Europa i Svijet
Hrvatska
Topnici poveli u finalu

Topnici poveli u finalu

Autor: Paulo Sarić

Oberwart je iskoristio prednost domaćeg terena i u prvoj utakmici finala doigravanja za prvaka Austrije u košarci pobijedio momčad Kapfenberg Bullsa za koje nastupa Riječanin Milan Stegnjaić rezultatom 61-57.

Ovogodišnje finale je prvo nakon 1999. godine koje se igra na četiri pobjede, a u njemu se susreću dvije najbolje momčadi u ligaškom dijelu sezone. Zanimljivo je spomenuti da je ovo prvi puta da se ove dvije momčadi susreću u finalu, premda su se pojedinačno našle u 15 od dosadašnjih 30 finala prvenstva Austrije.

Unatoč tome što su bili oslabljeni neigranjem svoga ponajboljeg obrambenog igrača na vanjskim pozicijama, Dereka Jacksona, koji je otputovao u SAD na bakin sprovod, domaćini su uspjeli obraniti domaći teren. Dapače, upravo je njegova zamjena, kapetan Käferle, bio drugi najbolji strijelac u momčadi Oberwarta.

Gosti su izvrsno iskoristili izostanak Jacksona te su nakon pet minuta vodili sa 5-17, da bi najvećih plus 13 posljednji put imali u 15. minuti susreta. Nakon toga kreće povratak Topnika koji do poluvremena uspijevaju smanjiti na jednoznamenkasti zaostatak, da bi tricom svoga kapetana izjednačili na 41-41 nakon četiri minute igre u nastavku. Isti igrač im trima iskorištenim slobodnim bacanjima daje prvo vodstvo u utakmici na isteku treće četvrtine. Bikovi nisu uspjeli zaustaviti nalet domaćina koji su dvije i pol minute prije kraja otišli na nedostižnih plus osam i mirno priveli susret kraju.

Uz junaka Käferlea, najbolji igrač u redovima domaćeg sastava bio je Cumberbatch sa 19 koševa, dok je bolji od ostalih kod gostiju bio Baptiste sa 15 poena i devet skokova. Bivši igrač Kvarnera, Milan Stegnjaić, je odigrao za svoje standarde lošu utakmicu zabivši tek sedam poena uz šut 2/8 sa linije slobodnih bacanja.

Statistika

Idući susret se igra u srijedu s početkom u 19.30.