Europa i Svijet
Panathinaikos na krilima Calathesa i Jamesa ponizio madridski Real i samozatajnog Luku Dončića!

Panathinaikos na krilima Calathesa i Jamesa ponizio madridski Real i samozatajnog Luku Dončića!

Autor: Saša Ćirić

Ulazak u susret kakav se rijetko viđa je potpuno usmjerio vodu na mlin Atenjana. Semafor je na polovici prve četvrtine pokazivao nevjerojatnih 20-0!

U najavi ovog dvoboja smo istaknuli Nicka Calathesa i Luku Dončića kao ključne igrače svojih momčadi. Kako to obično u ovakvim epskim dvobojima biva, dok jednom ne smrkne, drugom ne svane. Nicku Calathesu je svanulo u ranoj fazi utakmice.

Walter Tavares je u početnom podbacivanju odbio loptu do slovenskog reprezentativca Anthonya Randolpha, i krenulo se u organizirani napad. No, ljevoruki Amerikanac neoprezno kreće u okret i to poput munje koristi Calathes, krade mu loptu i polaže za erupciju oduševljenja u prepunoj Oaki. Pa dobro, kažete, nitko nije imun na početničku pogrešku. Uostalom, bolje da se to dogodi u ranim fazama utakmice, nego u presudnim trenucima završnice. Vjerujemo da je ovaj misaoni proces bio prisutan i kod Randolpha, ali mu je odvratio pažnju i loše izvodi loptu ispod koša, koju krade Mike James i diže se na šut za tri iz desnog kuta. Lopta prolazi kroz mrežicu i navijači padaju u trans, kao i prvotimci Zelenih. Već u idućem napadu James pronalazi otvorenog Chrisa Singletona koji pogađa s gotovo osam metara za ekspresnih 8-0 nakon jedva minutu igre. Realovci griješe iz poteza u potez i razlika raste brzinom svjetlosti - da bi na 5:17 do kraja prve dionice na semaforu svijetlilo nevjerojatnih 20-0!


Prve poene za Madriđane postiže Trey Thompkins točno na polovici prvog perioda. Jaycee Carroll pogađa dva slobodna bacanja, na što James uzvraća novom tricom. Od tog trenutka se gosti konsolidiraju, te serijom 9-0 dolaze na puno manje neugodnih -10 (23-13) dvije minute prije kraja četvrtine. James Gist postiže posljednja tri poena u tom razdoblju pa se na prvi odmor odlazi s rezultatom 26-13.

Drugi dio susreta bolje otvaraju gosti, te s dva uzastopna ubačaja Gustava Ayona dolaze na jednoznamenkasti zaostatak (26-17). Činilo se u tom trenutku da je odluka Pabla Lasa da ostavi Dončića na klupi, premda neuobičajena, ipak učinkovita. Međutim, Xavi Pascual je bio spreman na sve izazove svog starog rivala, pa vraća na teren Calathesa, koji ponovno reagira dobro i postiže pet poena uz dvije asistencije do poluvremena, na koje Pao odlazi s ugodnih 16 razlike (46-30).

Treća četvrtina je započela u ritmu koji je više odgovarao domaćima, razlika je varirala od 14 do 17 poena i sve je nagovještavalo laku pobjedu Panathinaikosa. Osjetio je to, sigurni smo, i gostujući strateg, te ga je ta činjenica iznimno uzrujala. To je vjerojatno bio povod za tehničku grešku koju je dobio na početku četvrte minute četvrtine, pri rezultatu 50-34, buneći se na (prema njegovom mišljenju) neujednačenost kriterija suđenja. Kao da nisu bili u dovoljno dubokim problemima, madridske igrače je taj trenutak presjekao, a Grcima dao dodatni poticaj - do kraja četvrtine Calathes dijeli devet (16 ukupno!) asistencija svojim raspoloženim suigračima, što ih je odvelo na preko trideset razlike. Zanimljivo je da Real nije postigao koš iz igre od trenutka kad je sat pokazivao 7:44 pa do kraja četvrtine, svih deset poena je došlo s linije slobodnih bacanja. Treća četvrtina je završila rezultatom 77-44, što će reći da su domaći postigli 31, a gosti svega 14 poena.

Kako su Xavi Pascual i Pablo Laso ljudi s velikim trenerskim iskustvom, ali i velika gospoda, posljednju dionicu susreta su odlučili prepustiti dečkima s klupe. Priliku su bolje iskoristili Blancosi, postigli su 23 naspram 18 poena Zelenih, što je bilo dovoljno za kozmetičko spuštanje razlike ispod 30 (95-67). Valja istaknuti da se u domaćoj momčadi svih dvanaest igrača upisalo u strijelce.

Panathinaikos je predvodio Mike James sa 24 poena i 8 skokova, dok je Calathes uz 16 asistencija postigao i 11 poena. Kod gostiju manje loš od ostalih je bio Trey Thompkins sa 12 poena i 7 skokova, a dvoznamenkasti su bili i Randolph (11 poena) i Dončić (10). Druga utakmica je na rasporedu u četvrtak, 19. travnja u 20:15 prema srednjoeuropskom vremenu.