Hrvatska
Povijesni uspjeh Trešnjica, najbolja igračica finala Iva Dorja Žaja se ozlijedila par sekundi prije kraja

Povijesni uspjeh Trešnjica, najbolja igračica finala Iva Dorja Žaja se ozlijedila par sekundi prije kraja

Autor: Z.D. Photo: HKS

Kup Ružice Megaj Rimac

U finalnoj takmici završnice Kupa Ružica Meglaj-Rimac koja se igrala u Požegi, ekipa Trešnjevke 2009 je svladala Medveščak sa 65:57.

U finalu Kupa Ružica Meglaj-Rimac susrele su se mlade i potentne ekipe Trešnjevke 2009 i Medveščaka, obje prethodno pobijedivši u polufinalnim utakmicama s 21 poenom razlike. Medveščak je do 2019. godine pet puta zaredom osvajao trofej, dok je Trešnjevka očekivala prvi od osnutka kluba, kako i samo ime nagoviješta, 2009. godine.

Kako se i moglo očekivati s obzirom na sastav ekipa sudionica finala, obje su ekipe startale dalekometnim pokušajima, tricu za tricom ubacile su Trešnjevkina Nika Rodek i Medveščakova Lea Hajdin (3:4), no tu je igra očvrsnula pa sljedećih punih dvije minute prolaze, osim slobodnih bacanja, bez koša iz igre, sve do pogotka Hane Mühl za 8:4. Krajem prve četvrtine dolazi do mini preokreta tricama: Medveščakove Vunić i Hajdin ubacuju svaka po dvije za vodstvo Medveščaka na 16:20.

U drugoj se dionici nekoliko puta izmjenjuje vodstvo, a svakako valja izdvojiti vezanih pet poena Hane Mühl - trica i let preko cijelog terena za polaganje vraća Trešnjevci prednost na 23:22. Ipak, tricom Vunić i pogotkom Anđele Strize Medveščak ulazi u mini, ali stratešku prednost na 31:35. Uzgred budi rečeno, Vunić je do kraja prvog poluvremena skupila 9 poena, svih zahvaljujući tricama. Potencijalno opasno situaciju po Trešnjice spašava Vivien Nejašmić tricom za 34:35 i kraj prvog poluvremena.

U nastavku traje borba za svaki koš. Obrambeno Trešnje uspijevaju primiriti dan ranije nezaustavljivu Medveščakovu uzdanicu Anu Petrak., dok s druge strane igračice Medveščaka dominiraju u napadačkom skoku, no nijednoj ekipi ne polazi za rukom izdvojiti se. U odlučujuću se dionicu ulazi s rezultatom 51:51.

Medveščak ubrzo ulazi u problem petom upisanom osobnom pogreškom Ane Mandić. S Trešnjevkine se strane pak tijekom cijele utakmice ističe Iva Dorja Žaja koja svoju ekipu odvodi u vodstvo od dva posjeda lopte (55:51), a dvoranom se prolomio vrisak Trešnjevkinih igračica s klupe i navijača nakon trice Nike Rodek za vodstvo od 61:53. Medveščak se do kraja nije uspio vratiti i Trešnjevka osvaja Kup Ružica Meglaj-Rimac s rezultatom 65:57.

Iva Dorja Žaja - trofej, ozljeda i nagrada 

Nažalost, tri sekunde do kraja utakmice pri obrambenom skoku se ozlijedila Iva Dorja Žaja kojoj ovim putem želimo brz oporavak. Iva je osvojila i MVP nagradu kao najbolja igračica finalne utakmice ubacivši 19 poena uz velikih 15 skokova i tri osvojene lopte. 11 poena je dodala Vivien Nejašmić, a kapetanica Anja Majstorović je upisala 10 poena uz 6 asistencija.

U Medveščakovom dresu Lea Hajdin je postigla 12 poena, a Ana Mandić i Anđela Strize svaka po 11 poena uz 9 skokova. Ana Petrak se zaustavila na 8 poena, 10 skokova i 5 asistencija.