Intervjui
Pravi put za budućnost zadarske košarke – „Nema igrača samo od treninga“

Pravi put za budućnost zadarske košarke – „Nema igrača samo od treninga“

Autor: Paulo Sarić

Jure Planinić bio je prvi strijelac snažnog omladinskog turnira u Lissoneu.

Bio je to radni Uskrs za mlade košarkaše Zadra. Umjesto s obiteljima proveli su ga na sjeveru Italije, u gradići Lissone kraj Monze na 26. izdanju jakog omladinskog turnira gdje su mogli odmjeriti snage s ponajboljim vršnjacima iz Europe i sjeverne Amerike. Na koncu su završili na šestom mjestu od 12 momčadi. Zlatna sredina, reklo bi se. Ali, prava se slika dobije tek kada se ide dublje gledati. Utakmicu po utakmicu. Momci Rajka Vidakovića pobijedili su u tri od pet utakmica, a jednu su poraženi tek u produžetku nakon što su ostali bez najboljeg igrača Jure Planinića koji je morao napustiti igru zbog pet osobnih pogrešaka. Onaj peti, najteži poraz došao je protiv snažne selekcije američke savezne države Ohio. One iz koje dolazi i moćni LeBron James. Stoga, nema razloga nezadovoljstvu. Dapače.

- U noći s ponedjeljka na utorak vratili smo se iz Italije gdje smo u četiri dana odigrali pet jakih utakmica. Dojmovi su odlični. Na turniru je sudjelovalo 12 timova, a ono što sam ja popratio, a pogledao sam sve momčadi, nije bilo slabe ekipe. Nije bilo čak niti prosječnih timova. Sudjelovali su selekcije iz Toronta i Ohioa, tu su bili i Milano i Virtus Bologna, Žalgiris, Bamberg… Uistinu snažna imena. Mojim je momcima iskustvo igranja takvih utakmica puno značilo – započeo je trener mladih Zadrana.

FOTO: JIT Lissone - Junior International Tournament

Dalmatinska je momčad u Lissoneu ostavila dobar dojam. Slavila je u tri od pet susreta te ju je, unatoč tome što je na koncu završila u razigravanju za šesto mjesto, malo dijelilo od – finala.

- Nažalost, jedan od dva poraza je bio u produžetku tijekom grupne faze natjecanja od Reggio Emilije. S obzirom na sustav natjecanja to nas je gurnulo u borbu od petog do osmog mjesta. Da smo uspjeli pobijediti najvjerojatnije bismo igrali finale s obzirom na to da smo imali dobru koš-razliku. Kaunas smo dobili s 30 poena, Urspring s desetak, Trento sa 16 koševa… Međutim, radi naše dekoncentracije u završnici i malo nesreće nismo prošli u polufinale – dodao je Vidaković.

Iako pojedince, makar u toj dobi, načelno ne treba isticati jedno je ime odskakalo. Novopridošli mladi hrvatski reprezentativac Jure Planinić bio je za vrat i glavu iznad ostalih što mu je na koncu donijelo i titulu najboljeg strijelca turnira s 23,5 koševa u prosjeku.

- Jure je odigrao odličan turnir te je u kontinuitetu pružao dobre partije. Ovo je njemu, momku koji je nedavno potpisao za Zadar i koji nije imao pravo nastupa dok nije napunio 18 godina, došlo kao naručeno. Nadoknadio je razdoblje koje nije igrao i pokazao je talent za budućnost. Svoju i zadarske košarke – kazao je Rajko Vidaković.

FOTO: JIT Lissone - Junior International Tournament

Zadrani su u Italiju otputovali u mješovitom sastavu. Nisu tu bili samo juniori. Dapače. Znatan su dio ekipe činili mladići koji se ove sezone natječu u Jedinstvenoj kadetskoj ligi gdje nakon 12 kola drže četvrto mjesto. Nagrada, ali i zalog za budućnost.

- Momčad za turnir smo sastavili od pola kadetske i pola juniorske ekipe kako bismo nagradili najbolje kadete. Željeli smo da i oni osjete igranje protiv međunarodnih suparnika te smo bili možda i najmlađa, a svakako jedna od najmlađih momčadi u Lissoneu. S nama je na put išao i Duje Brala koji je bio i tri godine mlađi od protivnika. Dobro se snašao te je u posljednjoj utakmici protiv Trenta zabilježio dvostruko-dvocifreni učinak. Zabio je deset poena i uhvatio 11 skokova. Nastup nam se višestruko isplatio i zahvalio bih se klubu što nam je omogućio sudjelovanje i okrenuo se budućnosti. Potrebni su nam turniri u inozemstvu protiv jakih suparnika. Svi znamo koliko nam je to nedostajalo u prošlosti. Nema razvoja igrača samo od treninga, moraju se igrati utakmice, moraju se igrati jake utakmice, a mi to u Dalmaciji nemamo – zaključio je mlađi blizanac Vidaković.

Brat mu je, naime, stariji desetak minuta.