Europa i Svijet
Hrvatska
Nije najbitnije jesam li ja i dalje izbornik…

Nije najbitnije jesam li ja i dalje izbornik…

Autor: Paulo Sarić

„Ako imaš straha nemoj se baviti sportom.“

Hrvatska (ni)je uspjela. Ovisno o kutu iz kojeg gledate. Momčad Ivice Skelina došla je do prve pobjede u skupini D europskih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, no konačnih 82-78 nije dovoljno da se nadoknadi gostujući poraz. Svjesni su toga bili i Nizozemci koji su tražili pozitivne stvari unatoč gubitku bodova.

- Razočaran sam što smo izgubili, no uspjeli smo sačuvati sedam koševa viška iz prvog susreta pa dan nije bio u potpunosti izgubljen – rekao je najbolji igrač gostujućeg sastava Thomas Van der Mars.

Sličnog je mišljenja bio i izbornik Toon Van Helfteren.

- Čestitam Hrvatskoj na pobjedi koja će učiniti ovu skupinu zanimljivom. Kao i prije tri dana nismo dobro krenuli u utakmicu. Ponovno smo upali u dvoznamenkasti minus u prvoj četvrtini. Danas smo ga uspjeli nadoknaditi te nakratko i povesti, no to nam je oduzelo previše energije. Razočaran sam jer smo igrali na pobjedu koja bi nam, ako se ne varam, osigurala plasman u drugi krug. No, barem smo uspjeli sačuvati prednost u međusobnom omjeru – kazao je gostujući strateg i dodao - mislim da je realna mogućnost da tri momčadi završe s istim omjerom, no svakako da mi je draže što smo izgubili s manje od osam koševa iako ćemo morati čekati kraj lipnja da saznamo hoće li to uopće biti bitno.


FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Iako je donedavno grijao klupu i u Ciboni, mladi Karlo Uljarević se u ovih nekoliko zadarskih dana prometnuo u prvog razigravača, istina oslabljene, hrvatske reprezentacije.

- Bila je ovo teška utakmica za nas. Odigrali smo dobro u obrani i bolje u napadu nego zadnji put te smo zasluženo pobijedili – izjavio je 19-godišnji Osječanin nakon teško izborene pobjede.

Upitan da prokomentira je li mu kao najmlađem igraču reprezentacije bilo teže igrati pod pritiskom kratko je kazao:

- Svakom je igraču bilo jednako teško. Svi smo željeli pobjedu od sedam razlike. Šteta za zadnji šut Nizozemaca, no to je sport. Ostavili smo nadu na životu.

Mladi je Cibos sa samo 19 godina debitirao u reprezentativnom dresu te je time posao deseti najmlađi debitant u povijesti.

- Hrvatska reprezentacija je više od kluba te ću nastaviti davati sve od sebe. U reprezentaciji uvijek igraš sa srcem i boriš se za svaku loptu. Nema tu straha. Ako imaš straha nemoj se baviti sportom!

Puno je duže izlaganje imao hrvatski izbornik Ivica Skelin koji je u tijesnoj završnici došao do prve pobjede na reprezentativnoj klupi.

- Bila je ovo „biti ili ne biti“ utakmica za nas nakon tri poraza. Na kraju nismo uspjeli pobijediti s više od sedam razlike, no uspjeli smo se održati na životu – rekao je Skelin i objasnio koja mu je bila namjera pri vodstvu deset razlike nešto više od pola minute prije kraja - stavio sam Perića na Kloofa jer sam očekivao da će odigrati pick. No, on je otišao na curl i pogodio tricu iz kornera. Ideja je bila ići na preuzimanje i obraniti se, a ne raditi prekršaj.


FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Ipak, ni nakon toga, na plus pet, hrvatski izbornik nije pozvao minutu odmora i iskoristio pun napad za odlazak na potrebnih osam razlike.

- Nekad zovete time-out iz najbolje namjere i uništite ritam svojoj momčadi. Imali smo plus deset [napad ranije] i smatrao sam da dobro izgledamo na parketu te nisam želio riskirati.

S obzirom na to da je teško povjerovati da će nakon mučenja u dosadašnja četiri susreta ostati na čelu reprezentacije Skelin se u nastavku praktički oprostio od izborničke funkcije.

- Drago mi je što sam uspio pobijediti makar jednu utakmicu. Čestitam svojim momcima jer nam nije bilo lako posljednja tri dana. Svjestan sam da je prikazano daleko od idealnog. Moja ostavka je na stolu i ako ljudi koji vode HKS misle da je potrebna smjena ona je najmanji problem. Sretan sam jer nam ovaj ishod ostavlja mogućnost da s dvije ili čak jednom pobjedom prođemo u drugi krug – priznao je splitski stručnjak koji ipak nije htio izrijekom potvrditi da je ovo bila njegova posljednja utakmica na kormilu hrvatske reprezentacije - neću reći [ostajem li]. Nije najvažnije pitanje jesam li ja izbornik ili nisam. Ne daje izbornik poene. Puno je bitnije u kojem će se smjeru ići po pitanju igrača nego tko će ih voditi.

Na kraju se ipak „posuo pepelom“.

- Imao sam i ja svojih grešaka. Apsolutno sam ih imao. Nitko nije Nostradamus da zna hoće li potez koji ćeš povući biti pravi. I zadnju sam utakmicu griješio, tj. imao sam drugu viziju kako će utakmica ići u odnosu na ono kako je završila. Radio sam u teškim okolnostima. Znate i sami da smo u prvom prozoru imali dosta problema s otkazima. Jedino Hrvoja Perića i Luku Žorića tad nisam pozvao, ali se neki igrači nisu odazvali. Uz to imao sam i problema s ozljedama, a na taj je način teško graditi ekipu – zaključio je Ivica Skelin nakon prve pobjede na klupi hrvatske reprezentacije.