Hrvatska
FOTO: Teniski meč nakon utakmice - dobar servis i propušteni 'break'

FOTO: Teniski meč nakon utakmice - dobar servis i propušteni 'break'

Autor: Paulo Sarić

Nakon poraza od Osijeka računica za ostanak je drugačija i dosta kompliciranija.

Trebala je to biti prva 'break lopta' za Jazine, kako je utakmicu nazvao zadarski strateg Luka Bujas. Na kraju je njegova momčad, teniskim rječnikom, zakucala lopticu u mrežu. Nakon velike bitke Osijek je slavio 84-87 i došao do vrijedne pobjede u borbi za ostanak.

- Što reći o utakmici u kojoj na domaćem terenu, uvjetno rečeno domaćem trenu, imaš 15 promašenih bacanja od čega deset u prvom poluvremenu? Po mom je mišljenju to glavni uzrok poraza. A kada se na to nadoveže podatak da je protivnik zabio 13 trica s postotkom od preko 50 posto, iskreno govoreći, nije mi jasno ni kako smo došli u šansu da dobijemo utakmicu – kazao je trener Jazina Arbanasa nakon utakmice.

Njegovoj momčadi nije pomogao ni raspoloženi Franko Kaštropil koji je ubacio 23 koša i uhvatio osam skokova odigravši najbolju partiju u dresu Žute podmornice. Problem je bio na drugoj strani terena… I u šutu.

- Morali smo uzeti koncepcijski rizik s Kaštropilom i braniti pick ispod bloka. Ostalo smo preuzimali, no nismo uspjeli iskontrolirati susret. Iako smo primili čak 87 koševa obrana nam čak i nije bila toliko loša, no oni su imali fenomenalan šut. Nadskakali smo ih, imali smo podjednako asistencija i nešto više izgubljenih lopti, no šut… - rekao je Bujas i dodao - na kraju sam procijenio da bi petorka koja nas je vratila s minus 13 trebala ostati na parketu do kraja.


FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Uzroke lošeg šuta i čak 15 promašenih slobodnih bacanja koja su ih na koncu koštala pobjede mladi je strateg našao u lošoj poziciji na tablici i pritisku koji posljedično prati njegovu momčad. Ipak, optimizam ga ne napušta.

- Nama je svaka utakmica na nož, svaka utakmica nam je bitna i to je, po meni, jedan od razloga lošeg šuta. Trebat će nam šest pobjeda ne bismo li ostali u ligi. Jedan 'break' smo izgubili, no mi se nećemo predavati. Ovo je nova ekipa i još uvijek smo neuigrani, ali ne vidim razlog zašto ne bismo iznenadili Škrljevo na domaćem terenu ili se potukli sa Zabokom vani – zaključio je Luka Bujas.

Za razliku od domaćina, Osječani imaju razloga biti zadovoljni. Zahvaljujući izvrsnom šutu za tri poena (13-25) došli su do svoje pete pobjede u HT Premjer ligi i napravili veliki korak ka ostanku.

- Čestitam svojoj momčadi na pobjedi i Jazinama na velikoj borbi. Utakmica je mogla otići na bilo koju stranu. Ulog je bio velik i znali smo što nas očekuje, a s ovim smo trijumfom dosta toga riješili te nam je pao veliki teret s leđa. Imali smo velikih problema proteklih tjedana. Neko smo vrijeme imali i samo pet igrača na treningu. I danas su nam nedostajala trojica - Mandić, Levinson i Turalija… Dvaput smo vodili desetak razlike i žao mi je što smo dopustili da nam se Jazine svaki put vrate. Srećom, imali smo olakotnu okolnost što je protivnik promašio čak 15 slobodnih bacanja što je preveliki broj za ovu razinu košarke – izjavio je gostujući trener Vladimir Krstić i zaključio – i mi smo promašili 19 protiv Hermesa, pa to znam i sam.

Uoči posljednjih devet kola Jazine se nalaze na dvanaestoj poziciji s dvije pobjede i 12 poraza, dok su Slavonci s pet trijumfa nadomak zone doigravanja.