Europa i Svijet
Španjolkama novo zlato, Belgija lako do bronce

Španjolkama novo zlato, Belgija lako do bronce

Autor: Paulo Sarić

Utakmicu je obilježio oproštaj od nacionalnog drese Laie Palau, igračice s najviše reprezentativnih nastupa za reprezentaciju u povijesti ženske košarke.

Završeno je Europsko prvenstvo u košarci za žene koje se proteklih devet dana održavalo u Pragu i Kraljičinom Gradecu. Španjolske su postale nove europske prvakinje svladavši u finalu Francuskinje rezultatom 71-55. Bronca je pripala Belgijankama koje su pobijedile Grkinje u jednostranom susretu.


Francuskinje nisu imale šanse u finalu. Iako je prva četvrtina protekla u izjednačenoj borbi Španjolske podižu intenzitet obrane u drugoj dionici i preko četiri minute ne primaju koš što su iskoristile da odu na prvu dvoznamenkastu prednost u susretu u 15. minuti. Smanjile su izabranice Valérie Garnier na minus pet nekoliko minuta nakon toga, no bliže nisu uspjele prići. Nakon što je Torrens u 22. minutu vratila svoju ekipu na + 11 prednost više nije padala. Kada je Lyttle odvela Španjolsku na 20 poena viška bilo je jasno tko će se okruniti titulom novih europskih prvakinja.

foto: FIBA.com

Lyttle i Torrens su predvodile nove šampionke s 19, odnosno 18 poena, čemu je prva dodala i osam skokova. Najbolja u redovima Francuske je bila Dumerc koja je zabila 15 koševa. Susret je, osim što je odlučivao o zlatnoj medalji, bio poseban i po tome što smo jučer gledali posljednju utakmicu dvije velikanke europske košarke Laie Palalau i Celine Dumerc u nacionalnom dresu.

U susretu za treće mjesto Belgijanke su uvjerljivo svladale Grčku rezultatom 78-45. Držala se ekipa s juga Europe prvih 6-7 minuta, no tada Belgija ubacuje u brzinu više i lakoćom dolazi do bronce. Predvodila ih je Mestdagh sa 18 koševa, dok je bolja od ostalih u ekipi poraženih bila Evanthia Malsi koja je zabila 13 poena i čime je ujedno bila i jedina dvocifrena u redovima poraženog sastava.

Za najkorisniju igračicu turnira izabrana je zlatna Alba Torrens, dok su joj se u idealnoj petorci pridružile i Endene Miye, Emma Meesseman, Cecilia Zandalsini i Evanthia Malsi.

foto: FIBA.com

Uz prve četiri ekipe plaman na Svjetsko prvenstvo koje se iduće godine održava u Španjolskoj izborile su Turska i Latvija. Kao što smo nedavno pisali, idući Eurobasket za žene održat će se za dvije godine u Latviji i Srbiji, sa završnicom u susjednoj nam državi.