Intervjui
Ostao bih da su se stvari drugačije rasplele

Ostao bih da su se stvari drugačije rasplele

Autor: Paulo Sarić

Za Šibenik nemam straha. Imaju petorku talentiranih mladih igrača na kojima mogu graditi budućnost.

Ponajbolji igrač lanjskog Šibenika i veliko pojačanje uoči prošle sezone, Miralem Halilović, više nije igrač Građana. Pričalo se o tome praktički otkad je sezona završila, no sve dok su aktivno trajali pregovori o pokušaju stvaranja svijetlije budućnosti šibenske košarke kod pojedinaca je tinjala nada. No, nedavno je obznanjeno da su pregovori ušli u slijepu ulicu, a najbolji Šibenik u povijesti se počeo osipati. Otišao je Ivanov, potom Bašiću nije aktivirana druga godina ugovora, a među ostalima klub je napustio i bosanskohercegovački reprezentativac.

- Tako je, više nisam igrač Šibenika. Već nakon završetka sezone sam znao da ću napustiti klub. Pričao sam s predsjednikom Grpcem koji mi je rekao da će smanjiti budžet i da se moj ugovor ne uklapa u njihove financijske okvire. Ako se ne varam spominjao je trostruko manji budžet za ovu godinu – otvorio je razgovor najbolji igrač hrvatske lige u prošloj sezoni prema izboru portala Eurobasket.

U Šibenik je došao kao pojačanje i igrač koji bi trebao pomoći klubu dignuti se na nove razine. To je na kraju i napravio. Izvrsna individualna statistika mu je donijela osobna priznanja, a klub je odigrao najbolju sezonu u svojoj povijesti. No, ono što je najviše plijenilo pozornost javnosti bila je - priča. Baldekin je svaku utakmicu bio ugodno popunjen, a u velikom broju njih i pun. Često se tražila karta više, a sinergija navijača i momčadi je probila blokadu medijske centralizacije i postala nacionalna tema. Kako je bilo živjeti košarku prošle sezone u Krešimirovu gradu?

- Meni je u Šibeniku bilo izvrsno. Bili smo prava klapa, dobra momčad, pružali smo vrlo dobre igre. Ovo mi je bila ponajbolja i možda i najdraža sezona u karijeri. Zaista sam uživao. Atmosfera je cijele godine bila izvrsna. Grad, ljudi… svi smo bili skupa. Disali kao jedno. Manji je grad i kada odeš na kavu i kada odeš na ručak svi pričaju o tebi, pričaju o košarci – s veseljem u glasu govori Halilović.

Nažalost, lijepa priča je kratko trajala. Po svemu sudeći mala je vjerojatnost da će se košarkaška šibenska balada nastaviti i naredne sezone. Priča se o financijskim problemima, veliki planovi su se izjalovili, a igrački kadar je sve tanji. Nadodamo li na to i manji broj utakmica u regionalnoj ligi i neigranje europskih natjecanja od strane Cibone, te valjda veću pripremljenost za novu sezonu dalmatinskog abaligaša, vjerojatnost da će se prošla sezona ponovi dramatično opada.

- Mislio sam da će ova sezona biti poticaj i pravi okidač za nešto novo. Novu, bolju priču. Očekivao sam da će dobri rezultati pomoći da se privuku daljnji sponzori koji bi pomogli da klub izdrži ovu priču. A na koncu je ispala druga krajnost – kazao je bivši centar šibenskog sastava.


Osjetilo se da s žarom u glasu govori o šibenskim danima. Stekao se dojam da je zaista uživao u Šibeniku. Bi li ostao da su se stvari drugačije rasplele?

- Da situacija nije takva kakva jest, tj. da se dogodilo ono o čemu se pričalo, o dizanju kluba na višu razinu svakako bih ostao – kazao je Halilović, i odmah nastavio.

- No, i ovakva situacija ima svoju draž. Mladi igrači će dobiti šansu. Iako, kažem, nakon ovakve sezone porasle su nade da će se stvari dizati na jedan veći nivo. Zaista je mirisalo na to. No, vjerojatno su novci problem. Tako je uvijek i svugdje. Ne samo u Šibeniku ili Hrvatskoj, već u čitavom svijetu.

Klub se okreće svojim mladim igračima. Zadnjih par sezone dobivali su određenu priliku i na trenutke čitavoj državi pokazivali što mogu. Halilović je iskusan igrač, s iskustvom igranja europskih natjecanja, a trenirao je s tim momcima čitavu sezonu. Prava osoba da procijeni njihove sposobnosti. Koliko oni zaista mogu?

Šibenik praktički ima petorku mladih igrača. Najeksponiraniji je Badžim koji može biti predvodnik nove momčadi, a Nakić je zaista supertalentiran! A tu su i Paić, Radovčić… Po meni svi oni mogu igrati profesionalnu, ozbiljnu košarku. Naravno, treba vidjeti na kojemu nivou. No, mogu reći da svi zasigurno mogu biti dosta dobri prvoligaški igrači.

Možda na koncu i nije loše ovo što se dogodilo. Mladi igrači će sada dobiti šansu da se dokažu i da pokažu da nam mogu biti dobre zamjene, Prošle sezone su pokazali da imaju znanja i mote. Mislim da mogu dosta. Pokazali su zrelost na treninzima i znali su pokazati da se mogu nositi s nama. Dosta im je značila ove sezona u kojoj su trenirali sa starijim i iskusnijim igračima. A i pretprošle sezone, kada su dobivali nešto veću minutažu, su pokazali da mogu igrati. Zato sam odmah i rekao da možda i nije loše što se ide u ovakvo rekonstruiranje – dao je optimističan insajderski uvid u sposobnosti šibenske mladosti bivši centar Građana.

Uzroke problema u koje je upao GKK Šibenik brojni vide u financijskoj sferi. Brojke s kojima se barata podosta variraju, no svakako nisu male. Ipak, Halilović nije želio dublje ulaziti u računovodstvene sfere.

- Ne bih pričao o financijama. To su interne stvari i ne bi bilo u redu da to spominjem.

Kao rješenje šibenskih problema spominjala se fuzija. Zasad od te priče nema ništa. Ispala je – iluzija, raspad sistema?

- Moramo reći da nisam baš previše pratio što se događa, tko tu koga voli, a tko ne. Ono što mogu reći jest da mi je žao što na kraju nije došlo do dizanja šibenske košarke na jednu višu razinu. Do daljnjeg napretka. A zaista je u jednom trenutku izgledalo kao da sve ide ka tome. Ne bih baš rekao da se dogodio raspad sistema. Ponavljam, možda ovo i ne bude loše jer Šibenik zaista ima dosta mladih i talentiranih igrača – smatra bivši centar Zagreba.

Na kraju sezone se uvijek kuju planovi za dalje. Halilović se našao među odabranim igračima na popisu Duška Vujoševića za kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Kini, a po medijima se spominjala i ponuda koju je nemoguće odbiti.

- Vezano za potonje, praktički je sve dogovoreno i trebalo bi biti obznanjeno kroz dan-dva. Možda već danas. Ne mogu reći ime kluba jer moram čekati da to oni prvo objave. Takav je dogovor. Vezano za reprezentaciju, da, mi igramo nekakve pretkvalifikacije za kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo. Ja ove godine neću učestvovati u reprezentaciji. Imam neku operaciju koju moram obaviti. Već sam poslao papire u Košarkaški savez BiH i informirao ih da neću igrati ovo ljeto na što su mi oni rekli da još malo pričekam s odlukom. No, ja taj zahvat moram obaviti. Nije ništa ozbiljno, ali zahtjeva oporavak od nekoliko tjedana, mjesec dana. Bit ću spreman za početak iduće sezone, ali ću morati preskočiti reprezentaciju – zaključio je visoki Tuzlak.