Europa i Svijet
Hrvatska
Prva europska pobjeda Splita nakon 17 godina

Prva europska pobjeda Splita nakon 17 godina

Autor: Ozren Maršić Photo: KK Split

Ključne minute odigrao je Mateo Kedžo.

Nakon 17 godina evo i europske pobjede za "Žute". 

Split je u Ateni, u dvorani Peristerija, u 1. utakmici kvalifikacija za Ligu prvaka svladao ciparski AEK s 65:50 (13:11, 15:12, 13:16, 24:11).

Od prve minute vidjelo se da je Split kvalitetnija ekipa, bilo je samo pitanje trenutka kada će se odlijepiti. Ključna je bila posljednja četvrtina kada se momčad Srđana Subotića odlijepila na 50:39 i tu je kraj svih nadanja Ciprana. 

Kod Splita prvi strijelac bio je Karlo Žganec s 15 poena, Toni Perković dodao je 13, a obavezno valja naglasiti minute kapetana Matea Kedže, koji se poigravao sa svojim rivalima.

- Sretni zbog pobjede, posebno što smo izašli u Europu nakon toliko godina. Vidljivo je bilo da je nervoza prisutna, da se osjeća važnost utakmice premda nismo imali vanjskog pritiska. Sami sebi smo stavili pritisak, željeli smo pobijediti, puno nam ovo znači. U najvažnijim trenutcima odigrali smo kako treba - kazao je Splitov trener Srđan Subotić, koji je u svojoj premijernoj utakmici na klupi "Žutih" ostvario pobjedu.

Komentirao je igru Kedže.

- Kedžo je u kritičnim minutama prvog poluvremena postigao nekoliko poena, a u drugom dijelu odlično je surađivao sa Žganecom. Pokazao je da još ima "uja u svići" - kaže Subotić.

Protivnik Splita u 2. kolu bit će prvak Švicarske Fribourg, utakmica se igra u srijedu s početkom u 16.30 sati, a pobjednik ide prema odlučujućoj utakmici za ulazak u Ligu prvaka.

- Analizirat ćemo ovu utakmicu, dodatno i Fribourga. Nadamo se boljoj igri i vjerujem da možemo proći dalje - zaključio je Subotić.

Split: Perković 13, Perasović, Kedžo 4, Runjić 4, Žganec 15, Vuko 7, Čampara 9, Bajo 6, McLean 2, Barič 5