Hrvatska
Regija
Novi igrač Zadra: „U Europi se igra fizički najzahtjevnija košarka koju ćete igdje vidjeti“

Novi igrač Zadra: „U Europi se igra fizički najzahtjevnija košarka koju ćete igdje vidjeti“

Autor: Paulo Sarić

S obzirom na to da je igrao u Aziji, Europi i Sjevernoj Americi, Farr zna o čemu priča.

Situacija s kraja prošle sezone kada je KK Zadar imao samo trojicu seniorskih košarkaša pod ugovorom: Juru Planinića, Domagoja Vukovića i Williama Magarityja; sva tri visoka igrača, nalagala je da će Dalmatinci ovo ljeto naglasak morati staviti na popunjavanje prazne bekovske linije. No, onog trenutka kada je postalo jasno da će 26-godišnji Šveđanin iskoristiti klauzulu i preseliti iz Zadra u Manresu pojavila se i 'rupa' pod obručima.

Dolazak iskusnog Ive Ivanova bio je prvi korak u rješavanju novonastale situacije, da bi koji tjedan kasnije Zadrani dogovorili suradnju i s bivšim igračem Elan Chalona i Mitteldeutschera Jamesom Farrom.

Visoki Amerikanac u Donatov grad je stigao prošlu srijedu, a već tri dana kasnije debitirao je u pobjedi svoje momčadi nad KK Split.

Svi su me dobro prihvatili, od grada, preko suigrača, pa do trenera u klubu. Premda sam posljednji stigao, dočekali su me otvorenih ruku i svi su se potrudili da se što je moguće prije aklimatiziram, osjećam ugodno i postajem dijelom obitelji. Čim sam to osjetio, bacio sam se na posao. Veselim se što ću biti dijelom momčadi koja ima takvu kemiju – izjavio je 208 centimetara visoki igrač rodom iz Illinoisa.

Nakon završetka sveučilišne karijere, Farr je košarkaški put počeo graditi u Mađarskoj gdje se već prve sezone okitio naslovom državnog prvaka, da bi svoju europsku turneju nastavio u Francuskoj i Njemačkoj.

FOTO: Naporan rad na pripremama baza je za uspješnu sezonu (ŠRC Višnjik - Nenad Opačić)

Zanimljivo, kao i sve veći broj američkih košarkaša, i Farr je u potrazi za zelenim novčanicama nakon kraja europske sezone preselio u Aziju gdje je mjesec dana nosio dres filipinskih Magnolia Hotshotsa.

Postoje velike razlike u stilu igre između Azije i Europe. U Europi se, kao što i sami znate, igra fizički najzahtjevnija košarka koju ćete igdje vidjeti. Naravno, izvan NBA lige… Bilo je to lijepo iskustvo, no sretan sam što sam ovdje – kazao je 26-godišnji Amerikanac koji nije stigao iskoristiti posljednje sunčane dana ljeta za razgledavanje grada – otkad sam došao pokušao sam se oporaviti od 'jet-laga', vratiti svoje tijelo u normalan ritam i naspavati se što je više moguće kako bih na parketu mogao dati ono najbolje od sebe. Bit ću ovdje dugo vremena, pa ću posjetiti grad i razgledati povijesne znamenitosti. Trenutno mi je glavna preokupacija dovesti svoje tijelo u najbolje moguće stanje kako bih pomogao momčadi.

Kako je raditi pod „bičem“ trenera Nazora i Marija Mandira koji su poznati da iz svojih igrača cijede i posljednju kap znoja?

Naporno je, pogotovo kada si još uvijek pod 'jet-lagom' i nisi naspavan. No, svi se trude da treninge izdržavam sa što je manje napora. Iz dana u dan ide na bolje. Treneri su strpljivi i u kratkom su me vremenu naučili nekim stvarima na kojima rade već skoro mjesec dana. Stigao sam posljednji i stvarno je dobar osjećaj vidjeti s koliko su strpljenja i entuzijazma radili sa mnom – zaključio je Farr.

Dodajmo ovome da košarkaši Zadra u poslijepodnevnim satima igraju drugu pripremnu utakmicu pred nadolazeću sezonu. Protivnik će im, kao i u subotu, biti splitski 'Žuti'.