Europa i Svijet
Hrvatska
Poraz juniorki na otvaranju EP divizije B, poen razlike koji otežava planove povratka u A diviziju

Poraz juniorki na otvaranju EP divizije B, poen razlike koji otežava planove povratka u A diviziju

Autor: HKS hks

B divizija

Ženskoj juniorskoj reprezentaciji Hrvatske je u prvoj utakmici Europskog prvenstva B divizije poražena od Portugala 51-52.

U prvoj su se  četvrtini Hrvatska i Portugal izmjenjivali u vodstvu, no Hrvatska je posljednje vodstvo zabilježila nakon šest minuta igre pri 12:11, da bi od tada, pa sve do pred sam kraj utakmice Portugalke bile u konstantnom vodstvu, a najveće je upisano na ulasku u drugu poluvrijeme pri 39:21.

No, u posljednjoj četvrtini Hrvatska zaustavlja portugalske napade, pune četiri minute protivnice ne uspijevaju ubaciti loptu u obruč, dok Hrvatska iskorištava priliku za prilikom te od 46:33 na početku posljednje dionice dolazi do izjednačenja na 48:48. 

Portugalka Pinheiro najprije promašuje tricu, da bi tek nekoliko sekundi kasnije ubacila koš za 50:48. Pinheiro zatim, nakon nekoliko pogrešaka s obje strane, radi prekršaj na Franki Ćuklin koja ubacuje slobodno bacanje za 50:49. No, Čuklin pak radi prekršaj nad Gabrielom Falcao koja ubacuje oba dosuđena slobodna bacanja (52:49), dok Ivona Jakovljević u posljednjoj sekundi ubacuje koš za 52:51, ipak nedovoljno za pobjedu.

Double-double učinak je upisala Iva Dorja Žaja s 15 poena i 12 skokova. Također dvoznamenkasta i statistički najefikasnija bila je Vivien Nejašmić s 12 poena, 5 skokova, 2 asistencije i 4 osvojene lopte. Valja spomenuti i Ivanu Jakovljević koja je uz 5 poena zabilježila i 9 skokova i 11 asistencija.

Trener juniorki Dean Nemec odmah je nakon utakmice dao detaljnu analizu događaja: 

“Nažalost, nismo uspjeli u utakmici u kojoj u prvom poluvremenu nismo igrali dobro ni napadački, niti obrambeno. Drugo poluvrijeme znatno bolje na obje strane. Stigli smo 18 razlike, pa čak i vodili u jednom trenutku, ali nismo uspjeli preokrenuti do kraja i ostvariti prvu pobjedu. No, sva ta objašnjenja padaju u vodu kad pogledamo rubriku slobodna bacanja. Promašili smo nevjerojatnih 19 slobodnih bacanja i izgubili s jednim poenom razlike. S linije slobodnih bacanja igračice šutiraju same, neometane s otprilike 4 metra udaljenosti. Obično se taj postotak kreće oko 60 – 90 %. S 19 promašenih slobodnih bacanja od ukupno 24 izvedena ne može se dobiti ekipa jačine Portugala koji ne igra nešto posebno i nezaboravno, ali igra u iznimno jakom trkačkom ritmu i fizički vrlo snažno u reketu. Ako želimo pratiti tu razinu fizike onda nam igračice imaju 20% bacanja. Naravno da je to neprihvatljivo, ali meni je to jedino tako objašnjivo. Naravno bila je prisutna i velika želja i trema kod naših igračica i zbroj svega toga je -1 od Portugala koji nije jača reprezentacija od nas, ali smo izgubili vlastitom krivicom. Nadamo se u nastavku prvenstva boljim izvedbama koje vjerujem da djevojke mogu postići.”

Sutra, 1. kolovoza, s početkom u 15:00 sati Hrvatska će na parketu dočekati Luksemburg, a utakmicu možete pratiti na programu SportKlub televizije, kao i na YouTube kanalu FIBA-e.