Europa i Svijet
Poljske snove o polufinalu prekinula Španjolska

Poljske snove o polufinalu prekinula Španjolska

Autor: Teo Cilar

Poljska je pružila dostojan otpor Španjolskoj, ali razlika u kvaliteti je ipak bila prevelika.

Španjolska je u drugoj četvrtfinalnoj utakmici bila očekivano bolja od Poljske. Furija je slavila s 90:78 (22:18, 24:23, 21:17, 23:20) i u polufinalu čeka boljeg iz sutrašnjeg dvoboja Australije i Češke. 

Poljska je u utakmici protiv Španjolske bila u vodstvu samo na početku utakmice u dva navrata, imali su 4:2 i 6:4. Poslije toga, Španjolska stalno u vodstvu, a prvu su četvrtinu riješili u svoju korist s četiri poena prednosti. U drugoj četvrtini Španjolska dolazi do svoje prve dvoznamenkaste prednosti nakon trice Rudyja Fernandeza za 38:28. Poljska je bila uporna i preko Adama Hrycaniuka te Arona Cela dolaze na samo minus dva. Španjolska je tada opet zaigrala bolje i odlazi na osam poena prednosti, a Poljaci su do kraja prvog poluvremena uspjeli smanjiti na pet poena zaostatka. 

Španjolska je u trećem periodu došla do 14 poena prednosti preko Fernandeza i Rickyja Rubia. Poljska je smanjila na deset poena minusa, a onda jedan period nije bilo poena s niti jedne strane. Španjolska je u posljednji period ušla s devet poena prednosti. 

Španjolska je u prve tri minute posljednje četvrtine održavala stečenu prednost, a tada je uslijedila posljednja Poljska prijetnja na utakmici kada nakon dvice Hrycaniuka, trice A.J. Slaughtera i polaganja Adama Wczynskog prilaze na 76:72. Willy Hernangomez primirio je tada Poljsku košem uz prekršaj i pogođenim dodatnim bacanjem, a tricom Rubia na 4:42 do kraja Španjolska je bila na 10 poena prednosti. Tu je već bilo prilično jasno da će Španjolska doći do pobjede, jer teško je Poljska dolazila do koševa, a kada je na 3:20 do kraja sjevnula još jedna trica Rubia za plus 13, pitanje pobjednika bilo je riješeno. 

Rubio je s 19 poena, 9 asistencija i 5 skokova bio prvo ime Španjolske, Willy Hernangomez je zabio 18 uz 4 skoka, a Fernandez 16 uz 4 skoka. Kod Poljske Slaughter 19 uz 6 asistencija, dok je Waczynski ubacio 15 uz 3 asistencije.