Hrvatska
Regija
Šumovi u komunikaciji nakon pobjede Zadra. Jusup ne zna zašto Junaković nije igrao protiv FMP-a

Šumovi u komunikaciji nakon pobjede Zadra. Jusup ne zna zašto Junaković nije igrao protiv FMP-a

Autor: Paulo Sarić

Stefan Fundić i promjena obrane produljili su zadarske nade u ostanak u ABA ligi.

Kao na dnu Pandorine kutije, nakon niza kikseva, prokockanih pobjeda i općenito loše sezone, košarkašima Zadra ostala je samo nada misle li i dogodine nastupati među regionalnom elitom. Jučerašnji trijumf nad FMP-om na krilima Stefana Fundića ostavio je Zadrane na aparatima, s vjerom da u posljednja dva kola mogu spasiti stvar i izbjeći posljednje mjesto u ABA ligi.

Čestitam Zadru na pobjedi. Odigrali smo nezrelo i dekoncentrirano kada smo poveli 13 razlike. Prelako smo im dopustili da se vrate – s nezadovoljstvom u glasu izjavio je trener FMP-a Vladimir Jovanović nakon sinoćnjeg dvoboja.

Beograđani su 25 minuta kontrolirali ritam susreta i dominirali u gotovo svim aspektima košarkaške igre. Mladići iz FMP-a lakoćom su u prvom dijelu utakmice dolazili do otvorenih pozicija za šut i u jednom trenutku imali velikih 13 poena prednosti. A onda su stali. Zadrani su u nedostatku drugih rješenja zaigrali riskantniju obranu i povećali pritisak na vanjsku liniju, na što gosti nisu pronašli odgovor.

Promijenili su obranu, počeli preuzimati i napadati iz tranzicije, a mi se nismo uspjeli prilagoditi. Tu leži tajna Zadrova preokreta. Iako smo imali više skokova, ključne lopte su pripale domaćinu, što je presudilo. Imali smo i 16 izgubljenih lopti, od kojih veliki broj nije bio prisiljen, što nam je poremetilo napadački ritam i unijelo nesigurnost na drugoj strani terena – dodao je Jovanović i za kraj obećao da će njegova momčad profesionalno odraditi posao do kraja ABA lige.

FOTO: Zvonko Kucelin (KK Zadar)

Zadar je subotnjom pobjedom uhvatio slamku spasa, no većinu vremena nije izgledalo da će igrači Danijela Jusupa uzdignutih ruku napustiti parket.

Krenuli smo relativno dobro. Prvu četvrtinu smo dobro izgledali, da bi nam nakon toga pala koncentracija. Imamo problema s izgubljenim loptama, a ništa ne može suparnika vratiti u igru kao neprisiljene pogreške. Na to moramo pripaziti – kazao je trener Zadra i otkrio što mu je prolazilo kroz glavu prije nego je povukao ključni potez koji je njegovoj momčadi omogućio veliki preokret – FMP ima sjajan 'spaceing', sjajno se dodaju te ih je teško braniti regularnom obranom. Kada su se odvojili, nije mi preostalo ništa drugo nego početi preuzimati da im onemogućimo pas-igru te ih prisilimo da spuštaju loptu pod koš. Oni su se na to zbunili, a mi smo uhvatili priključak. Pojednostavnili smo igru, te iz 'pick and rolla' dolazili do relativno laganih poena.

Pobjeda je tim veća znajući da je ostvarena bez pomoći kapetana Ive Ivanova, koji je zbog ozljede stražnje lože primoran tri tjedna izbivati s parketa, te Martina Junakovića koji je iznenađujuće propustio sinoćnji okršaj u Krešinom domu.

Prije utakmice je rekao da ga boli i da ne može igrati. Nisam ga ni pitao. Kako je susret već počinjao, više sam se fokusirao na utakmicu nego ga njega. Nazvat ću ga i vidjeti što je bilo – rekao je Jusup na iznenađenje okupljenih.

Čudno je da trener ne zna zbog čega mu je bitni igrač propustio utakmicu koja odlučuje o ostanku u ligi. Tim više što je sam Junaković kazao da ga muči Ahilova tetiva.

No, valjda će telefonski poziv riješiti sve šumove u komunikaciji.

Zahvaljujem se publici koja je bila sjajna i bila uz nas i kada smo gubili – dodao je zadarski strateg. 

FOTO: Zvonko Kucelin (KK Zadar)

Ključni igrač vrijedne pobjede dalmatinskog sastava bio je Stefan Fundić koji je ubacio 13 od 17 šutova koje je uputio prema gostujućem obruču i utakmicu završio s 27 poena, od kojih je većina došla u trenucima kada nije imao pravu pomoć suigrača. Nakon što je veći dio sezone prosjedio na klupi kao zamjena za već opjevanog Akosa Kellera, koji nakon odlaska iz Zadra pruža dobre partije kako u reprezentativnom dresu tako i u novom klubu, „Stipe“ se pokazao kao vrijedni džoker iz unutarnjih rezervi.

Odigrao je nadahnuto, dolje je čak riješio neke stvari. Pokušali smo prve napade igrati na njega te sam zadovoljan njegovom izvedbom – pohvalio je svog spasitelja Danijel Jusup.

Nada u ostanak i dalje je na klimavim nogama. Sve kombinacije podrazumijevaju pobjedu nad prepolovljenim Koprom u sljedećem kolu, no matematika kaže da će za ostanak, točnije tek razigravanje za ostanak, biti potrebna i pobjeda nad Crvenom zvezdom u posljednjem kolu.

U Beogradu.

A matematika je egzaktna znanost.

(Ne)moguć zadatak?