Intervjui
Ovo je za naše pojmove jedan posve drugi svijet

Ovo je za naše pojmove jedan posve drugi svijet

Autor: Branko Tabak

Jurica Žuža o poimanju košarke u Litvi.

- Užitak je raditi ovaj posao u Litvi zemlji košarke. Jednostavno uživam u svakom treningu, svakoj utakmici, svakom susretu s navijačima. Ovdje je košarka nacionalni sport, spomenik nulte kategorije. Ljudi vas susreću na ulici, prilaze, srdačno s vama komuniciraju. Ista je razina komunikacije nakon pobjede i poraza. Nitko se ne miješa u posao, svi daju podršku i žele ti dati do znanja da si dobrodošao, rekao je u razgovoru za Basketball.hr pomoćni trener litavskog Neptunasa Jurica Žuža.

Povod našeg poziva bila je uvjerljiva pobjeda njegovog kluba protiv turskog Gaziantepa u 4. kolu FIBA-ine Lige prvaka. Litavci su slavili 114-73.


- Znali smo da je Gaziantep odlična napadačka momčad, ali i da im je obrana lošija strana. Udarili smo ih tamo gdje su najslabiji i iskažnjavali sve njihove propuste. Ali, nema vremena za odmor. Slijedi utakmica domaćeg prvenstva protiv Žalgirisa, pa gostovanje kod Orlandine. Još noćas kreće priprema za novu utakmicu, kazuje nam Žuža koji je između ostalog zadužen za individualni rad s igračima.

- Svi su igrači dobrodošli, no oni koji su igrali manje ili odigrali ispod svoje razine dobivaju pozive za individualne treninge. Nema šanse da netko tko nije zadovoljan sobom ili s kim nije zadovoljna struka iskoristi slobodan dan. I sve se to vrati, nama kroz rezultat, igračima kroz podizanje cijene, pojašnjava zadarski strateg na klupi Neptunasa.

Spomenu je još jedan podatak:

- Neptunas ima oko 2800 godišnjih pretplatnika. U Litvi svi klubovi jako puno ulažu u marketing, nagradne igre između četvrtina, promocije na lokalnoj razini, popularizaciju košarke koja je i ovako ekstremno popularna. Ovo je za naše pojmove jedan posve drugi svijet, zaključio je Žuža.

Foto: fiba.basketball