Hrvatska
Sinjani skinuli još jedan veliki skalp, pao je i Zadar - Alkarov Amerikanac McGlynn ubacio sedam trica!

Sinjani skinuli još jedan veliki skalp, pao je i Zadar - Alkarov Amerikanac McGlynn ubacio sedam trica!

Autor: Saša Ćirić Photo: AB foto digital

Alkaru je svaki bod važan.

Alkar je nakon velike borbe u produžetku svladao Zadar rezultatom 88-86 u susretu 19. kola HT Premijer lige.

Uvod u ovu utakmicu imali smo još krajem listopada, točnije 29.10. Bila je to prva utakmica Vladimira Anzulovića na klupi Zadra, dok je na suprotnoj strani stajao Marko Trninić. Sinjani su u toj utakmici bili neočekivano dobar suparnik Zadru, imao je Dominic Gilbert priliku odvesti utakmicu i u produžetak, ali mu je u ključnim trenucima pala koncentracija na liniji slobodnih bacanja. U međuvremenu je uprava Alkara odlučila promijeniti vođu struke u klubu, pa je Trninića zamijenio Vladimir Krstić.

Zadarski sastav je u Sinj došao s dugog putovanja iz Čačka, gdje su prije tri dana odigrali iznimno napornu utakmicu protiv Borca. Predstavnik Srbije u ABA ligi je slavio nakon produžetka, ali Anzulovićeva momčad jednostavno nije imala vremena procesirati taj poraz. Razlog je, naravno, ubitačan raspored - uz gostovanje u Sinju ovaj tjedan na rasporedu imaju dva važna dvoboja na domaćem parketu, onaj s Cibonom u petak (HT Premijer liga) te onaj s FMP-om u nedjelju (ABA Liga). 

Alkari su u ovaj dvoboj ušli s polovičnim bodovnim učinkom u ovoj kalendarskoj godini, ali tijesan poraz od Cedevite Junior i vrijedna pobjeda kod direktnog konkurenta s dna ljestvice Furnira su bili dovoljno dobar razlog za optimizam u Sinju. Tako su i ušli u susret, pa je do poluvremena na semaforu svijetlilo lijepih +8 za domaće (38-30).

Dobra igra Sinjana, predvođenih raspoloženim Amerikancem McGlynnom, nastavila se i u nastavku, pa je razlika sredinom treće dionice dosezala i do +14. Anzulović je pokušavao pronaći dobitnu kombinaciju, ali mu dugo nije uspijevalo. Kada je Duje Putnik jednim ubačenim slobodnim bacanjem četiri i pol minute prije kraja regularnog dijela utakmice još jednom razliku podigao na 11 poena (71-60), činilo se da su Zadrani na rubu (pre)laganog poraza od papirnato slabijeg protivnika. No, u tim trenucima kao da se u redove domaćih uvukao strah od pobjede, pa su Zadrani počeli smanjivati zaostatak. Nalet gostiju u sljedeće tri i pol minute bio je munjevit, parcijalni rezultat bio je 17-2, a dvije trice za preuzimanje vodstva pa odvajanje na +4 (73-77) ubacio je kapetan Domagoj Mavra. McGlynn uzvraća brzom dvicom, a Mavra na drugoj strani ubacuje jedno bacanje nakon prekršaja Karla Lukačića. Loptu još jednom uzima McGlynn, koji prvo promašuje tricu s osam metara, ali dobija drugu priliku nakon Lukačićevog hvatanja odbijene lopte na visini trice. Ovaj put se diže s možda pola koraka manje udaljenosti, lopta se odbija od obruča visoko u zrak i dok su svi gledali tko će uhvatiti odbijanac, lopta se u slobodnom padu spustila kroz mrežicu (78-78). Posljednju priliku za pobjednički koš dobija Dario Drežnjak, ali se ne uspijeva najbolje snaći pod košem domaćih, pa se odluka o pobjedniku morala potražiti u dodatnih pet minuta. Iako u gdješto pozitivnom ritmu nakon povratka iz velikog zaostatka, Zadrani su djelovali manje zadovoljni ovakvim epilogom; nije to ništa čudno s obzirom na 45-minutnu utakmicu u Čačku i raspored koji je pred njima. 

Ipak, gosti bolje ulaze u dodano vrijeme. U posljednjih minutu i pol se ušlo s rezultatom 80-83 i napad su imali Sinjani. McGlynn je promašio tricu iz kontakta, ali Zadrani još jednom ne uspijevaju kvalitetno zagraditi, pa je lopta došla do mladog Roka Gizdavčića koji pogađa za novo izjednačenje. Na drugoj strani Pavle Marčinković realizira jedno od dva slobodna bacanja, pa se u posljednju minutu ulazi s minimalnom prednošću Zadra. No, domaći junak McGlynn trideset sekundi prije isteka dodatnog vremena ubacuje još jednu tricu za +2 (86-84). Anzulović poziva minutu odmora i kreira posljednju akciju svoje momčadi. Loptu uzima najiskusniji Justin Carter i u prodoru uspijeva, neugodnom padu unatoč, izboriti dva slobodna bacanja. Pogađa oba puta, pa je sada red na Krstićeve taktičke zamisli. Loptu je primio kapetan Hrvoje Vučić, kojeg hitro faulira Martin Junaković. Vučić pogađa oba bacanja pa Zadar ima desetak sekundi za lov na novi produžetak ili pobjedu. Carter uzima loptu i diže se s osam metara, ali njegov šut pronalazi tek obruč i slavlje Sinjana je moglo početi.

Najefikasniji u domaćim redovima je bio sjajni McGlynn (30 poena, trice 7-15), dobru rolu s klupe je imao Viktor Šarić (13 poena, 5 skokova). Zadrani su imali čak šest dvoznamenkastih igrača u odnosu na dva sinjska, ali nije pomoglo. Po 18 su ubacili Carter (9 skokova, 8 asistencija) i Junaković (6 skokova), Mavra je dodao 12.

Zadar je i dalje na vrhu prvenstvene ljestvice, ali sad ima jednaki broj poraza kao i drugoplasirani Split (3). Alkar je ovom pobjedom potpuno zakomplicirao situaciju u donjem dijelu ljestvice, s pet pobjeda ima jednak učinak kao Vrijednosnice Osijek i Sonik Puntamika, ali ima i više poraza od oba konkurenta (13). Alkari u dobrom tonusu idu kod konkurenta Osijeka u petak, pa bi to mogla biti jedna od utakmica koje direktno kroje rasplet na dnu uoči podjele na dvije mini-lige u proljeće. Zadrani, već smo spomenuli, također u petak igraju protiv direktnog konkurenta na tablici, Splita.

Vladimir Anzulović:

‘Čestitke ekipi Alkara na kojoj se vidi da su dobili novi polet dolaskom novog trenera. Zasluženo su pobijedili, a naš loš pristup djelom naravno ide i na preboljelu koronu ali niti malo ne umanjuje pobjedu Sinjana.’

Dominik Mavra: 

‘Čestitke Alkaru, bili su stvarno jako dobri večeras, a mi smo bili u nekim svojim problemima radi puno putovanja, ali ovo je za nas nedopustiv poraz. No pobjeda Alkara bila je stvarno zaslužena večeras.’

Patrick McGlynn:

‘Danas smo odigrali jako dobru utakmicu. Zadar je odlična ekipa koja je među prve tri ekipe, a mi smo se trebali skupiti i bez Gilberta odigrati ovaj susret. Odigrali smo odličnu obranu pogodili nekoliko važnih šuteva i vrlo jakom igrom došli smo do pobjede!’

Vladimir Krstić: 

‘Čestitam svojim igračima za nas je velika stvar pobijediti Zadra u Sinju! Odigrali smo jako dobru obranu, nažalost dogodio se nekakav black-out u zadnjoj četvrtini, izgubili smo nekoliko lopti i smanjena petorka Zadra nam nije odgovarala. Međutim, McGlynn nas je sa nekoliko svojih šuteva vratio i takoreći sretnim šutom uveo nas u produžetak u kojem smo igrali s njima s niskom petrokom i na kraju mogu reći zasluženo pobijedili.’