovre se nakon desetak minuta podigao na noge, skakutao, bolni izraz s lica je nestao. Ubrzo je ušao u igru i odmah pokazao da je ovo njegova večer. Lagano je zabio polaganje, potom i tricu na zadarsko vodstvo 43-30 i oduševljenje u dvorani. 

Zadar je u završnih pet minuta prvog poluvremena briljirao i odletio do 21 poena viška. Bilo je to vjerojatno najbolje odigrano poluvrijeme u posljednjih nekoliko sezona.


Sve su stvari štimale, a najveći dio posla na obje strane, u napadu i obrani, napravio je nevidljivi Luka Božić. Statistika je u tih prvih 20 minuta zabilježila 7 poena, 8 skokova, asistenciju i dvije osvojene lopte. A gdje su sve one sitne male stvari koje ona ne bilježi?

✈️✈️ The kid can fly! Lovre Bašić of @kkzadar with a one-handed jam! #And1 #ABALiga #ZADOLI pic.twitter.com/4ZX5q14K8B

— ABA Liga (@ABA_League) 8. prosinca 2017. ">


Briljirali su u tim trenucima svi. I svi su za svoje minijature pozdravljeni ovacijama. Božić je, kao i mnogo puta do sada na sebe preuzeo ulogu vodonoše, a bez te njegove vode ne bi bilo ni tečnosti u zadarskoj igri.

I kada je Špan našpanao situaciju i približio svoju momčad na -11 a Zadar muku mučio u napadu tražeći raspoloženog šutera, Božić je osvojio važnu loptu i spriječio kontru za prelazak gostiju jednoznamenkasti zaostatak, skok preko one psihološke barijere koja jednima reže, a drugima daje krila. Knowles dvicom i Bostic tricom nadovezali su se na ovu sjajnu reakciju Božića, malo komu vidljivu.

Bilo je na ovoj utakmici sjajnih pojedinaca, i boljih od Lovre i Luke, ali sigurni smo, nitko se neće naljutiti jer smo ove retke posvetili baš njima. Zaslužili su!

Lovre Bašić – 17 minuta – 11 poena, 3 asistencije, 4 osvojene lopte
Luka Božić  - 30 minuta – 14 poena, 12 skokova, 1 asistencija, 2 osvojene lopte