Time-out
Sretan rođendan: Kako je Sveti Nikola ostao bez olimpijskog srebra

Sretan rođendan: Kako je Sveti Nikola ostao bez olimpijskog srebra

Lijepa gesta Cedevite.

Lijepa gesta na sinoćnjoj utakmici Eurokupa između Cedevite i Budućnosti. Iako je za momčad Jure Zdovca nakon drugog poraza u TOP 16 fazi natjecanja neizvjesna budućnost u Eurokupu i sve dalje Final Four, a samim tim i ulaznica za Euroligu, Vitamini su pokazali da poštuju prošlost hrvatske košarke.

Prije samomg početka susreta legenda hrvatske košarke Nikola Plećaš  je za svoj 70. rođendan na poklon dobio dres s brojem 70 i natpisom "Sv. Nikola". 

Nikola Plećaš  je igrao je na poziciji beka '60-ih i '70-ih godina prošlog stoljeća. Bio  je poznat po nadimku "sveti Nikola". Jednim je od najboljih strijelaca Lokomotive, a time i nasljednika Cibone, svih vremena. Imao je karakterističan šut koji je bio vrlo precizan i da se vodila statistika po današnjim pravilima, mnogi koševi koje je postigao bili bi trice, no tada nije bilo tog pravila. Imao je vrlo karakterističan ulaz u reket s lijeve strane kada bi se nakon dvokoraka u skoku odrazio skoro okomito i od table zabijao koševe. Nije bila rijetkost da je po tadašnjim pravilima zabijao po 40 koševa na utakmici, što bi uz priznavanje današnjih trica bilo i više od 50 koševa. Bio je igrač koji je mogao odlučiti utakmicu sam.

Kao član reprezentacije Jugoslavije osvojio je srebrnu medalju na Olimpijskim igrama 1968. u Meksiku. Na Svjetskim prvenstvima osvojio je dvije medalje, zlato u Jugoslaviji 1970. i srebro u Portoriku 1974. Na Europskim prvenstvima bio je član reprezentacije četiri puta i osvojio je dvije medalje, dvije zlatne i dvije srebrne. Bio je u sastavu reprezentacije za Olimpijske igre 1976. u Montrealu, međutim nije otišao zbog jedne bizarne afere. Plećaš je snimio reklamu za Franck čajeve što su neki protumačili kao kršenje olimpijske povelje i načela amaterskog sporta. Scenarij za reklamu napravio je tadašnji izbornik eprezentacije Mirko Novosel, a režirao je Antun Vrdoljak. Umjesto njega u Kanadu je otputovao Blagoje Georgijevski i na taj način Plećaševa reprezentativna karijera bila je završena. Još jedna zanimljivost je, da je Andro Knego koji je sudjelovao u reklami otputovao na Olimpijske igre na kojima je eprezentacija Jugoslavije osvojila srebrno odličje.