Hrvatska
Regija
Pogledajte kako je Cibona izgubila dobivenu utakmicu protiv Borca

Pogledajte kako je Cibona izgubila dobivenu utakmicu protiv Borca

Autor: Filip Naglić Marko Dugonjić Mihaela Ćurić Photo: Ivana Dergez/KK Cibona

Pa je li ovo moguće?

Cibona je poražena u 14. kolu AdmiralBet ABA lige, bolja momčad bio je Borac rezultatom 97-101. Bio je to izjednačeni susret gdje niti jedna ekipa nije imala osjetniju prednost. Unatoč plus pet Cibone 18 sekundi prije kraja susreta, presudio je nedostatak koncentracije kada se gosti vraćaju u utakmicu i nakon produžetaka odnose pobjedu.

Dino Repeša odlučio se na parket poslati petorku: Krešimir Radovčić, Ivan Perasović, Domagoj Proleta, Aleksandar Aranitović, Matej Bošnjak, a gostujući trener Mijatović: Filip Rebrač, Ronalda Segu, T. Birts, J. Franklin, Uroš Čarapić.

Cibona nije dobro ušla u utakmicu te je Borac nakon tri minute imao prednost 0-4. Ipak, gledali smo dosta izjednačenu četvrtinu u kojoj se kod gostiju istaknuo Amerikanac Segu koji je zabio više od pola postignutih koševa svoje momčadi. Gosti nisu iskoristili predzadnji napad prve četvrtine pri rezultatu 17-20 te je Cibona preuzela perspektivu i u zadnjim sekundama Aranitovićevom tricom došla do izjednačenja. 

Aranitović je nastavio gdje je stao i otvorio drugu četvrtinu tricom. Cibona je većim djelom četvrtine bila u vodstvu te je u jednom trenutku imala prednost od šest koševa razlike. No, košarkaški Borca su odličnom tricaškom serijom došli do poravnanja rezultata 40-40. Minutu prije kraja poluvremena trener Cibone Dino Repeša zaradio je tehničku. Perasović je postigao tricu tri sekunde prije kraja za 43-40 te su domaćini otišli na odmor uz glasno skandiranje tribina. Prvo poluvrijeme obilježile su trice s obje strane i brojni atraktivni potezi. Prvo ime susreta bio je Aleksandar Aranitović sa 16 postignutih koševa.

Aranitović i treću četvrtinu otvara tricom, a Cibona s 5-0. Vukovi su iskoristili bonus nakon tri i pol minute igre. Radovčić pogađa tricu za 57-51, nakon koje gosti rade seriju 8-0. Dvjema tricama Tasića Borac je došao u prednost koju poništava Aranitović u zadnjim sekundama šutom za tri poena i rezultat 62-62. Sani je potom ponovno doživio skandiranje dobro popunjene dvorane Dražena Petrovića.

Cibona odlično otvara zadnju četvrtinu, posebno Vuković, koji je postigao sedam poena (74-68) od toga jednu tricu kojoj je prethodila njegova ukradena lopta. Čarapić postiže tricu za preokret Borca i 77-79. Cibona nošena glasnom podrškom tribina radi preokret (82-79). Majcunić minutu prije kraja četvrtine krade loptu nakon velikog promašaja domaćina i postiže koš u istom napadu iz vrlo teške situacije. Nakon što je Aranitović pogodio oba slobodna bacanja, Vukovi su bili vrlo blizu pobjedi, ali zbog nesretne pogreške, Borac je uspio izboriti produžetke.

Posljednju dionicu utakmice Borac otvara s 8-0 te vodstvo nisu ispustili do kraja susreta. Cibona je tako ostala na pet pobjeda, a sljedeći susret igraju 5. siječnja protiv FMP-a u Beogradu.


Dejan Mijatović: „Prvo bih čestitao sretan Božić i božićne praznike svim građanima Zagreba i države Hrvatske. Ne znam što bih mogao da kažem. Nevjerojatna utakmica! Prvo jedan podatak vezan za ovu sezonu. Mi do ove sezone nismo imali niti jednu pobjedu nad Cibonom otkad se Borac natječe u ABA Ligi. Prvi put smo pobijedili u prvom kolu u Čačku i u ovom dvomeču između nas i Krke, i nas i Cibone, mi smo priželjkivali barem jednu pobjedu koja bi nam mnogo značila da uđemo u neke mirnije vode. 

Poslije poraza u Novom Mestu odradili smo vrlo dobre pripreme ovdje u Zagrebu, nekih četiri treninga. Dosta dobro smo se pripremili i znali smo da imamo protiv sebe jednu izuzetnu šutersku ekipu. 

Za Cibonu se stalno provlači po medijima da je kraj i da je pitanje trenutka kada će se ugasiti, ali po svemu onome što su oni prikazali u pripremnom periodu gdje se vidi da su formirali sjajan tim, jako talentiran, moderan, sa sjajnim mladim igračima i šuterima. Vidjelo se to u pobjedama u gostima kod Igokee i Studentskog. Zato kažem, znali smo da nas čeka teška utakmica. Cibona je u prvom poluvremenu sjajno šutirala, mnogo su teških šuteva ubacili. Samo nismo htjeli odustati i prvi puta smo imali dominaciju u skoku. Mislim da smo mi i Mornar zadnji po postotku ubačenih koševa za tri poena, a danas smo ubacivali 61 % šuteva za tri poena, pogađali smo kad je bilo bitno i nismo odustajali. 

U zadnjoj minuti smo praktički izgubljenu utakmicu okrenuli. Ona ukradena lopta, koš i bacanja pa onda i produžetci kad smo bili možda već i psihološki jači i tu je Cibona isto mentalno pala. Ne bi bilo nezasluženo i da je Cibona pobijedila. Čestitam svojim momcima na upornosti i Ciboni želim puno sreće u nastavku prvenstva.“

 

Dino Repeša: „Čestitao bih gostima na pobjedi, utakmica je mogla ići u oba smjera, da smo mi dobili možda ne bi bilo nezasluženo. Međutim, ne može se dogoditi da primimo tri prodora zaredom od istog igrača, da ne možemo braniti 1 na 1. Generalno problem je bila ta defenzivna tranzicija pošto su zabili 21 koš naspram naših sedam iz kontre. Rekao sam momcima ima puno gorih stvari u životu nego ovakav poraz. Žao nam je, međutim, moramo dignuti glavu gore, moramo nastaviti kako radimo, ne smijemo posustajati jer vidi se da ova ekipa ima još potencijala ispred sebe. Htio bih čestitati Novu godinu svim našim navijačima, bili su nam vjetar u leđa i šesti igrač. Više mi je žao radi njih, stvarno sam im htio posvetiti pobjedu.“ 

Standings provided by Sofascore