Hrvatska
Poklon za 81. rođendan - nominacija za Kuću slavnih

Poklon za 81. rođendan - nominacija za Kuću slavnih

Autor: Branko Tabak

KK Vošarnica pokrenuo proces nominacije Pina Giergie u Hall of Fame.

Giuseppe Pino Giergia, legendarni igrač i trener, u subotu će, na Dan Grada Zadra, napuniti 81. godinu. Vitalni Pino i danas je aktivan u košarkaškim natjecanjima. U dresu KK Voštarnica zadnjih godina pohodi veteranske turnire i osvaja odličja. 

Pinu je basket na Višnjiku svakodnevica, a dubljenje na glavi rutinska vježba. 

Foto: Basketball.hr


Nakon veličanstvene proslave 80. rođendana upriličene u organizaciji veterana KK Zadar prošle godine, KK Voštarnica je ove otišao korak dalje. Čelni ljudi kluba su nominirali Giergiu u Košarkašku kuću slavnih.


Foto: Šime Zelić (Basketball.hr) 


- Već 15 godina šjor Pino trenira i nastupa s veteranima KK Voštarnica. Zasigurno je jedina osoba na Svijetu koja u tim godinama osvaja turnire i MVP naslove. Jednostavno je nevjerojatan. Istovremeno podrška je u našem radu s najmlađima, kazuje inicijator nominacije i predsjednik KK Voštarnica Tomislav Klarica.

Foto: Basketball.hr

- Kroz cijeli života Pino sebe daje u košarku. Bio je igrač ispred svog vremena. Uz Krešu Čosića bio je predvodnik zlatne generacije Zadra koja je za sva vremena ucrtala Zadar na košarkaškoj karti Europe i koja je Donatovom gradu dala epitet grada košarke. Pet puta je bio prvak Jugoslavije, jednom je osvojio kup bivše države. Kao igrač osvojio je srebro na svjetskim prvenstvima 1963. u Brazilu i 1967 u Argentini te srebro na Europskom prvenstvu 1965. u SSSR-u. Bio je izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije s kojom je 1994. u Torontu osvojio brončano odličje. Uz sve te uspjehe Giergia i danas s 81 godinom na leđima svojim promišljanjima, savjetima i aktivnim sudjelovanje, čak i u igri, nesebično dijeli svoje znanje drugima. Zbog svega toga tajnik kluba Šime Bekafigo i ja smo krenuli u proces nominacije. Ona je prihvaćena. Zatražena je dodatna dokumentacija, a službena potvrda očekuje se početkom 2019. godine. Ova nominacija naš je poklon šjor Pinu za njegov rođendan. Nadamo se da neće stati na tomu, rekao je za Basketball.hr  Klarica.