Hrvatska
Regija
(VIDEO) Šibenčanin u Donatovom gradu: „Ja sam Dalmatinac i bit će mi čast nositi dres KK Zadar“

(VIDEO) Šibenčanin u Donatovom gradu: „Ja sam Dalmatinac i bit će mi čast nositi dres KK Zadar“

Autor: Paulo Sarić

Brza i agresivna košarka uz osmjeh na licu – recept za uspješnu sezonu.

Potpis do kojega umalo nije došlo. Tim bi se riječima mogao započeti tekst o hrvatskom reprezentativcu Martinu Junakoviću koji je prije točno deset dana postao tek šesti Šibenčanin koji će zaigrati u dresu KK Zadar, nakon Predraga Šarića, Siniše Kelečevića, Kristijana Ercegovića, Mira Bilana i Henrika ŠirkaNekadašnji igrač Cedevite i Cibone u Donatov grad je sletio relativno kasno, kao zamjena na jedinici za „odbjeglu nevjestu“ Tonyja Wrotena koji je bio zamišljen kao udarna igla zadarskog napada u nadolazećoj sezoni.

Prvotna ideja je bila da se mladom Karlu Uljareviću dovede iskusni i kvalitetni 'mentor' koji bi na sebe preuzeo većinu organizacijskih i skorerskih zadaća. Nakon inicijalnih razgovora s Rokom Stipčevićem, pogledi su usmjereni ka inozemnom tržištu jer je procjena bila da bi ulazak u sezonu s dva mlada i na abaligaškoj razini nedokazana razigravača bio – suviše rizičan.

No, svi koji su čitali Gundulića znaju da stalna samo mijena jest, pa će napade KK Zadar dogodine organizirati šibensko-osječki dvojac s reprezentativnim pedigreom.

Već sam desetak dana u Zadru i mogu reći da se super osjećam. Naporno treniramo i mislim da će nastavimo li raditi na isti način moj boravak ovdje biti još i bolji – izjavio je 25-godišnji košarkaš koji se vrlo brzo uklopio u zadarsku klapu – ekipa je, izuzev Ive i Siriščevića, dosta mlada. Atmosfera je dobra i uz sve teške treninge i napor koji ulažemo prilično smo opušteni i nasmijani.

FOTO: Gilbert i Junaković ovo su ljeto pojačali KK Zadar (ŠRC Višnjik)

Premda na početku ljeta nije bio prva opcija, kontakti mladog Šibenčanina i Zadra traju već neko vrijeme.

S trenerom sam pričao i prije nego sam došao. Znam ga od prije. Iako nikad nismo surađivali znam što traži i što želi od svojih igrača - brzu i agresivnu košarku. To mi paše. Dogovorili smo se u kratkom roku – otkrio je mladi organizator igre.

Junaković je završnicu prošle sezone proveo u litavskom Nevežisu gdje je došao krajem prosinca 2018. godine nakon vrlo dobrih partija u dresu Šibenika. Do odlaska na Baltik mladi je playmaker bio na prosjecima od 19,7 poena i 6,3 asistencije po susretu u HT Premijer ligi, da bi u Kedainiaiju ponešto usporio bilježivši 9,9 koševa uz 3,5 asistencije u prosjeku.

Litva ima dosta jaku ligu. Nema velikog nesrazmjera između momčadi s vrha i dna. Jedan dan izgubiš od predzadnjeg, a već sljedeći tjedan pobjeđuješ Rytas u gostima. Boravak tamo mi je puno pomogao što se tiče iskustva i sazrijevanja. Igra se organizirana i fizički zahtjevna košarka. Iskustva iz Litve su zaista pozitivna.


Za kraj, mladi je Šibenčanin otkrio što za njega znači dres KK Zadar.

Ja sam Dalmatinac, prije svega, a svakom Dalmatincu igranje za Zadar nešto predstavlja. Svi znamo da je Zadar što se tiče košarke takav kakav jest. Puno se traži, pritisak je velik, ali meni će biti čast nositi dres Zadra i živjeti ovdje – zaključio je Junaković.