Kolumne
Radost loptanja pod obručima: Na redu je bio CSKA

Radost loptanja pod obručima: Na redu je bio CSKA

Napisati prije sezone da će prvak biti CSKA nije bilo baš mudro, ali ...

Na ovom je portalu još na dan početka sezone 8. listopada lijepo i u naslovu kolumne pisalo: Na redu je CSKA. Pa zašto su se onda toliko mučili kroz 270 utakmica

Poprište borbe za pobjedu bilo je u Vitoriji nepobjedivoj utvrdi visoko u Pirinejima gdje su se utvrdili nakon borbi protiv Maora. Susjedi iz Andorre dobili su državu bez

vlastite vojske, a Baski nevoljenu im Španjolsku. Samo su gledali turnir jer Baskonija na Perasovićev pogon nije stigla do cilja.

Izbacio ih je CSKA u čiju se snagu na završnom turniru uvjerio i Real. Bez pravog Llulla koji je lani kreirao naslov nisu ga bili u stanju ponoviti. Premda Campazzo s velikom minutažom prerasta u velikog igrača Real je pokazao gubitnički obrazac kada je +14 pretočio u -5. Rusi su uvijek mirni u zadnjoj četvrtini, a i utaborili su se na crti slobodnih bacanja pa su ih šutirali više nego što igra ima minuta – 42.

Znali smo da će Turska imati finalistu pa su neoprezni proknjižili – Fener. No, ovi su pak dobili –fenjer. Mi koji smo ove sezone više pozornosti posvetili Simonovom Efesu uvjerili smo se u Atamanovo čudo.

Lani najslabija momčad sa samo sedam pobjeda ove ih je podebljala na 20 i izbacila Barcelonu da bi se nakon 18 godina vratila na Final Four. S Fenerom su ove sezone 3:3 pa i u domaćem prvenstvu vode što je dokaz da imaju penicilin za rivale s druge strane Bospora. Lidera lige, istina izranjavanog ozljedama, momčad koja je u ligi izgubila ukupno sam sedam dvoboja ostavila je na gorkih skoro – 20.

Postigli su to na turbo pogon braniča, Larkin i Micić utrpali su 55 od 92 koša. Obradovićeva momčad nema običaj primati više od 75 pa je odmah sve jasno jer je Efes zabio 14 trica i imao 20 skokova više. Kapa dolje za prvo finale ikad!

Otužno je gledati kada Fener i Real igraju za kikiriki ili pod moraš. Nikada ove sezone Fener nije izgubio dvije za redom, a sada im se to dogodilo s dva puta po -19 ! I protiv Reala su primili pregršt - 94 poena. Campazzo je predvodio treću momčad Europe s čak 15 dodavanja.

Izglede Efesa u završnom srazu s momčadi koja je osmerostruki prvak, a CSKA-u je ovo četrnaesto finale može se pogledati kroz brojke. Od 20 ogleda dobili su tri, zadnji prije šest godina. Nadu su mogli gajiti na totalnom ludilu Larkina i ponavljanju 37 protiv Barcelone.

Kolumnu sam počeo pisati već krajem prve četvrtine kada je CSKA odmarširao u dvocifrenu prednost. Turci bet Turaka s probuđenim Simonom par puta su me tapšali po leđima i vodstvom nakon poluvremena i upozoravali da ne trčim pred rudo. No, vlasnici nekad vojnog kluba, a sada proizvođači nikla i paladija – Norilsk Nickel puno su previše dragocjenih kovina uložili da bi propustili ovakvu priliku.

Kolumnu sam završio prije kraja finala pa molim da ovdje upišete rezultat CSKA-Efes ....

Larkin je briljirao, ali mu se nije priključio Micić. Veseli što na zalazu karijere Kruno Simon stavlja 15 koševa i lijepo odigrava finale. Rusi bez Rusa na Američki pogon (Clyburn i Higgins) nakon samo tri sezone ponovno slave. Dok se na devet Obradovićevih pokala taloži patina učenik mu i zagrebački đak Dimitris Itoudis učvršćuje status velikog trenera.

Euroliga je u trećoj sezoni pod američkim vodstvom povećala prihode 2,3, puta. Gledatelja je preko dva milijuna u dvoranama a slika se prenosi u 200 zemalja ! Sljedeće sezone ojačat će je Bayern i Asvel (Parker) što znači 34 kola, preko 300 utakmica i u zgusnutom kalendaru morat će krenuti skoro odmah iza turnira u Zadru (19. do 22. rujna) s čak 9 tjedana s po dva kola. Ludilo! Bit će to četvrta sezona bez hrvatskog kluba u eliti.. Realnost!

P.S. Napisati prije sezone da će prvak biti CSKA nije bilo baš mudro, ali ...