Hrvatska
FOTO: Raspucani Cibosi nisu dozvolili iznenađenje u Šibeniku

FOTO: Raspucani Cibosi nisu dozvolili iznenađenje u Šibeniku

Autor: Saša Ćirić

Sjajan šuterski dan vodeće momčadi hrvatskog prvenstva.

U susretu 13. kola HT Premijer lige momčad Cibone slavila je na Baldekinu protiv Šibenika rezultatom 72-86.

Vodeća momčad premijerligaške karavane nije olako shvatila gostovanje kod osmoplasiranog. Razlog tome je jednim dijelom i teška utakmica ABA lige protiv Mornara u Baru, ali dio respekta Vukova prema mladoj momčadi GKK Šibenika zasigurno je ležao i u prvom susretu ovih dviju momčadi, u kojem je Cibona izvojevala pobjedu tek u završnici. Sastavi današnjih takmaca su u međuvremenu doživjeli brojne promjene, pa tako pod Tornjem više ne stanuju Karlo Uljarević, Nik Slavica, Brandis Raley-Ross, Johndre Jefferson i Filip Kraljević. Baldekin su napustili Martin Junaković i Matija Poščić, a zamjene koje su u oba kluba sletjele u proteklom razdoblju su dale svoj doprinos u uvodnim kolima nastavka domaćeg prvenstva.

Uvodne minute su nam ponudile ponešto nervoze i dekoncentracije na obje strane terena, a rezultatski egal je potrajao do rezultata 11-11. Mladi centar gostiju Krešimir Ljubičić u tim trenucima izlazi iz igre zbog dva brza prekršaja, a njegovu poziciju na terenu preuzima bivši Građanin Filip Bundović. Dobrim postavljanjem i građenjem kod napadačkog skoka stvara puno problema domaćoj small ball postavi, pa se Cibona u tim trenucima serijom 7-0 odvaja na prvu značajniju razliku. Šibenčani se donekle konsolidiraju, ali do kraja četvrtine uspijevaju tek smanjiti na -4 (17-21).

Foto: KK Cibona Facebook

Prvi odmor je ipak više odgovarao gostima, koji u drugoj četvrtini stvaraju dodatni pritisak na šibensku vanjsku liniju, koja nikako nije mogla servirati lopte svojim udarnim iglama. Tek je Toni Nakić u pojedinim trenucima pokazivao inicijativu na napadačkom dijelu terena, dok je za intenzitet u obrambenoj formaciji konstantnim bodrenjem i krpanjem rupa bio zadužen Ivan Mileković. Njegovom trudu unatoč, gosti su malo-pomalo gradili prednost koja je u jednom trenutku dosegla i visokih petnaest poena (21-36). Domaći su imali dodatan problem s nezaliječenim skočnim zglobom Pave Paića, koji je u ovoj utakmici imao limitiranu minutažu. Dominacija u napadačkom skoku i efikasno iskorištavanje izgubljenih lopti Narančastih bili su ključni elementi serije igrača Ivana Velića, koji su dobrim poznavanjem Slavičinih kretnji i kvalitetnim postavljanjem izluđivali svog dojučerašnjeg suigrača. Šibenčani, kao i u prvoj četvrtini, uspijevaju do poluvremena smanjiti zaostatak (32-41). Miro Jurić je u svlačionici svoje dečke trebao uvjeriti da mogu napraviti nešto više u ovom susretu.

Ako je i uspio u tom naumu, nije mogao imati odgovor na ono što ga je čekalo u nastavku susreta. Premda su Šibenčani pokušavali doći u egal preko Nakića i energičnog Tonka Vuke, u svakom pokušaju bi naletjeli na zid. Cibona je u trećem periodu susreta pogodila nevjerojatnih šest trica, od čega je pola djelo Josipa Bilinovca, a po jednu su dodali Igor Marić, Marko Ljubičić i Ivan Novačić. Ne čudi stoga visokih +13 (52-65) za Cibonu na ulasku u posljednjih deset minuta.

Foto: GKK Šibenik Facebook

Nakon što je četvrtu četvrtinu jednim iskorištenim slobodnim bacanjem otvorio Slavica, gostujući kapetan Marin Rozić je novom tricom, šestom momčadskom u nizu (!) vratio razliku na najviših +15 (53-68). Premda je bilo puno vremena do kraja, osjetila se nemoć u domaćim redovima. Gosti su, pak, već polako bili mislima usmjereni na putovanje u Bar, a kratko razdoblje smanjene koncentracije su serijom 11-2 iskoristili Nakić i Slavica, koji je s dva zakucavanja u svega dvadesetak sekundi razmaka na trenutak usijao atmosferu u dvorani. Ipak, nova Rozićeva trica manje od tri minute prije kraja vratio razliku na tri posjeda (67-76), nakon čega je prednost gostiju otišla još jednom u dvoznamenkasto, da bi Fran Pilepić polaganjem 23 sekunde prije kraja postavio konačni rezultat.

Cibona je pogodila čak 12 trica i imala jednako toliko skokova više od Šibenika, a u redovima Zagrepčana u strijelce su se upisali svi osim mladog Roka Prkačina. Prvi među jednakima bio je Pilepić (13 poena iz samo 6 šuteva), a pratili su ga Bilinovac (12 poena, 4 trice), Bundović (10 poena, 5 skokova) i Damir Markota (9 poena, 5 skokova). Kod domaćih je najistaknutiji bio Slavica (26 poena, 7 skokova), a dvoznamenkasti su bili Nakić (15 poena) i Vuko (11 poena, 6 skokova, 5 asistencija).

Šibenik je s ovim porazom na omjeru 5-8, dok je Cibona učvrstila vodeću poziciju s omjerom 11-2. U četrnaestom kolu Šibenčani idu u goste Vrijednosnicama Osijek, dok Cibona dočekuje posljednjeplasirani Bosco.