Hrvatska
Policijska strana priče iz Kaštel Sućurca

Policijska strana priče iz Kaštel Sućurca

Autor: Paulo Sarić

Zbog čega je došlo do primjene sile i je li bilo prekoračenja ovlasti?

Nakon ružnih scena na utakmici 12. kola HT Premijer lige između KK Ribola Kaštela i KK Zadar usmenim i pismenim putem zatražili smo službeno očitovanje Policijske uprave splitsko-dalmatinske  o događanjima u Kaštel Sućurcu, no kako nismo dobili odgovor ni nakon 22 sata, premda nam je bilo rečeno da će stići do kraja dana, prenosimo vam inicijalno priopćenje poslano portalu 057info u subotu ujutro.

Podsjetimo, pri kraju utakmice došlo je do sukoba između Tornada i policijskih službenika kojeg su svojom intervencijom smirili košarkaši i stručni stožer zadarske momčadi stavši između sukobljenih strana.

Dana 12. siječnja 2018. u 19.10 sati za vrijeme odigravanja košarkaške utakmice između KK „Ribola“ i KK „Zadar“ unutar sportske dvorane u Kaštel Sućurcu, došlo je do paljenja pirotehničkih sredstava od strane veće skupine navijača. Nakon što su zapaljena ukupno četiri pirotehnička sredstva i nakon što redari angažirani na osiguranju utakmice nisu mogli uspostaviti red, intervenirali su policijski službenici, koji su izdali naredbu skupini da se udalji iz dvorane, što je ponovljeno u više navrata.
 
Obzirom da se navedena skupina oglušila na izdanu naredbu, te počela vrijeđati policijske službenike, isti su uz uporabu sredstava prisile iz dvorane potisnuli skupinu, koja je nastavila s pružanjem aktivnog i pasivnog otpora, gurajući i pljujući policijske službenike i bacajući na njih razne predmete, nakon čega se udaljila s mjesta događaja.
 
Prilikom postupanja policijski službenici koristili su raspršivač s nadražujućom tvari i palicu, radi svladavanja aktivnog otpora i odbijanja napada skupine koja se oglušila prethodne usmene naredbe da prestane s protupravnim ponašanjem. Prema raspoloživim informacijama, nijedan od sudionika navedenog događaja nije zatražio liječničku pomoć, te nema saznanja da je itko ozlijeđen. U tijeku je kriminalističko istraživanje u cilju utvrđivanja identiteta sudionika ovog događaja.
 
U odnosu na Vaš upit koji se odnosi na uporabu sredstava prisile, napominjemo da će se, kao i u svim drugim slučajevima postupanja policijskih službenika u kojima je došlo do uporabe sredstava prisile, donijeti ocjena opravdanosti i zakonitosti uporabe sredstava prisile i u navedenom slučaju.
 
S poštovanjem,
 
Policijska uprava splitsko-dalmatinska

Sinoć se na službenim stranicama oglasio i KK Zadar, a što je rekao direktor Žilavec pročitajte na linku.