Hrvatska
Sesar bez zle krvi, Pipan kritičan prema svojim igračima

Sesar bez zle krvi, Pipan kritičan prema svojim igračima

Autor: Paulo Sarić

Zadrani su u nastavku ponovno podcijenili suparnika.

Zadar je današnjim slavljem protiv Gorice došao do druge pobjede u hrvatskom prvenstvu i druge pobjede u sedam utakmica staroj sezoni. Momčad Aleša Pipana pitanje pobjednika riješila je već u prvom poluvremenu te je, unatoč manjem opuštanju u nastavku, mirno doplovila do sigurne luke pred nedjeljni susret ABA lige protiv Mornara.

- Ozbiljno smo shvatili protivnika i dobro smo otvorili utakmicu, isto kao i protiv Zaboka. Pri kraju susreta potkralo nam se malo podcjenjivanje suparnika, no najbitnije je da smo pobijedili i da nam se nije dogodio novi kiks – izjavio je nakon utakmice ponajbolji igrač domaće momčadi Luka Božić.

Trener Pipan ponovno se morao susresti s neugodnim povicima s tribina koji su tražili njegovu smjenu, no iskusni je slovenski stručnjak ostao smiren, svjestan da je sve to u opisu posla, pogotovo u gradu kakav je Zadar, te je mirno prokomentirao današnji dvoboj.

- Teško je igrati ovakve utakmice, pogotovo nakon onoga što se dogodilo u Zaboku. Znali smo što nas čeka. Imali smo i nekoliko sastanaka tijekom tjedna i igrači su shvatili neke stvari. Početak je bio sasvim OK, ali nakon prvog poluvremena se uvukao strah. Imamo previše izgubljenih lopti što protivnik kapitalizira pa primamo, umjesto da dajemo, lake koševe – priznao je domaći trener i nastavio – takve stvari trebamo što je moguće prije popraviti i raditi ih što je moguće manje u narednim utakmicama. Skok nije upitan. Upitno je kako iskoristimo taj skok u napadu. Još uvijek smo previše dekoncentrirani i imamo previše loših dodavanja direktno u ruke protivnika koji to iskorištava. Iz tranzicije primamo deset do 16 laganih poena po susretu i tu se stječe dojam da igramo lošu obranu.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Ponajbolji igrač Gorice u prva dva kola Marko Baković u četvrtak je popodne odigrao nezapaženu utakmicu. Za samo 15 minuta na parketu ubacio je sedam koševa i uhvatio dva skoka time ostavši daleko od izdanja protiv Šibenika i Bosca.

- Mlako smo i beskrvno ušli u utakmicu što je Zadar iskoristio. Oni su se od samog početka borili, ušli su nam 'u kost' i kasnije lagano održavali prednost. Na kraju smo u nekim trenucima i dobro izgledali, no rezultat je bio negativan pa cjelokupni dojam nije dobar – rekao je visoki igrač gostujućeg sastava.

Njegovo je viđenje utakmice potvrdio i trener Josip Sesar koji nije bio zadovoljan izdanjem svoje momčadi.

- Normalno da nisam zadovoljan. Nisam zadovoljan ulaskom u utakmicu. Kao što sam rekao u najavi susreta, razina košarke koju mi pokušavamo igrati i koju igra Zadra dva su različita svijeta. Zadar je bio favorit i to je morao dokazati na terenu, ali ono što mene najviše smeta jest što je Zadar to dokazao već u prvih deset minuta. Da je dokazao kroz čitavu utakmicu i na kraju slavio tridesetak razlike… Ali mi smo odmah, da prostite na izrazu, skinuli gaće – nije bio zadovoljan izdanjem svoje momčadi trener Gorice dodavši - znali smo da su domaćini u problemu, no svejedno smo mlako ušli u utakmicu. U prvih smo im 14 minuta dali samo osam slobodnih bacanja što samo po sebi dovoljno govori.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Bivši se igrač Zagreba, Cibone, Zadra i Splita u nastavku se osvrnuo i na nastavak sezone.

- Pred nama je dug put. Cilj nam je stabilizirati se i očuvati premijerligaški status. Zadru želim svu sreću, pogotovo u ABA ligi gdje nisu dobro startali. Mislim da je Pipan dobar trener i da će to uskoro izgledati puno bolje nego što sada izgleda – kazao je pomoćni trener hrvatske reprezentacije.

Pri kraju susreta vidjeli smo zanimljivu situaciju. Iako je na semaforu ostala samo jedna sekunda, a Gorica je u tim trenucima zaostajala 17 poena, gostujući je trener pozvao minutu odmora što je izazvalo burne reakcije zadarske publike koja je, prije svega, željela da se utakmica konačno završi. Odmah je bilo jasno da Sesar pokušava iskoristiti vrijeme kako bi uigrao akciju svoje momčadi za buduće izazove, no na konferenciji za medije upitali smo nekadašnjeg reprezentativca što ga je motiviralo za takav, rijetko viđen, potez.

- Nije bilo nikakve zle primisli s moje strane. Sve dok se igra ja moram raditi ono što je najbolje za moju momčad. Mi trebamo uigravati neke stvari za utakmice koje nam slijede i radi toga sam pozvao minutu odmora – odagnao je svaku dilemu gostujući trener kojeg idućeg tjedna očekuje novi gostujući susret, ovaj put protiv Zaboka.