Europa i Svijet
Hrvatska
VIDEO: Pobjede domaćina obilježile dan u Euroligi

VIDEO: Pobjede domaćina obilježile dan u Euroligi

Autor: Paulo Sarić

Tomić je odigrao solidnu partiju na gostovanju u Beogradu, dok se Simon nije uspio upisati u strijelce u Valenciji.

Jučer je s četiri utakmice završeno drugo kolo Eurolige. U sva četiri susreta slavili su domaćini koji su upisali redom očekivane pobjede, dok se jedino trijumf Crvene zvezde u Beogradu može smatrati iznenađenjem.Dan je počeo dvobojima u Beogradu i Moskvi. Sudionik prošli mjesec održanog Zadar Basketball Tournamenta, Himki, na domaćem je terenu svladao litavski Žalgiris rezultatom 85-77. Iako su gosti na krilima Jankunasa dobro otvorili utakmicu, Moskovljani su se ubrzo postavili kao favoriti i preuzeli inicijativu. Već su početkom druge četvrtine nakon trice Jamesa Andersona otišli na prvu dvoznamenkastu prednost (26-15) koju su bez previše poteškoća održavali do kraja susreta. Jasikevičiusova se momčad pokušala vratiti u nekoliko navrata, no sve što su uspijevali napraviti jest prići na jednoznamenkasti zaostatak, pa su Rusi na koncu rutinski došli do svoga drugog trijumfa. Najefikasniji u redovima domaćega sastava bio je novopridošli Thomas Robinson s 19 koševa i deset skokova, dok je Aleksej Šved dodao 16 poena, ali uz vrlo loš šut 5/21. Litavce je predvodio iskusni Paulius Jankunas s 24 koša i osam skokova.


U Ateni su se susreli finalist grčkog prvenstva Olympiakos i Unicaja iz Malage. Na koncu su bez većih problema slavili domaćini rezultatom 80-75 i time upisali svoju drugu pobjedu u ovosezonskom izdanju najjačeg europskog klupskog natjecanja. Grci su od početka zagospodarili terenom te su se nakon samo pet minuta odvojili na dvoznamenkastu prednost (14-4). Iako su  na ulasku u sedmu minutu imali i velikih plus 15, Španjolci se nisu predavali te su se strpljivom igrom oslanjajući se prvenstveno na snažnog Dejana Muslija vratili u susret. U svlačionice se otišlo s 37-33 za Oly kojemu je otriježnjenje dobro došlo. U trećoj su četvrtinu ubacili u brzinu više i ponovno se odvojili na komfornu dvocifrenu razliku. Malaga je na koncu uspjela priprijetiti i u 37. minuti doći na samo posjed zaostatka (71-68), no McCallumu se nitko nije priključio pa su Grci priveli utakmicu kraju. U izostanku Spanoulisa crveno-bijele je predvodio Hollis Thompson s 15 poena, dok je Nikola Milutinov dodao 12, uz pet skokova. Najefikasniji u redovima gostiju bili su Ray McCallum i Dragan Milosavljević s po 14 koševa.


U posljednjem susretu dana Valencija je uvjerljivo svladala Anadolu Efes rezultatom 78-71. Domaćini su bolje ušli u utakmicu i vrlo rano izgradili dvoznamenkastu prednost (17-6), no Velimir Perasović je poznat po tome da se njegove momčadi ne predaju lako pa su već do odmora stvari vraćene na početak (38-38). Ipak, kobnom po njih pokazala se treća četvrtina. Domaćini su zaigrali agresivnu obranu na koju Turci nisu imali odgovora. Samo četiri zabijena koša u posljednjih pet i pol minuta dionice i serija 17-4 odveli su Španjolce do mirnih voda uoči posljednjih deset minuta (66-48). Efes je tek u posljednjih 30 sekundi uspio prići na jednoznamenkasti zaostatak, a tada je, jasno, već bilo kasno. Najzaslužniji za pobjedu domaćina bio je Erick Green s 24 koša i pet skokova, a gostima nisu pomogle ni efikasne predstave Vladimira Štimca koji je ubacio 22 koša uz šest skokova i četiri asistencije niti Erricka McColluma koji je susret završio s 20 poena. Krunoslav Simon je na parketu proveo 24 minute i za to se vrijeme nije uspio upisati u strijelce.