Hrvatska
Rađa: Ne želim da u Hrvatskoj igraju Votsoni i Džonsoni

Rađa: Ne želim da u Hrvatskoj igraju Votsoni i Džonsoni

Autor: Branko Tabak Photo: Basketball.hr (Šime Zelić)

Jeste li za stranca u hrvatskoj reprezentaciji?

Shane Larkin je u razgovoru s našim novinarom Davorom Vitkovićem jučer u Zadru izjavio kako nema ništa protiv ideje da zaigra za reprezentaciju Hrvatske. 

Vijest je snažno odjeknula u hrvatskim košarkaškim krugovima. Pitanje je glasilo:

- S obzirom na vašu bliskost sa sadašnjim (Kruno Simon) i bivšim suigračem (Bojan Bogdanović), da vas iz Hrvatskog košarkaškog saveza kontaktiraju i ponude državljanstvo i mjesto u hrvatskoj reprezentaciji, kako bi reagirali?

Larkin je odgovorio:

- Zanimljivo pitanje. Upravo sam na jučerašnjem ručku razgovarao o tome s Krunom. Mogu reći da sam definitivno otvoren za tu ideju.

Vrlo brzo predsjedniku Stručnog savjeta za mušku košarku Dinu Rađi počeo je zvoniti mobitel.

Kolegi Tomislavu Gabeliću (24 sata) je iznio svoj stav. 

- Zar vam ja sličim na nekoga tko iz dana u dan mijenja mišljenje? Već sam više puta rekao da nećemo dovoditi strance u reprezentaciju jer to nije u interesu hrvatske košarke. I dalje stojim pri tome. Klubovi moraju početi raditi i stvarati igrače, ne može se očekivati od reprezentacije da podiže košarku, to moraju klubovi raditi. Razumijem da klub uzme jednog ili dva stranca kako bi podigao kvalitetu treninga i igre, kako bi pomogao domaćim igračima da sazriju, ali ovi strance koje mi dovodimo nisu kvalitetni. To je besmisleno. Ne želim da u Hrvatskoj igraju "Votsoni" i "Džonsoni". Slovenija je uzela Anthonyja Randolpha iz Reala i postala je prvak Europe, no što joj je to donijelo na klupskoj razini? Baš ništa. Pogledajte finale ABA lige, Crvena zvezda i Budućnost su igrali s po pet stranaca - kaže Rađa.  Nama angažman stranca ne donosi ništa, a kad bismo se i odlučili na angažman stranca, postoje zemlje koje imaju više novca i one bi sigurno doveli puno bolje strance od nas, zaključio je Rađa.

Naši izvori kazuju da je izbornik Veljko Mršić zaintrigiran idejom da Larkin zaigra za reprezentaciju. Ovakav brzopotezni raspad sustava nešto je čemu se sigurno nije nadao.