Hrvatska
Povratak na mjestu na kojemu je sve započelo: Jakov Mustapić opet među svojima

Povratak na mjestu na kojemu je sve započelo: Jakov Mustapić opet među svojima

Autor: Z.D.

Već je surađivao s trenerom Mulaomerovićem

27-godišnji branič Jakov Mustapić pristupio je Cedeviti Junior kao prvo pojačanje uoči nove sezone u kojoj će klub iz Doma košarke Cedevita igrati u HT Premijer ligi i FIBA Europa kupu. 193 cm visoki Jakov Mustapić (22.08.1994. Zagreb) zapravo se vraća u klub u kojem je započeo karijeru prošavši sve mlađe selekcije. 

Izlaskom iz omladinskog pogona Cedevite Zagreb posuđivan je Zaboku i Kvarneru 2010., pa je prešao u Split 2014/15, slijedi šibenski Jolly JBŠ 2015/16 pa Vrijednosnice Osijek 2016/17. U poljskom Krosnu je 2017/18 da bi se vratio u Cedevitu 2018/19 osvojivši Kup Krešimira Ćosića uz nastup u ABA ligi i Eurokupu 7DAYS. U novoj sezoni je u poljskom Szczecinu, pa Slobodi Tuzla 2020/21 gdje ga trenerski vodi današnji trener u Cedeviti Junior Damir Mulaomerović, dio prošle sezone igra u Ciboni a drugi dio u sarajevskom Sparsu u BiH ligi i ABA 2. U BiH prvenstvu je u 18 utakmica prosječno ubacivao 10.8 koševa za 26 minuta, uz 3.3 skoka i 2.6 asistencija po utakmici. Kao član U-18 reprezentacije Hrvatske osvojio je zlato na EP 2012. u Litvi, a u nekoliko navrata bio je i u seniorskoj hrvatskoj košarkaškoj reprezentaciji.

"Vraćam se na mjesto u kojem sam sve naučio, prošao sve mlade igračke kategorije, ovoga puta u malo drugoj ulozi jer ću biti jedan od najstarijih u momčadi. Vjerujem da ću i ja njima pomoći, oni meni svojom energijom i da je pred nama puno lijepih trenutaka", rekao nam je Jakov Mustapić koji vruće ljetne dane provodi u Lici trenirajući. 

"Pratio sam Cedevitu Junior, novu priču nakon fuzije Cedevite Zagreb s Olimpijom u Ljubljani. Novi je to pristup, momčad je mlada, sazdana od domaćih igrača od kojih su mnogi prošli školu košarke Cedevite. Prisutna je velika energija, igra se moderna, brza košarka u kojoj ti mladi igrači imaju pravo na pogrešku. Sjajna su klapa, to se vidjelo sa strane, ponajprije sam to osjetio u onom visokom porazu dvadesetak razlike Cibone, za koju sam tada igrao, od Cedevite Junior u Draženovom domu prošle sezone. Očekujem i da ću ja s njima narasti a drago mi je i zbog trenera Mulaomerovića s kojim sam bio u Slobodi, sjajan trener i sjajan čovjek na terenu i izvan njega. Imamo međusobno povjerenje i to mi je strahovito važno. Ne treba pred momke stavljati nikakve imperative, prevelika očekivanja već treba ići kroz puno treninga iz utakmice u utakmicu pa što bude. Nismo favoriti ali liga je takva da ima prostora za svakoga, uvjeti za treniranje su nam sjajni i uz pravi rad možemo rasti kroz sezonu. Baš se veselim povratku..."

Trener Damir Mulaomerović kao izbornik reprezentacije Hrvatske okuplja reprezentaciju za predstojeće izazove ali osvrnuo se na dolazak Mustapića u njegovu momčad. 

"Dobar momak, polivalentan na vanjskim pozicijama jer može odigrati sve tri vanjske pozicije. Trenirao sam ga i znam što može. Dijete Cedevite, vraća se kući i mislim da je to važan podatak. Mladi smo i Jakov će nam tu dati jednu stabilnost, iskustvo, pomoći suigračima da budu bolji na terenu."