Hrvatska
Regija
Osnove psihologije uoči Krke: „Pritisak je kao strah…“

Osnove psihologije uoči Krke: „Pritisak je kao strah…“

Autor: Paulo Sarić

Povijest poziva na oprez, Krka je jedna od rijetkih momčadi s kojom Zadar ima negativan omjera na domaćem terenu!

Već i paušalni pogled na tablicu ukazuje da je pred Zadranima jako bitna utakmica. Možda i najbitnija ove sezone u ABA ligi. Rasplet dosadašnjeg dijela natjecanja ukazuje da će se za ostanak u elitnom razredu regionalne košarke boriti dva slovenska kluba i Zadar. Stoga je pobjeda nad Krkom – imperativ.

- Tu nema nikakve dileme. Respektiram protivnika, igraju čvrsto i imaju veliku rotaciju, no mi moramo gledati sebe i bez obzira na uvjete odgovoriti adekvatno na parketu i pobijediti. To je najbitnije. Za to će nam trebati maksimalan napor, zalaganje i zajedništvo – rekao je u najavi večerašnjeg susreta trener Ante Nazor i nastavio - zadnje dvije utakmice smo pokazali određeni napredak i sada trebamo tražiti korak naprijed i kod kuće potvrditi autoritet nad Krkom.

Gosti iz Novog Mesta nedavno su doveli donedavnog hrvatskog reprezentativca Dominika Mavru, a vratio im se i oporavljeni Marko Jošilo koji je zbog ozljede propustio prvi dio sezone. Oba su već u prvim utakmicama pokazali da će biti vrijedni kotačići u borbi za ostanak.

- Nakon dugo vremena vratio se Jošilo koji je u zadnjoj utakmici imamo najbolje brojke, a Mavra je dosta toga dobio u ruke otkad je stigao. Tu je i Balažić, a ne treba spominjati Lalića i Lapornika koji imaju i znanje i petlju. Ne čeka nas lagan posao. Respektiram Krku i mislim da pozicija na tablici ne daje pravu sliku snage momčadi. Oni će doći odigrati na život ili smrt, a mi moramo biti spremni i imati odgovor – dodao je splitski stručnjak.

FOTO: Drako Perko (KK Krka - košarka.si)

Zadrani su proteklih tjedana imali velikih problema s ozljedama, no kako vrijeme protječe momčad se polako kompletira. Nedostaju tek Kristijan Krajina i Jure Planinić koji još nisu spremni za povratak na parket.

- Magnetska nije pokazala ozbiljniju povredu. Radi se o prenaprezanju tetive mišića. Svaki dan razgovaram s njima i svaki da postoji napredak. No, to je subjektivan osjećaj te može trajati tri dana ili tri mjeseca – otkrio je 40-godišnji stručnjak.

Na prvi pogled igranje pred praznim tribinama otegotna je okolnost. Ne treba ni sumnjati da bi ulog večerašnje utakmice dovukao veliki broj košarkaških zaljubljenika u Krešin dom, no ponašanje dijela neodgovornih pojedinaca koje je kulminiralo na prošlotjednoj utakmici s Partizanom Zadranima je donijelo novu kaznu. Podsjetimo, susretu će prisustvovati samo gledatelji s kupljenim godišnjim i polugodišnjim ulaznicama, iskaznicama škole košarke te sponzori.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

No, pritisak publike znao je biti i dvosjekli mač, pogotovo za momčad iz Donatovog grada pa na pitanje kako će igrači reagirati na sivilo Višnjika nema jednoznačnog odgovora.

- To ćemo vidjeti Nemam iskustvo igranja u Zadru pred zatvorenim tribinama. Teško mi je procijeniti. Mada moj odgovor može ići i u jednu i u drugu stranu. Teren će biti presudan i fokusiran sam samo na parket – smatra Nazor koji ne želi stavljati dodatni pritisak na svoje momke - sve je stvar pristupa. Može se dogoditi da se „suzi obruč“, a može i protivnik pogoditi teške šuteve. Nažalost, imamo iskustva što se toga tiče... No, ako pristup bude pravi i obrana na razini kao protiv Partizana onda će nam pritisak dobro doći. Pritisak je poput straha. Ako te strah pozove na oprez, a ti se mobiliziraš onda je taj strah dobar, no ako te odvede u paniku onda je loš. Na nama je kako ćemo tome pristupiti.

Utakmica se igra u dvorani „Krešimir Ćosić“ s početkom u 19 sati, a otvoreni će biti ulazi B i C te vrata 4, 5 i 6.

Rezultati by SofaScore