Europa i Svijet
VIDEO: Španjolska inkvizicija

VIDEO: Španjolska inkvizicija

Autor: Paulo Sarić

Pau Gasol gotovo savršen.

Premda su u Rumunjsku došli oslabljeni neigranjem nekolicine bitnih igrača, poput Rudyja Fernandeza, Nikole Mirotića i Sergija Llulla, Španjolska se nakon dva kola prometnula u favorita natjecanja. Svima je bilo jasno da i dalje imaju izuzetno snažan kadar, a svojim su izdanjima u prva dva dana pokazali da ozljede i izostanci nisu negativno utjecali na igru ili raspoloženje u momčadi.

Nakon što su jučer razmontirali Crnu Goru, danas su to isto napravili i s Češkom. Konačnih 56-93 jasno ukazuje što se događalo na terenu. Susret je bio riješen već nakon deset minuta. Česi jednostavno nisu imali kvalitete da se suprotstave izabranicima Sergija Scariola koji su pokazali da su ne jedna ili dvije, već nekoliko klasa iznad njih.


Doduše, Češka se dobro držala na samom otvaranju. Prve dvije minute. Križ je fantastično otvorio susret i zabio prvih sedam poena svoje momčadi. U jednom je trenutku rezultat bio Martin Kriz – Pau Gasol 7:5. No, onda su se priključili ostali. Zlu kob za Čehe je nagovijestio Rubio koji je zabio tricu, a ubrzo i drugu (!!) nakon čega više nije bilo povratka. Već je na isteku prve četvrtine bilo plus 19 za Španjolce, a prednost je nastavila rasti iz minute u minutu. Kada se očekivalo da će malo popustiti intenzitet utakmice, dogodilo se suprotno. Španjolska je u drugoj četvrtini zaigrala još bolu obranu i dopustila protivnicima samo devet poena što je rezultiralo da je u 19. minuti rezultat bio nevjerojatnih 18-51 za Španjolsku. 33 razlike! S toliko se i otišlo na odmor.

U nastavku su Španjolci digli nogu s gasa, pa su Česi čak i dobili posljednju četvrtinu. U redovima pobjednika nitko nije igrao više od 21 minute, a najviše je zabio Pau Gasol koji je ubacio 26 koševa, uz samo jedan promašaj iz igre. Tome je dodao i osam skokova. Pratio ga je Ricky Rubio sa 17 poena. Jedini dvoznamenkasti u redovima Češke bio je Kriz s 11 koševa.