Hrvatska
Odlazak Mr. Celticsa

Odlazak Mr. Celticsa

In memoriam

U utorak navečer košarkaški svijet potresla je vijest da je u 87. godini umro veliki Tommy Heinsohn. Dobri duh Boston Celticsa u kojima je kao igrač, trener i komentator proveo nestvarnih 60 godina.

Nakon odlične sveučilišne karijere na Holly Crossu gdje je bio izabran u prvu all-american petorku, na draftu 1956. kao teritorijalni pick izabrali su ga Boston Celticsi. Na tom su draftu Celticsi uzeli i velikog Billa Russella. No dok je Russell osvajao olimpijsko zlato u Melbournu, Heinsohn se profilirao kao nadolazeća zvijezda i osvojio titulu novaka godine s prosjekom od 16,2 poena i 9,8 skokova. U playoffu je bio još bolji (22,9 poena i 11,7 skokova), a najbolje je ostavio za kraj kad je u sedmoj odlučujućoj utakmici finala i pobjedi Celticsa 125-123 nad Hawksima (nakon dva produžetka) ostvario 37 poena i 23 skoka. I danas, 63 godine poslije, uz 6. Utakmicu finala 1980 Magica Johnsona ovo je najbolja utakmica nekog novaka u povijesti NBA finala.

Tom Heinsohn je nakon tog odigrao još 8 NBA sezona osvojivši još 7 NBA naslova. Da Russell nije u finalu 1958 iskrenuo gležanj Heisohnov učinak bi gotovo sigurno bio 9 naslova u 9 sezona. Dok je Bill Russell komandirao obranom, Heinsohn je često bio prva napadačka opcija legendarnog trenera Reda Auerbacha. Igrao je na 6 all-star utakmica a četiri puta je izabran u drugu najbolju petorku lige. Izabran je i u Hall of Fame. Karijeru je završio s prosjekom 18,6 poena i 8,8 skokova, te 19,8 poena i 9,2 skoka u playoffu. Na vrhuncu karijere odigrao je i dvije utakmice u Hrvatskoj o čemu smo opširno pisali ovdje.

Bio je poznat kao „žrtveno janje“ trenera Auerbacha.

„Kad bi Red htio razdrmati momčad, okomio bi se na mene. Znao je da na Russella ne smije vikati. Ni Cousy nije najbolje primao kritiku. Zato sam tu bio ja. Znao je da ja to mogu podnijeti. Sjećam se jedne utakmice kad sam na poluvremenu imao 30-tak koševa i 10-skokova. Igrali smo loše, no iako sam bio najbolji Red se ponovo derao na mene. Kad sam ga pitao: „što sam ovaj put krivo napravio?“ Red je odgovorio „loše si se zagrijao“ – rekao je jednom prilikom Heinsohn.


Između Auerbacha i Heinsohna vladalo je međusobno poštovanje. Red je toliko cijenio Tommyevu košarkašku inteligenciju da je htio da ga on naslijedi na klupi Celticsa 1966.

„Rekao sam Redu. Ja ne mogu voditi Russella. Osim tebe jedini čovjek kojeg će Russell slušati je Russell osobno“

Auerbach je poslušao Heinsohnov savjet i postavio je Russella za trenera, čime je veliki Bill postao prvi afroamerički trener u povijesti američkog sporta. Pošto je Russell kao trener-igrač osvojio dva naslova u tri sezone može se slobodno reći da je Heinsohnov savjet bio zlata vrijedan.

Kad se Russell igrački umirovio 1969. odstupio je i s mjesta trenera. Auerbach je ponovo nazvao Heinsohna koji je tih godina prodavao osiguranje, slikao iz hobija i prenašao utakmice Celticsa za lokalnu televizijsku postaju WKBG. Ovog puta Heinsohn je pristao i postao je trener Celticsa. U idućih 9 sezona na klupi voljenog mu kluba osvojio je još 2 naslova vodeći samozatajne zvijezde Johna Havliceka, Davea Cowensa i Jo-Jo Whitea. Njegove momčadi karakterizirala je nesebičnost i iznimno brza igra s puno kontranapada. Za svoju sjajnu trenersku karijeru nagrađen je izborom u Hall of Fame, čime je postao tek četvrti čovjek koji je u tu najprestižniju Kuću izabran i kao igrač i kao trener (uz Johna Woodena, Lennya Wilkensa i njegovog suigrača iz Celticsa Billa Sharmana).

Nakon trenerske karijere vratio se komentiranju. Iako je radio i za državnu televiziju CBS gdje je bio komentator NBA finala od 1984 do 1987, najpoznatiji je po svom partnertvu s Mikeom Gorman. Ovaj dvojac je prvu utakmicu Celticsa komentirao 6. studenog 1981 i nastavili su sve do ove sezone. U tih 39 godina uvrstili su se među najprepoznatljivije glasove NBA košarke. Heinsohna nije zanimala neutralnost. Njegovim venama tekla je zelena krv Celticsa i njegovo navijanje tijekom utakmica postalo je legendarno.

 

I dok taj stil protivničkim navijačima nije baš sjeo, kod navijača Celticsa stekao je kultni status.

Prošle godine počeli su ozbiljnij problemi sa zdravljem, a veliki Tommy Heinsohn svoju je posljednju bitku izgubio u 87. godini života.

 

NBA sezona je nedavno završila. LA Lakersi su igrajući za Kobea Bryanta osvojili svoj 17. NBA naslov čime su se izjednačili s Boston Celticsima. Poetska pravda bila bi da novi naslov osvoje Celticsi u spomen na čovjeka koji im je podario 60 godina svog života.