Hrvatska
Regija
Tko je kriv za odlazak Davisa? Zadarska strana priče…

Tko je kriv za odlazak Davisa? Zadarska strana priče…

Autor: Paulo Sarić Photo: Basketball.hr (Šime Zelić)

Big Baby i službeno odlazi iz KK Zadar.

U ponedjeljak je Zadrom glasno odjeknula vijest da je hrvatski abaligaš potpisao nekadašnjeg NBA prvaka Glena Davisa, a danas je još glasnije odjeknula vijest da stasiti Amerikanac nije zadovoljan u Zadru i da želi napustiti dalmatinski klub. Na žalost svih ljubitelja košarke, prve informacije koje smo objavili pokazale su se istinitima. Big Baby više nije igrač KK Zadar!

- Isprike našim navijačima, svima koji vole KK Zadar, isprike našoj djeci koja su došla vidjeti Glena Davisa, no na našu žalost, na njegovu i svačiju - to se neće dogoditi. Mi smo napravili sve, stvarno sve što smo mogli da ga ostavimo – započeo je obraćanje novinarima sportski direktor Branimir Longin i pojasnio gdje su počele nesuglasice - problemi su krenuli u petak ujutro kada mi je kazao da ne može spavati, da je nostalgičan, da ne može trenirati i da ne želi ostati u Zadru. Na pitanje zašto i kako rekao je da nije mislio da će to biti tako. Nije shvatio ozbiljnost, dva treninga dnevno, putovanja od 7-8 sati, možda ni ligu i broj utakmica koje igramo. On je želio otići od početka. Kasnije je tražio da mu se da više novca što smo i napravili, u sklopu našeg budžeta. Htjeli smo mu dati zadovoljštinu, no onda je počelo i biranje treninga. Ne bi igrao 15-20 dana, tražio je micanje klauzule od dva mjeseca probnog roka što je nama bila bitna stavka. Čak je tražio i da se ugovor potpiše danas, bez liječničkog pregleda. Žao nam je što nije ostao tu, pogotovo znajući što je pokazao na treningu koji je odradio. Napravili smo sve što je u našoj moći da ga ostavimo. No kada je počelo ucjenjivanje ili biranje utakmice i treninga s njegove strane, preko toga nismo mogli prijeći. Niti jedan igrač nije iznad Zadra.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Upitan da pojasni kako je došlo do kontakata s renomiranim Amerikancem, Longin je kazao:

- Bilo je malo čudno da on želi doći u Zadar, na Mediteran, No, priča je bila da se kroz europsku košarku želi vratiti. Prvi su dojmovi bili dobri, odradio je dobar prvi trening. Imao je dobar prijem. Na treningu je bio impresivan. No, danas se tako radi u Americi, u NBA-u. Imao je neke zahtjeve kako će igrati i kako će trenirati, a to ne možemo dopustiti.

Kako je konkretno tekla situacija današnjih pregovora otkrio je direktor Željko Žilavec.

- Bio sam s njim od devet ujutro do tri popodne. Sve smo pokušali, i Nadzorni odbor i ja ispred uprave, da ne govorim sportski direktor, da Glen ostane i da bude veliko pojačanje. Nema dileme da bi bio. Međutim, stvari ponekad ne idu onako kako bi trebale ići. S druge strane, postoji ugovor, nešto što se treba poštivati. Da se on ne-daj-Bože ozlijedio mi bismo morali poštivati ugovor i nitko nas ništa ne bi pitao. Tako se i mi držimo slova ugovora poštujući njegovu odluku da razgovaramo o financijama, o igračima i svemu. Svemu smo udovoljili. No, morate razumjeti klub da i postoji granica. Uvažavajući ime Glena Davisa, svu njegovu sposobnost i kvalitetu kao igrača – negdje se mora podvući crta. KK Zadar nam mora biti na prvom mjestu, a niti jedno ime ne smije biti iznad njega. Ova garnitura neće ni dozvoliti da, bez obzira na njihovu veličinu, neću reći gazi, ali da se igra s imenom KK Zadar – rekao je čelni čovjek KK Zadar i nastavio - volio bih se zahvaliti svim navijačima i UN Tornado na strpljenju, na vjeri u nas i na vrlo korektnom navijanju na ovoj utakmici. Nadam se da ćemo takvu podršku imati i dalje i da ćemo našim odnosom zaslužiti povjerenje. Novi igrač se već traži.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Hoće li biti kakvih financijskih  posljedica po zadarski klub?

- Bit ću vam iskren. Čekao bih idući tjedan. Imamo ugovor, pravnu službu, FIBA-u i vjerujte mi da ćemo klub zaštiti na svaki način. Vjerujem da će novi igrač doći, kako sam nedavno kazao, prije Djeda Božićnjaka – dodao je Žilavec.

Pošto nigdje nije decidirano kazano koji je točno razlog Davisova odlaska, a internetom su se proširile slike konverzacije s navijačima u kojoj Big Baby prvo traži više novca, a onda proziva i trenera Pipana, zatražili smo konkretan odgovor na pitanje gdje je pukla ljubav između bivšeg NBA prvaka i Zadra.

- Grad mu je odgovarao. I ekipa i sve ostalo. On nakon 45 minuta ne može suditi ni o čemu. Rekao mi je da mu je prenaporno i da on to za te novce neće raditi. Mislim da se to odnosilo na dva treninga dnevno, tu su duga putovanja, autobusu, jela po pumpama itd. To je naša realnost, ali ona nije ispunila njegova očekivanja – pojasnio je sportski direktor Zadra.

Znajući način razmišljanja velikog broja američkih igrača, možda je to jedna metoda pregovaranja…

Za kraj, prave posljedice (ne)dovođenja Davisa vidjet će se na parketu.

- Mi smo izgubili deset dana tijekom kojih smo mogli dovesti drugog centra – zaključio je Longin.