Hrvatska
Regija
Postoje li podjele u KK Zadar? Jedinstva nije bilo ni pri odabiru Jusupa, niti pri ostanku Longina

Postoje li podjele u KK Zadar? Jedinstva nije bilo ni pri odabiru Jusupa, niti pri ostanku Longina

Autor: Paulo Sarić

Novi trener, stari sportski direktor.

Zanimljive dane u KK Zadar zamijenilo je zanimljivo jutro. Nakon tri dana razgovora, pregovora, ispipavanja bila javnosti, ali i gledanja kako uklopiti želje i potrebe novog trenera u mogućnosti kluba, jutros je pušten „bijeli dim“ čime je službeno potvrđeno da je Danijel Jusup novi trener dalmatinskog abaligaša. Glavni je to zaključak sinoćnje sjednice Nadzornog odbora na kojoj se raspravljalo o novom kormilaru 'plavo-bijelog' broda, ali i o sudbini sportskog direktora Branimira Longina koji je, preuzimajući na sebe dio odgovornosti za loše rezultate, prije nekoliko dana ponudio ostavku.

Novi trener KK Zadar je Danijel Jusup. Jučer navečer je Nadzorni odbor donio takvu odluku. Branimir Longin ostaje sportski direktor. Sve ostalo će biti rečeno na konferenciji za medije od strane ljudi koje sam spomenuo – u jednom je dahu priopćio čelni čovjek KK Zadar Željko Žilavec, najavivši novu pressicu za četvrtak u 9:30 sati.

Osim same potvrde tehničke prirode, ideja medijskog istupa je, izgleda, bila upoznati javnost s novom kaznom koju su Zadrani dobili radi ponašanja pojedinaca s tribina za vrijeme četvrte četvrtine utakmice s Krkom koja je prije desetak dana igrana na Višnjiku.

Lisnica je lakša za 2.000,00 kuna, a zatvoren je i dio južnog teleskopa, uz gostujuću tribinu.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

No, glavna priča u gradu košarke posljednjih je nekoliko dana bila vezana uz odabir novog trenera i sudbinu njemu prvo nadređenog Branimira Longina.

Imajući u vidu preuzimanje odgovornosti i ponuđenu ostavku sportskog direktora, logičnim se nametnulo pitanje tko je uopće smijenio trenera Nazora.

Antu Nazora je smijenio Nadzorni odmor, koji je i doveo novog trenera. Sportski direktor je napravio „domaći rad“ i dao prijedloge za kandidate, dok je Nadzorni odbor među njima odabrao Danijela Jusupa – izjavio je Žilavec praktički otkrivši da su od samog početka bile tanke šanse da se ostavka sportskog direktora Longina - uistinu prihvati.

Ta, tko bi pri zdravoj pameti amenovao novog trenera kojeg je predložio - smijenjeni sportski direktor?

Da utvrdimo, ostavku trenera Nazora nije predložio Branimir Longin.

Ne.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Već je u subotu navečer bilo jasno da u KK Zadar postoje različite struje koje guraju različita rješenja. Bilo je to očito i posljednjih dana kada se razgovaralo s brojim trenerima koji su s liste potencijalnih ženika otpadali kao lišće u listopadu, da bi se pojedini - ponovno vraćali na nju.

Razvidno je to i iz sinoćnjeg glasanja Nadzornog odbora koji se ni nakon tri olujna dana nije mogao usuglasiti po pitanju novog trenera.

Nadzorni odbor je imao kvorum. U kvorumu je većina glasova bila za Danijela Jusupa koji je naknadno pozvan na sjednicu. Odluka je bila takva, ali prije same potvrde se tražilo da dodatno izloži neke uvjete i detalje. To je i učinio, nakon čega je Nadzorni odbor glasao i donio odluku – rekao je direktor KK Zadar otkrivši da unisonosti nije bilo ni pri odbijanju ostavke sportskog direktora – za Branu ista stvar.

Ugovor s novim trenerom je potpisan do kraja sezone, a izgleda da je uprava popustila po pitanju jedne od ključnih točaka Jusupova plana i programa - slobode u biranju stručnog stožera.

To je u ingerenciji novog trenera. Njemu su ruke apsolutno otvorene. Hoće li on što mijenjati, to ćete morati njega pitati. Činjenica je da su treneru date odvezane ruke da napravi onako kako misli da je najbolje – kazao je Žilavec na koncu se osvrnuvši na trajanje ugovora – svi bismo htjeli da to bude dobro odrađeno, da bude rezultata i da se suradnja i nastavi. Mislim da bi nam kontinuitet jako dobro došao.