Hrvatska
Preokret Zagreba za plasman na završnicu Kupa Krešimir Ćosić

Preokret Zagreba za plasman na završnicu Kupa Krešimir Ćosić

Autor: Teo Cilar

Palokaj i Čar za veliko slavlje mlade momčadi KK Zagreb protiv KK Ribola Kaštela.

Susret koji je igran u vrijeme nedjeljnog ručka pripao je košarkašima Zagreba koji su preokrenuli minus od devet koševa zaostatka s poluvremena i na kraju slavili u neizvjesnoj završnici rezultatom 74:78.

Ribola Kaštela-Zagreb 74:78 (23:15, 17:16, 14:26, 20:21)

Kompletna statistika utakmice

Kaštelani su u susret ušli odlično i poveli 11:0 na krilima Nikole Došena i Dine Šipića. Na prve poene Zagreba čekali smo tri i pola minute kada tricu postiže Franko Šango. Zagreb je došao na minus četiri kod rezultata 13:9, a onda je uslijedila nova serija domaćina od 8:2 za 21:11. Do kraja perioda Zagreb je uspio smanjiti na minus osam. 

Domaćini su  kontrolirali rezultat tokom cijele druge četvrtine, a u dva su navrata došli do najviših plus 12 na susretu. Zagreb je u nekoliko navrata spustio na minus sedam, ali bliže nisu uspjeli doći. Ribola je na poluvrijeme otišla s devet poena prednosti.

Treća četvrtina otvorena je s dvije trice, po jednom na svakoj strani. Prvo je Matej Buovac pogodio za Zagreb i smanjio na minus šest, a uzvratio je Ljubo Šamadan i vratio na plus devet. U nastavku četvrtine vidjeli smo neki drugi Zagreb u odnosu na prvo poluvrijeme. Serijom 21:4 gosti minus devet pretvaraju u plus osam na tri minute do kraja perioda. Kaštelani su se malo pribrali u posljednje tri minute i zaostatak smanjili na minus tri, točnije 54:57.

Domaćini su posljednji period otvorili s 4:0 i ponovno došli do vodstva 58:57. Nismo dugo čekali na odgovor Zagreba koji radi seriju 8:0 za 58:65 na sedam minuta do kraja susreta. U iduće tri minute Ribola Kaštela radi seriju 11:3 i na četiri minute do kraja vodi 69:68. Domaćini su držali vodstvo i na 2:18 do kraja susreta kada su imali 72:70, a kako se na kraju ispostavilo bilo je to posljednje vodstvo jer Jan Palokaj i Andrej Čar odvode Zagreb na 72:76. Došen smanjuje na 74:76, ali na drugoj strani je precizan s linije slobodnih bacanja Andrej Čar za 74:78. Posljednjih 15 sekundi domaćini su uspjeli promašiti tri napada za na kraju veliko slavlje Zagreba i veliki uspjeh za ovu mladu ekipu. 

Došen je predvodio domaćine s 20 poena, 11 skokova i 4 asistencije, Aco Mandić ubacio je 12 s klupe, a po 11 uz 6 skokova ubacili su Šamadan i Dino Šipić.

Kod Zagreba najbolji Jan Palokaj s 21 poenom, 7 skokova i 3 asistencije, Čar je bio odličan s klupe ubacivši 20 poena uz 3 asistencije i 2 skoka, a 14 uz 5 asistencija, 4 skoka i dvije osvojene lopte djelo su Mateja Buovca.