Hrvatska
O zadarskom ludilu, mišićima i kontroli tabeluna

O zadarskom ludilu, mišićima i kontroli tabeluna

Autor: Paulo Sarić

„Ovakvog Bašića trebamo do kraja sezone.“

Subotnji je susret prvog polufinala doigravanja prvenstva Hrvatske u košarci između Zadra i Cibone još jednom pokazala zbog čega je košarka tako lijep, zanimljiv i na globalnoj razini popularan sport. Premda, kako je to u prolazu nakon utakmice rekao domaći strateg Aramis Naglić – same košarke i nije bilo previše. Cibonin je trener dobro pripremio svoje momke koji su većinu vremena jako dobro anticipirali protivničke poteze i punih 35 minuta držali Zadrane u šahu.

- Čestitao bih Ciboni na borbenoj utakmici i čestitam svojim suigračima na borbenijem dugom poluvremenu. U prvi smo dio ušli zbunjeno i mlitavo, dok smo u nastavku odigrali puno agresivnije što se vidi iz podatka da smo na kraju nadskakali suparnika. Utakmicu smo dobili na mišiće – izjavio je nakon dvoboja zadarski razigravač Lovre Bašić koji je zbog ozljede startnog playmakera Jakova Vladovića dobio neočekivano veliku minutažu koju je u drugom poluvremenu dobro iskoristio i pomogao povući svoju momčad do pobjede.

Pritom je, kako je sam kazao, energiju crpio iz podrške s tribina koja je odigrala integralnu ulogu u zadarskom trijumfu.

- Navijači su nam puno pomogli. To naše zadarsko ludilo nema nitko. Takve atmosfera digne cijelu ekipu.


FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Dugo je vremena izgledalo da ćemo gledati presliku kup-susreta u kojem su Zagrepčani šokirali gotovo puni Višnjik i ostavili Zadrane bez toliko željenog finala. Jučer su na ruku Ciboni igrale i ozljede Mislava Brzoje i Jakova Vladovića radi kojih su domaćini imali dodatno skraćenu rotaciju u vanjskoj liniji.

- Svi znate koliko su nam Jakov i Brzoja važni igrači. Kao što je Lovre rekao, dobili smo na srce i mišice. Izgleda da nam je Kup i dalje bio u glavama jer smo u susret ušli s nekakvim strahom, no u drugom smo dijelu, nošeni ambijentom i događanjima s početka poluvremena koji su nam dali dodatni žar, odigrali puno bolje. Išli smo 'va banque', udvajali smo Žoru i riskirali sa šutom. Znali smo da će Cibona padati kako vrijeme bude odmicalo. Skratile su im se ruke te smo na kraju dobili. Moram spomenuti Luku Božića koji je odigrao veliku utakmicu – rekao je Aramis Naglić.

Uistinu, mladi je košarkaš, „igrač manje“, kako ga je nespretno nakon prošlog međusobnog susreta nazvao Marko Tomas, odigrao izvrnu utakmicu. Iako je i jučer dvaput promišljao hoće li šutnuti s većih udaljenosti njegova je agresivnost u skoku i prodorima, u kombinaciji s opuštenijom igrom i smirenim razigravanjem Lovre Bašića pomogla Zadranima da dođu do prednosti u polufinalnoj seriji.

- Razgovarao sam s Bašićem prije utakmice ne znajući da će imati tako veliku minutažu. On je igrač koji voli velike utakmice. Srčan je momak te zasigurno odigrao svoju najbolju partiju otkad sam na klupi Zadra. Imali smo izvrsnu komunikaciju, zadržao je smirenost i svaka mu čast. Trebamo ga ovakvog do kraja sezone – osvrnuo se zadarski strateg na svog rezervnog razigravača.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Iako je njegova momčad bila blizu pobjede Antu Nazora je od drugog ovosezonskog trijumfa na Višnjiku odvojila kontrola skoka u drugom poluvremenu. Cibosi su u prvom dijeli nadskakali domaćine, no u nastavku su stali pa su Zadrani dolazili do mnoštva drugih napada koji su im zlata vrijedili.

- Zadar je bio bolji od nas, pogotovo nakon što je preuzeo kontrolu utakmice. To se dogodilo kada smo pali u skoku. Dok smo kontrolirali skok, kontrolirali smo utakmicu – kazao je splitski strateg na zagrebačkoj klupi i nastavio – problem je bio u radnom dijelu. Kontrola tabeluna donijela bi nam potrebne kontre i pretrčavanja pa bi nam bilo puno lakše igrati. Svojim sam igračima početkom nastavka rekao da smire igri, da ne stižemo mi rezultat, već Zadar. Ali...

Za kraj je Nazor pohvalio publiku te iskazao nadu da će se i narednu subotu vratiti u Zadar.

- Čestitao bih navijačima na prekrasnom dekoru i izvrsnom navijanju. Nadam se da ćemo se vidjeti još jednom!