Hrvatska
Regija
Sedam asistencija od povijesti…

Sedam asistencija od povijesti…

Autor: Paulo Sarić

Zadrani se žele pobjedom oprostiti od domaćih navijača u regionalnoj ligi.

Košarkaši Zadra sutra igraju posljednju ovosezonsku utakmicu Jadranske lige pred svojim navijačima. Protivnik momcima Aramisa Naglića je Mega Bemax koju su Zadrani pobijedili u prvom susretu igranom početkom prosinca u sportskoj dvorani Pinki. Dalmatinci u susret ulaze nakon pobjede u domaćem prvenstvu protiv Škrljeva kojom su se vratili na pobjedničke staze nakon polufinala Kupa „Krešimir Ćosić“.

- Moram reći da smo protiv Škrljeva dobro reagirali. Odigrali smo čvrstu i kvalitetnu utakmicu što u svakom slučaju veseli. Pokazali smo da se motivacija i dobro raspoloženje vraćaju i u tom smjeru moramo nastaviti – započeo je domaći trener i nastavio - Mega je neugodna momčad. Iako je došlo do nekoliko promjena u njihovom kadru u odnosu na prošli međusobni dvoboj, više nemaju Ennisa, Fundića i Rebića, a mislim da je i Jaramaz ozlijeđen do kraja sezone, i dalje su izuzetno agresivni i atletični. Mi smo motivirani i mislim da bi nam deseta pobjeda u ABA ligi i eventualno šesto mjesto bili dobra nagrada za sezonu koju smo imali te ćemo napraviti sve kako bismo se pobjedom oprostili od domaćih navijača u Jadranskoj ligi.

Srbijanska momčad se trenutno nalazi poziciju ispod Zadra, a u Hrvatsku dolazi nakon dvije pobjede u posljednja tri jadranska ogleda. Najveća opasnost prijeti od gruzijskog centra Goge Bitadzea i slovenskog reprezentativca Vlatka Čančara.

- Igraju dosta pick and rolla te imaju fantastičnu skok igru. Posebno je neugodan Čančar na poziciji četiri koji sada, kada nema gornje navedenih igrača, ima puno veće ovlasti. Najveću ćemo pozornost morati obratiti na obranu od njihovog pick and rolla – dodao je Naglić.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Zadrani su u prvom susretu tijesno slavili u samoj završnici ponajviše zahvaljujući Amerikancu Joshui Bosticu koji je u međuvremenu napustio redove hrvatske momčadi.

- U gostima smo ih dobili zahvaljujući prvoj u seriji dobrih utakmica koje je Josh odigrao u zadarskom dresu. Tada nam je velike probleme u napadačkom skoku radio Fundić kojeg u ponedjeljak neće biti te će nam njegov izostanak donekle olakšati posao pošto se radi o čvrstom i snažnom igraču. No, tu je Bitadze koji je, premda mlad, već skakački dominantan centar u regionalnoj ligi. Ključ će biti u skok igri i obrani picka i ako tu ostvarimo ravnotežu, pametno odigramo i ne uđemo u njihov ritam napravit ćemo osnovne preduvjete za dobar rezultat.

U ponedjeljak neće biti ni Bosticeve zamjene Stevena Graya koji je jučer pružio dobru partiju u domaćem prvenstvu kada je Škrljevu zabio 19 koševa.

- Gray će nam nedostajati u šuterskom dijelu, no to je šansa za druge momke, prije svega Božića, da iskoriste priliku i da se vrate u normalan ritam – rekao je visoki Riječanin i objasnio zašto je hrvatski reprezentativac jučer imao smanjenu minutažu - uvijek tražim da svaki igrač bude na najvišoj mogućoj razini. Jučer je njegov, uvjetno rečeno, back-up Mislav Brzoja odigrao sjajnu utakmicu i to je jedini kriterij. Onaj igrač koji je raspoloženiji i koji, prije svega u obrani, pokaže više - dobiva veću priliku.


FOTO: KK Zadar (Zvonko Kucelin)

Pred kraj jedan kuriozitet. Iskusnom Jakovu Vladoviću trenutno nedostaje sedam asistencija kako bi postao najbolji dodavač u povijesti ABA lige.

- Nećemo razmišljati o tome. Neće mu biti lako, pogotovo protiv ekipe kakva je Mega koja igra energičnu i živu košarku, no nadam se pružiti dobru partiju i uspjeti ostvariti potrebnih sedam asistencija – zaključio je Naglić.

Tim se podatkom previše ne zamara ni 34-godišnji Zadranin koji naglasak stavlja na momčadsku igru.

- A dobro… Nikada nisam gledao svoju statistiku. Najvažnije je da Zadar pobijedi. Ako se to poklopi s mojom dobrom partijom odlično, ako ne - nema veze. Rezultat kluba je uvijek bitniji od osobnih rekorda – kazao je Vladović koji je kratko prokomentirao sutrašnji izazov - svi znamo kako je Bostic odigrao prošlu utakmicu u kojoj je počela i njegova i naša serija odličnih igara. No, njega sutra neće biti. Neće biti ni Graya te će nam sigurno biti teško. Iako im nedostaju neki igrači Mega je uvijek neugodna momčad.

Utakmica se igra u ponedjeljak u dvorani Krešimira Ćosića s početkom u 21 sat.