Europa i Svijet
Hrvatska
Šarić prvi Hrvat izabran u prvu petorku novaka u NBA ligi

Šarić prvi Hrvat izabran u prvu petorku novaka u NBA ligi

Autor: Paulo Sarić

Ova će generacija ući u povijest kao prva u kojoj četvorica od pet najboljih debitanata nemaju državljanstvo SAD-a.

Dario Šarić izabran je u prvu petorku novaka prema izboru NBA lige. Vijest je objavljena prije nekoliko sati kao uvertira u proglašenje najboljeg novaka godine na službenoj ceremoniji koja će započeti u 3 sata ujutro po hrvatskoj vremenu.

Uz hrvatskog reprezentativca, koji se već neko vrijeme nalazi u SAD-u gdje je otputovao radi činjenice da se nalazi u najužoj konkurenciji za jednu od cjenjenijih individualnih nagrada u najjačoj ligi svijeta, u prvu petorku novaka ušli su i njegov suigrač iz Philadelphije Joel Embiid, te Willy Hernangomez, Buddy Hield i Malcom Brogdon. Upravo je potonji prema informacijama koje dolaze s druge strane oceana najveća konkurencija šibenskom košarkašu za titulu najboljeg debitanta u NBA ligi.

Šarić i Brogdon su jedina dva košarkaša koji su jednoglasno izabrani u prvu petorku. Ova je godina posebna po tome što čak četvorica laureata nisu američki državljani, što se dogodilo prvi puta u 54 godine otkad se dodjeljuje nagrada. Uz Šarića koji ima hrvatsko državljanstvo i suigrača mu iz 76sa Embiida koji ima kamerunsko, druga dvojica odabranih stranaca su Španjolac Hernangomez i Bahamac Buddy Hield. Svoje mjesto u drugoj petorci najboljih novaka našli su Jamal Murray, Jaylen Brown, Maquese Chriss, Brandon Ingram i Yogi Ferrell.


Vrijedi spomenuti da je jedan glas u izboru za najbolju petorku dobio i četvrti pick na prošlogodišnjem draftu, krilni centar Phoenix Sunsa, Dragan Bender.

Ova je nagrada bila uvertira u glavni događaj što se tiče novaka, a to je dodjela priznanja za najboljeg debitanta u protekloj sezoni NBA lige. Iako je centar Phile Joel Embiid bez ikakve dvojbe bio uvjerljivo najbolji u toj kategoriji glasne su špekulacije da je njegova 31 odigrana utakmica premal uzorak da ga se proglasi za rookiea godine. Ukoliko iz jednadžbe eliminiramo ozljedama podložnog Kamerunca, dvojica najizglednijih kandidata ostaju Malcolm Brogdon i Dario Šarić. Hrvat je sezonu završio s 12.8 koševa, 6.3 skoka i 2.2 asistencije u prosjeku, uz ukupni postotak šuta nešto iznad 41 posto i tricu 31.1 posto, dok mu je protukandidat sezonu završio s 10.2 poena, 4.2 asistencije i 2.8 skokova po susretu uz ukupni šut od gotovo 46 posto i tricu 40.4 posto.

Hoće li Hrvatska dobiti svog drugog igrača s individualnim priznanjem u najjačoj ligi svijeta, nakon Tonija Kukoča koji je 1996. godine izabran za najboljeg šestog igrača, saznajte noćas iza tri sata.