Hrvatska
Ribola Kaštela iznenadila Hermes u Zagrebu i nadoknadila minus iz prve utakmice

Ribola Kaštela iznenadila Hermes u Zagrebu i nadoknadila minus iz prve utakmice

Autor: Teo Cilar

Aco Mandić bio je nezadrživ za obranu Hermesa.

Ribola Kaštela ostvarila je treću i vrlo važnu pobjedu na gostovanju kod Hermes Analitice u Zagrebu. Sada su se približili zagrebačkom sastavu na dvije pobjede minusa, a važan podatak je taj da su nadoknadili minus iz prvog međusobnog susreta i sada će u slučaju istog broja bodova na kraju prvenstva biti ispred Hermesa. 

Hermes Analitica-Ribola Kaštela 73:83 (21:18, 16:25, 17:23, 19:17)

Kompletna statistika utakmice

Hermes je bolje otvorio susret te je nakon pet minuta igre poslije polaganja Hrvoja Garafolića imao vodstvo 13:7. Najbolji igrač susreta, Aco Mandić pokreće tada seriju gostiju 7:0 koju zaključuje Matej Kljajić tricom za vodstvo gostiju 13:14. S pet poena u nizu odgovara  najbolji igrač domaćina Ivan Svoboda koji prvo postiže tricu, a poslije i dvicu za 18:14. Nakon novih poena Mandića, Svoboda ubacuje još jednu tricu za 21:16. Prvi period završava novom dvicom Mandića za 21:18.

Ivan Rašetina i Mandić ubacili su trice na otvaranju druge četvrtine, a između njihovih poena, Garafolić je pogodio dvicu. Dino Šipić ubacio je četiri vezana poena i zaključio seriju gostiju 10:2 za vodstvo dalmatinskog sastava 23:28. Već tu se vidjelo da su igrači Ribola Kaštela vrlo raspoloženi u današnjoj utakmici. Pod sam kraj četvrtine tricom Rašetine i dvicom Šipića gosti imaju do tog trenutka najviših 34:43. Braslav Turić smanjio je prednost tricom i postavio konačan rezultat prvog poluvremena 37:43.

Ribola Kaštela je u trećoj četvrtini, točnije u 26. minuti utakmice došla do prvog dvocifrenog vodstva na utakmici od 47:58 nakon dvice Šipića, a na nešto manje od dvije minute do kraja perioda zabilježili smo najviših 49:64 do tog trenutka utakmice poslije trice Nikole Došena. Domaćini su do kraja perioda smanjili na 54:66.

Mandić je u posljednjem periodu nakon nešto više od minute i pola igre odveo goste do najviših 55:75 na susretu. Hermes u iduće tri minute odgovara sa serijom 10:0 u kojoj Filip Kordić postiže dvije trice i pogađa dva slobodna bacanja za samo minus deset, 65:75. Došen je s dva pogođena bacanja prekinuo seriju domaćih košarkaša. Do kraja susreta domaćini nisu ozbiljnije zaprijetili, najbliže što su prišli bilo je minus osam pred sam kraj susreta koji na kraju završava rezultatom 73:83.

Velika pobjeda gostiju koji su se malo približili Hermesu i Alkaru koji i dalje imaju veliku prednost od dvije pobjede, ali kako je do kraja još sedam utakmica, svašta je moguće. Mandić je predvodio Ribolu s 27 poena, 4 skoka i 3 asistencije, Šipić je ubacio 16 uz čak 14 skokova i dvije blokade. Kljajić je ubacio 13 uz čak 10 asistencija, a Ivan Rašetina 13 uz 5 skokova. Kod domaćina najbolji Svoboda koji je ubacio 21 poen, a Bruno Perić je ubacio 15 uz 6 skokova i 5 asistencija.