Hrvatska
Što veže trogirsku katedralu, Kristofora Kolumba i Marija Littlea?

Što veže trogirsku katedralu, Kristofora Kolumba i Marija Littlea?

Autor: Paulo Sarić

Ante Nazor nakon utakmice protiv Cibone progovorio je o budućnosti svog ponajboljeg vanjskog igrača te je pojasnio kako je došao do 'inovacije' i igre s pet visokih igrača.

Košarkaši Zadra jučerašnjom su se pobjedom izjednačili s Cibonom na vrhu tablice HT Premijer lige. Lišeni pomoći tri bitna rotacijska igrača Zadrani su nakon izjednačenih prvih dvadesetak minuta sredinom treće dionice upali u dvoznamenkasti minus, no tad je, kao i u kup susretu prije dva tjedna, uslijedilo buđenje. Ovaj put na vrijeme. U naletu Nazorovih momaka, uz sveprisutnog Luku Božića koji je pokazao da se solidno snalazi i u organizaciji napada, bitnu je rolu odigrao zadarski 'Vuk' koji je s dvije vezane trice vrlo brzo vratio svoju momčad na pravi kolosijek.

- Bilo je neizvjesno, no cijela je utakmica ovisila samo o nama. Ušli smo malo opuštenije i nervoznije. Na početku nismo odradili ono što nam je trener rekao zbog čega smo zaostajali na poluvremenu. U nastavku smo odradili sve kako smo zamislili i preokrenuli rezultat – rekao je nakon sinoćnjeg susreta Domagoj Vuković.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Bio je to peti ovosezonski ogled Zadra i Cibone. Drugi na Višnjiku. I treća pobjeda Zadra. Za razliku od prva dva susreta koja su riješena praktički nakon tri četvrtine, druge dvije utakmice bile su 'na jednu loptu'. Da su momčadi tu negdje pokazao je i jučerašnji dvoboj.

- Zanimljiva utakmica. No, rekao bih, ništa što nije viđeno. Jako smo loše ušli u susret te nismo bili dovoljno agresivni da Ciboni oduzmemo vanjski šut koji joj je najjače oružje. Kao u prethodnoj utakmici u kupu i onoj prije nje u ABA ligi bilo je toliko glupih pomoći s naše strane što im je dalo vjetar u leđa. Djelovali smo anemično i u poluvremenu smo se trebali resetirati – izjavio je Ante Nazor i poentirao - rekao bih da je ovo momčad s dva lica. Napravili smo sve da dobijemo utakmicu koja nam je izuzetno bitna za samopouzdanje i stoga čestitam svojim igračima, kao i našim navijačima. Kada netko u kupu na -18 onako bodri svoj tim dužni smo napraviti sve da pobijedimo.

Jedan od ključnih trenutaka utakmice zbio se krajem treće četvrtine kada je domaći strateg odlučio na parket poslati petorku bez beka. Šime Špralja, Luka Žorić, Domagoj Vuković, Vladimir Dašić i Luka Božić nikada do sada nisu zaigrali zajedno, barem ne u službenoj utakmici, no sinoć su upravo oni bili pokretači zadarskog preokreta.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Potez kakav se rijetko viđa.

- Trener mora poduzeti sve. Je li to pet visokih ili pet niskih… U ovoj konstelaciji to nam je bio plan B. Mogu kazati da na treningu visoka petorka često zna dobiti nisku i to se pokazalo kao jako dobra kombinacija. Puno smo bolje pokrivali prostor nego smo to radili s klasičnom petorkom – otkrio je 40-godišnji Splićanin.

Priča tjedna u košarkaškom Zadru „nestanak“ je Marija Littlea. Podsjetimo, iskusni je Amerikanac nakon Kupa „Krešimir Ćosić“ dobio tri slobodna dana što je iskoristio za odlazak u SAD. Već treći put ove sezone. No, za razliku od svojih klupskih kolega nije se na vrijeme vratio treninzima. Tražio je desetak dana odmora na što u KK Zadar nisu bili spremni pa je 31-godišnjak suspendiran.

U međuvremenu se Little vratio u Donatov grad i premda ga jučer nije bilo na utakmici njegova budućnost u zadarskom dresu nije zapečaćena.

- Pročitao sam da se obnavlja katedrala sv. Lovre u Trogiru i da je to drvo starije od drveta s Kolumbovih brodova. Ako nećemo respektirati sebe, od toga nema ništa… Ako Mario pokaže respekt prema timu, prema radu, klubu i navijačima moja su mu vrata otvorena – zaključio je Nazor.

Rezultati by SofaScore