Hrvatska
Preminuo legendarni igrač Mladosti i Zadra

Preminuo legendarni igrač Mladosti i Zadra

Autor: Branko Tabak Photo: Povijest zadarske košarke - knjiga Drage Marića

Giergin suigrač.

U Zagrebu je nakon duge i teške bolesti u 91. godini života preminuo Aleksandar Jumbo Alek Blašković, bivši igrač zagrebačke Mladosti i Zadra.

Bio je član ekipe Mladosti koja je na 9. prvenstvu  Jugoslavije 1954. bili doprvak i najbolji hrvatski klub. Zbog jednog boda ostali su Mladostaši bez naslova prvaka. Naime, srbijanski klub Crvena zvezda iz Beograda je imala 16 pobjeda i šest poraza, a Mladost 15 pobjeda, šest poraza i jedan neriješeni rezultat.

Mladost je igrala u sastavu: Brkljačić, Aleksandar Blašković, Petar Mijač, Batalo, Špiljak. Trener je bio Mića Orlović

Godine 1959. Blašković je potpisao za Zadar. Suigrači su mu bili Željko Troskot, Renco Jelenković, Franko Kresoja, Mihael Pfendt, Feručo Jurišić, Trpimir Lokin, Vlado Šešelja, Paulo Tičina, Marko Perica, Giuseppe Giergia, Vladimir Vele Čubrić, Branko Brajković, Marko Zulfi Ostarčević...

                                                                                                                   KK Zadar 1959 

Bio je jedan od najboljih igrača bivše države u pedesetim godinama prošlog stoljeća, a kao igrač Zadra proglašen je najboljim igračem prvenstva bivše države.

Za jugoslavensku reprezentaciju je nastupio 49 puta te postigao 138 poena. Nastupio je na jednom Svjetskom i tri Europska prvenstva. Za jugoslavensku reprezentaciju je nastupio 49 puta te postigao 138 poena. Nastupio je na jednom Svjetskom i tri Europska prvenstva.