Hrvatska
Statisti u Lausanni

Statisti u Lausanni

Autor: Paulo Sarić

Košarkaši iz grada svetog Duje izborili Masters.

Splitski basketaši su plasmanom u finale haškog turnira izborili završni Masters koji će se krajem kolovoza igrati u Švicarskoj.

Kao što smo već pisali, na jučerašnjem basketaškom turniru odigranom u Hagu, Hrvatska je po prvi put imala dva predstavnika izvan svojih granica. Obje ekipe, General Vasilije Mitu iz Zagreba i splitski Statisti, ostvarile su vrlo dobar rezultat.

Zagrebačka momčad je pobjedom nad Utrechtom otvorila turnir, da bi u drugom susretu tijesno poraženi od Litvanaca iz Kaunasa. U odlučujućem utakmici su nadigrali susjede iz Ljubljani i plasirali se u odigravanje. Nažalost, General Vasilije Mitu je zapeo u četvrtfinalu od momčadi iz Bordeauxa izgubivši 13-15, te je na koncu zauzeto peto mjesto s polovičnim učinkom od dvije pobjede i dva poraza.

Splitski Statisti su sa sve tri pobjede prošli grupu, a malenih problema su imali protiv momčadi iz Sao Paola koju su dobili sa pola koša. U četvrtfinalu su izbacili dečke iz glavnoga grada Litve, da bi u zanimljivom polufinalnom dvoboju rezultatom 20-18 izbacili Bordeauxa, osvetili Zagrepčane i izborili plasman na završni Masters koji će se igrati u Lausanni. U finalu koje se igralo za prestiž poraženi su od ponajboljih basketaša svijeta iz Novog Sada.

Jasno je da Splićani nisu obični košarkaši, što ne mogu ni biti pošto su prema službenoj rang listi najboljih četvero basketaša u Hrvatskoj, a i na svijetu se nalaze između 50. i 65. mjesta. Sva četvorica Statista okušala su se i u košarci. Potekli su iz splitskog Adriatica i igrali kod trenera Vjerana Bošnjaka te već godinama igraju zajedno i doslovno se osjećaju na terenu što su zorno pokazali i u Hagu.

Duje Kaliterna, nekadašnji igrač Kaštela i poznato ima svima u dalmatinskoj košarci prototip je pravog sportaša. Živio je i školovao se u SAD-u, a u životu se, osim košarci, okušao u brojnim sportovima. Vaterpolo, tenis, nogomet, američki nogomet, skokovi u vodu, karate… samo su neki od njih. Trenutno radi kao trener dječaka u KK Split.

Drugi Duje, Škaro, najmlađi je od njih. Malo je kasnije počeo igrati košarku i niz je godina bio član Adriatica prije negoli se posvetio basketu i postao jedan od trojice najboljih haklera u državi. Dobri duh ekipe.

Hrvoje Marin je na naslovnice košarkaških rubrika regionalnih novina dospio prije nekoliko godina kada je u A2 ligi Sukošanu zabio 70 koševa. Od toga čak 16 trica! Trenutno radi kao pomoćni trener juniora i trener mlađih kadeta u najboljem europskom klubu 20. stoljeća.

Toni Mindoljević je nakon problema s ozljedama koljena veći naglasak stavio na građevinski fakultet nakon čega se zaposlio u IGH, te se umjesto košarci posvetio basketu.

Statisti su se svojedobno pojavili i u prvom hrvatskom amaterskom dugometražnom filmu koji je 2011. godine u Splitu snimljen o momčadi Adriatica, a veže ih i prijateljstvo s najboljim hrvatskim centrom zadnjih desetljeća, Dinom Rađom, koji je svoju zadnju sezonu odigrao ne u Splitu, kako uvriježeno mišljenje smatra, već u redovima Adriatica.

Masters turnir igrat će se u Lausanni 25. i 26. kolovoza.

Cijeli turnir možete pogledati ovdje.