Europa i Svijet
Regija
Od ratnog prognanika koji je sigurnost potražio u Hrvatskoj do trofejnog trenera i izbornika

Od ratnog prognanika koji je sigurnost potražio u Hrvatskoj do trofejnog trenera i izbornika

Nakon Švedske Vedran Bosnić grabi trofeje i u Švicarskoj.

Izbornik ošarkaške reprezentacije BiH i trener švicarskog kluba Lions de Geneve došao je do novog trofeja u svojoj karijeri. Vedran Bosnić je osvojio švicarski Coup de la Ligue, Njegovi su Lavovi u finalu bili bolji od Massagna 67.53.

Rođeni Sarajlija karijeru je počeo u redovima Bosne, no zbog rata je bio prisiljen napustiti rodni grad i sklonište potražiti u Hrvatskoj. Prvu je sezonu odradio u redovima Šibenika, da bi potom prešao u Slobodu iz Tuzle. U dugoj karijeri u kojoj je promijenio čak 15 klubova najduže se zadržao upravo u gradu soli, a regionalnoj je publici možda ostao u sjećanju dok je nosio dres Bosne 2002. godine. Igrao je i u litavskom Lietuvos Rytasu, da bi se pred kraj karijere skrasio u Švedskoj gdje je i započeo trenersku karijeru.

Prvo je bio pomoćni trener u Södertäljeu, da bi 2010. godine preuzeo mjesto glavnog stratega Kraljeva. Već je prve sezone na klupi švedske momčadi osvojio nagradu za trenera godine, a sljedeće je sezone započeo dominaciju nacionalnom košarkom skandinavske države osvojivši četiri uzastopne titule. To mu je donijelo i poziv na klupu švedske reprezentacije s kojom je u dva navrata ostao za dlaku prekratak i nije se uspio kvalificirati na europske smotre.

Trofejni je trener iz Švedske je preselio u Švicarsku. U prvoj sezoni osvojio je Superkup i igrao finale prvenstva, a u ovoj je obranio naslov pobjednika Superkupa i uzeo Liga kup.  Njegovi su Lionsi ujedno i vodeća momčad Prvenstva Švicarske ispred 'ljutih' konkurenata i branutelja naslova Fribourga. 

Bosnić je u studenom prošle godine postao izbornik reprezentacije Bosne i Hercegovine.