Hrvatska
FOTO: Fenomen zvani Pino Giergia

FOTO: Fenomen zvani Pino Giergia

Autor: Branko Tabak

Za dva dana bit će mu 80, a bez problema zabije 22 poena na utakmici.

Veterani Zadra nadigrali su veterane Olimpije 50-48 u revijalnoj utakmici održanoj večeras u dvorani Jazine u Zadru povodom 80. rođendana zadarske košarkaške legende Giuseppea Pina Giergie.


Veći dio susreta gosti iz Ljubljane bili su u vodstvu, no Zadrani su ih sustigli i na kraju slavili u uzbudljivoj završnici.

Svaki je koš na utakmici pozdravljen ovacijama, posebice Pinove trice, a bilo ih je četiri.

Skandiralo se Giergii, ali i Ivi Daneuu (koji nije igrao), Veljku Petranoviću, Zdravku Jeraku...

Giergia je utakmicu završio s 22 poena, Petranović ih je postigao 10. Kod gostiju prednjačili su Macura s 15 i Fišer s 14.

Utakmici su nazočila brojna priznata i poznata lica iz svijeta košarke: predsjednik HKS-a Stojko Vranković koji je podbacio loptu i Pinu poklonio dres s brojem 80, glavni tajnik saveza Joke Vranković, Petar Skansi, Damir Šolman, Rato Tvrdić, Moka Slavnić...

Prava je šteta da je na tribinama Jazina bilo svega 500 gledatelja, ponajviše na najskupljoj (30 kuna) zapadnoj tribini.

Znali su zašto su došli i napravili su pravu atmosferu. Skandiranjem i pljeskom svakom pojedincu pokazali su da su košarkaški znalci koji i danas pišu zadarsku košarkašku priču.


Zahvaljujući kolegi Draženu Žuri, jednom od autora fotomonografije 'Stvarnost i mit' koja će u četvrtak u 11 sati biti predstavljena u Hrvatskom Narodnom kazalištu Zadar, donosimo vam statistiku s utakmice.

Zadar – Olimpija 50:48 ( 6:3, 12:18, 9:15, 23:27). Suci: Grbac i Žilavec. Mjeritelj vremena: Mario Gusar.

ZADAR: Petranović (10), Giergia (22), Kardum (4), Petani (6), Kuštera (6), Majica (2), Matković, Bakija, Babić, Dijan, Jerak, Radović.

OLIMPIJA: Daneu, Macura (15), Fišer (14), Lorbek (7), Kancilia (6), Lukovac (6).