Hrvatska
FOTO: Šok u Domu sportova? Cedevita izgubila od Šibenika na domaćem terenu!

FOTO: Šok u Domu sportova? Cedevita izgubila od Šibenika na domaćem terenu!

Autor: Saša Ćirić

Labuđi pjev gostujućeg kapetana je bio ključan u slavlju momaka iz Draženovog grada.

U susretu 18. kola HT Premijer lige košarkaši Šibenika su na gostovanju pobijedili Cedevitu rezultatom 100-103. 

Mimo svih očekivanja, Šibenčani u ovosezonskom izdanju domaćeg prvenstva tako imaju omjer 2-0 protiv aktualnog prvaka države. Podsjetimo se, mali Vitamini su upravo na Baldekinu doživjeli prvi poraz ove sezone, a svi se još dobro sjećaju sada već legendarnog zakucavanja Tonka Vuke kojim su Šibenčani zapečatili tu veliku pobjedu.

Otprilike četiri mjeseca kasnije ove dvije momčadi izgledaju drugačije. Ivana Kapova je na mjestu zagrebačke momčadi zamijenio Dražen Orešković, a neki igrači su dobili prekomandu u prvu momčad; usput je doveden i Jakov Vladović u ulozi stabilizatora svlačionice. Kod Šibenčana je već opjevana rošada Junaković - Poščić za trojac Slavica - Mileković - Korać, pa je ovaj susret bio potpuno nova priča za oba takmaca.

Domaćini bolje otvaraju susret, ponajviše zahvaljujući bivšem Građaninu Toniju Vitaliju i reprezentativnom braniču Domagoju Bošnjaku, te nakon nepune dvije i pol minute imaju već visokih +8 (10-2). Šibenčani podižu intenzitet igre na obje strane terena, što daje rezultate već do kraja četvrtine. Raspoložen je Nik Slavica, koji s osam poena u tom periodu pali iskru Narančastih (u ovom slučaju Crnih), pa se na prvi odmor odlazi s minimalnom prednošću gostiju (19-20).

Dobar ritam gostiju se nastavlja i u drugom periodu. Premda je Andrija Ćorić u početnim sekundama četvrtine snažno zakucao za povratak malih Vitamina u vodstvo, slijedi serija gostiju kojom se po prvi put odvajaju na osjetniju razliku. U nizu od devet uzastopnih poena sudjeluju Slavica, Pavao Paić i sjajni Toni Nakić. Domaći malo dolaze do daha, a gostujući strateg Miro Jurić vrši naoko rutinsku izmjenu - umjesto prekršajima opterećenog Vuke ubacuje kapetana Domagoja Bašića u nadi da će iskusni šuter u maniri Loua Williamsa dati značajan doprinos s klupe.
Bio je u pravu. Upravo je Snajperova trica odvela Šibenčane na (u tom trenutku) najviših +9 (30-39) i dala im mali predah nakon nekoliko dobrih akcija domaćih, ponajprije Tonija Perkovića koji je pronalazio put do obruča kako je htio. S brojnim raspoloženim šuterima u gostujućem sastavu, domaća obrana je bila razvučena poput žvakaće gume. Tu se našlo prostora za Slavičine poteze iz reketa, ali i nove dalekometne projektile Nakića i Ivana Milekovića. Ne čudi stoga visokih +13 (34-47) u korist gostiju na poluvremenu.

Foto: KK Cedevita

Prva polovica četvrte četvrtine donosi veliku nervozu na obje strane, a Orešković pronalazi asa iz rukava u mladom Roku Radoviću, koji s nekoliko kvalitetnih poteza pomaže svojoj momčadi u povratku na svega dva poena zaostatka nakon 25 minuta igre (51-53). Jurić je prisiljen pozvati minutu odmora, nakon koje slijedi Bašićeva šuterska rapsodija. Sa sedam poena vraća stabilnost svojoj momčadi, a s druge strane mu parira jednako raspoloženi Ćorić. Ipak, Šibenčani imaju raspoloženije sporedne glumce, pa nakon trideset minuta igre imaju pristojnih +8 (56-64).

Orešković zna važnost dobrog otvaranja četvrtine, pa svojim momcima naređuje snažan presing po cijelom terenu. Već u početnim sekundama to donosi ploda, mali Vitamini natjeravaju mladog Ivana Gulina na dvije izgubljene lopte u obrambenoj polovici, a posljedično i Jurića da kontrolu lopte na poziciji razigravača potraži preko Domagoja Šarića. Za manje od trideset sekundi Zagrepčani smanjuju zaostatak na svega četiri poena, ali Bašić u kritičnom trenutku uzvraća tricom. Slijedi rastrgano razdoblje u kojem niti jedna momčad ne uspijeva napraviti rezultatski break, sve do isteka pete minute četvrte četvrtine. Kada je Bašić novim ubačajem na oko dvije i pol minute prije kraja vratio Šibenčane na +8 (72-80), činilo se da je pitanje pobjednika riješeno. Ipak, u faul završnici Cedevita bolje koristi liniju slobodnih bacanja kao oruđe, pa se nakon četrdeset minuta igre pitanje pobjednika moralo tražiti u produžetku (88-88).

Ključ šibenske pobjede je bio u prvoj minuti dodatnog perioda, u kojoj su Nakić i Bašić novim tricama vratili razliku na +6 (88-94). Cedevita je tako morala trošiti dragocjenu energiju na novi povratak u susret, a nje je bilo sve manje. Iskusni dio šibenske momčadi je znao iskoristiti svaku taktičku pogrešku domaćih, ali je jedna izgubljena lopta Nikole Koraća skoro mogla biti kobna po Građane. Ipak, rezultatska zaliha je bila dovoljna, a sjajni Bašić je s s dva pogođena slobodna bacanja postavio konačnih 100-103. Antonio Jordano je izvršio opaljenje s distance u pokušaju da iznudi novi produžetak, ali nije uspio. 

Sjajna šuterska večer gostujućeg kapetana (30 poena, trice 6-10) je bila faktor na koji domaći nisu imali odgovora, kao ni na novopečenog reprezentativca Nakića (28 poena, 5 skokova, trice 4-8) i svog bivšeg suigrača Slavicu (21 poen, 5 skokova). Najistaknutiji u redovima Cedevite bili su Bošnjak (23 poena, 7 skokova, 8 asistencija, 4 ukradene lopte), Ćorić (22 poena, šut 9-12) i Perković (18 poena, 6 asistencija).

Šibenčani će u direktnom dvoboju za pozicije koje život znače za tjedan dana na svom parketu dočekati Škrljevo, dok će Cedevita tražiti prekid niza od tri uzastopna poraza na gostovanju kod Bosca.

Rezultati by SofaScore

">

Rezultati by SofaScore