Intervjui
Trener Anzulović ima puno želja, a izbornik samo jednu – povratak u A diviziju!

Trener Anzulović ima puno želja, a izbornik samo jednu – povratak u A diviziju!

Autor: Paulo Sarić

ABA liga je pogriješila što je dopustila da se zatvori i da se obezvrijede domaća prvenstva.

Vladimir Anzulović lani je u Šibenik došao s ciljem da stvori dodanu vrijednost i da od skupine dobrih košarkaša napravi vrlo dobru momčadi. Nakon odlaska iz slovenske Krke, prije nešto više od 12 mjeseci potpisao je na dvogodišnju vjernost dalmatinskom klubu i ubrzo prionuo poslu. Malo po malo momčad je dobivala konture, a igra je od početka kliknula što se vidjelo već u drugome kolu jedinstvene A1 lige kada su u Zadru namučili istoimenog protivnika. Istina, tadašnji domaćin bio je opterećen brojnim problemima, no objektivno govoreći – kada nije? Šibenski je sastav nastavio bez osvrtanja i iz kola u kolo gradio igru, kao i koheziju unutar momčadi. Ali i što je društveno puno bitnije unutar samoga grada. Uz sve druge faktore koji su obilježili prošlu sezone hrvatske košarke to im je donijelo najbolji rezultat u povijesti.

- Od Hrvatske, molim. Nemoj zaboraviti Dražena – odmah je rekao trener GKK Šibenik i izbornik hrvatske U-18 reprezentacije Vladimir Anzulović.

Jasno, ovisi o točki gledišta. Simbolički je svakako Šibenka 80-ih, nekog drugog doba, ostvarila veće rezultate. No, formalno-pravno to nije isti klub. Kad se podvuče crta, osvojeno je prvo mjesto na koncu ligaškog dijela sezone te se ispalo u polufinalu od Cibone koja je našu najbolju momčad dovela do pete utakmice doigravanja. U globalu – srebro. Iako se medalje nisu dijelile.

- To si u pravu. Ja to uvijek smatram Šibenkom. Napravili smo najbolji rezultat od osnivanja hrvatske države. Bili smo prvi u regularnom dijelu i ispali u polufinalu od Cibone, no ako gledaš po Statutu [HKS-a], u pravu si – kazuje tvorac najboljeg rezultata šibenskog kluba.

Na kraju je napravljen izvrstan rezultat. No, kada se očekivao iskorak i ono u sportu, a i životu, najteže - potvrda dobrih stvari kontinuitetom, došlo je do problema. Spominjala se fuzija koja bi prema riječima odgovornih omogućila kreiranje kluba koji će dugoročnije igrati bitnu ulogu na košarkaškoj sceni, no negdje je zapelo. Nakon uspješne sezone – šteta.

foto: GKK Šibenik

- Moram prvo pohvaliti sve moje momke. Imao sam sreću i bio sam zahvalan upravi što mi je dala odriješene ruke pri sastavljaju ekipe. Sve smo radili kao jedan tim. Moram se zahvaliti mojim pomoćnicima, igračima i upravi. I naravno navijačima na predivnoj podršci. Mislim da smo imali uvjerljivo najbolju podršku prošle godine. Napravili smo dobar rezultat. Međutim, kao što se zna situacija i na tržištu i svuda je problematična.

Mi smo svi željeli korak više! Međutim moramo biti realni i pratiti situaciju na tržištu koja nije jednostavna. Najbitnije je da je klub zdrav, da nema dugovanja. Klub je novoosnovan iz godine u godinu funkcionira bez dugova, što je strašno bitno – smatra trener Anzulović.

Zahvaljujući svojim rezultatima u hrvatskom prvenstvu GKK Šibenik ispunio je uvjete za igranjem FIBA-ine Lige prvaka i regionalne lige. Premda je upravo igranje paralelnih natjecanja prošle sezone škodilo nekim drugim klubovima i skrenulo im fokus s A1 lige kojoj je davan sekundarni ili tercijarni značaj, logičan je korak bio da se klub ove sezone okuša i na višoj razini. Od Lige prvaka se odustalo nedavno i posljedica je problema na dubljim, ili slikovitije rečeno višim, razinama. No regionalna liga je sama dala odbijenicu. Tj. tri hrvatska kluba su se zatvorila u kartel i spriječila tržišno funkcioniranje natjecanja. Deblji kraj je izvukao Šibenik.

- Mi i Split smo zaobiđeni što se tiče ABA lige koju smo pošteno izborili. Puno je neriješenih problema, prvo u europskoj košarci, pa u odnosu ABA lige i federacija. Mislim da je za boljitak košarke i za boljitak hrvatske košarke vrlo bitno da se riješe ti odnosi. Prvenstveno smatram da je to greška ABA lige, da HKS tu nije ništa pogriješio. To je greška ABA lige koja je dozvolila da se zatvori i da se obezvrijede domaća prvenstva.

Pitanje je kako bi se situacija rasplela da nije došlo do zatvaranja i da je Šibenik dobio mogućnost igranja ABA lige, koju je na terenu i zaslužio.

- Ja to ne mogu reći. No, sigurno da ako uložite neki novac kao što je to učinila naša uprava na čelu s Doğuş grupom u ovoj sezoni i ako ostvarite neku uspjeh i plasman da očekujete da se to vrednuje. Neću ulaziti u to je li imalo utjecaja ili nije, ali mislim da bi bilo pošteno da je nas ABA liga priznala i da smo bili kandidati za igrati ABA ligu iduće godine – govori Zula.

Što dalje?

- Svi smo mi imali dobre sezone. Igračima je porasla vrijednost. U kontaktu sam sa svima. Na to će pitanje najbolje odgovoriti naša uprava. Želja svih nas je bila, želja uprave i navijača, da napravimo korak više. Međutim trebamo biti realni i gledati situaciju koja je najbolja za klub. A to će najbolje procijeniti uprava. Ja ne mogu pričati o tome koja će biti stručna politika kluba. Ja mogu dati svoje prijedloge, a krajnju odluku će donijeti uprava – kazuje nekadašnji trener Krke.

U kojem smjeru će ići ti prijedlozi?

- Postoji mogućnost da se pojačamo, postoji mogućnost da ostanemo na istom i postoji mogućnost da bude mlađa ekipa. Nema tu puno filozofije. Ili će biti manji budžet, ili će biti isti ili će biti veći. Uprava će sigurno znati odabrati jedno od tri, a ja se nadam da ću probati opet naći dobro rješenje kada se takva odluka donese – pitijski kazuje trener Šibenčana.

foto: Marin Sušić - HKS

Okrenimo se malo reprezentaciji. Dobro vođenje, sada već nekoliko klubova u kontinuitetu, i kvalitetni rezultati nisu promakli ni HKS-u koji je imenovao Vladimira Anzulovića za izbornika U-18 reprezentacije koju za 30 dana očekuje prvenstvo u estonskom Tallinnu.

- Pripreme su počele 22. lipnja. Mi smo sad u Daruvaru. Ostajemo tu desetak dana. Nažalost smo u B diviziji i naš osnovni cilj je vrati se u A – ne bježi od ambicija mladi izbornik.

Vjerojatno je prerano govoriti o procjenama stanja i mogućnosti nakon tek pet dana, no i prvi dojmovi mogu dati kvalitetan uvid.

- Dojmovi su u redu. Momci su vrijedni, momci su mladi. Imamo dosta talenta u reprezentaciji i ja se nadam da ćemo ostati zdravi do kraja i da ćemo napraviti ono što se od nas traži a to je da Hrvatska ima svog predstavnika u A diviziji.

Nedavno je objavljen popis izbornika U-20 izbornika Damira Rajkovića za turnir u Dubrovniku na kojemu je Hrvatska upisala sve tri pobjede i došla do prvoga mjesta. Na njemu je nedostajalo dosta igrača, a neki bi se trebali naknadno priključiti nakon okončanja školskih obaveza.

- I mi imamo dva koji su na maturi, to su moja dva Šibenčanina koje smo jučer pustili da se vrate u srijedu. Ali, bili su od početka s nama – kazuje izbornik mlade reprezentacije.

Je li bilo kakvih otkaza ili nedolazaka na pripreme? Spominje se ime mladoga centra Cibone Krešimira Nikića.

- Nikić je tražio dozvolu saveza koja mu je odobrena i trebao bi se pojaviti naknadno. Ja za sada nemam nikakvu informaciju o tome [da se neće pojaviti]. Meni su u savezu potvrdili da su svi prihvatili i bio sam izuzetno sretan zbog toga. Za sada nema nikakvih obavijesti da će itko otkazati. Ako bude što, bit ćete informirani – umiruje selektor U-18 reprezentacije.

Nakon višegodišnjeg vođenja klubova, Vladimir Anzulović je dobio priliku voditi i mladu reprezentaciju. Izbornik je prvi puta. Svakako vrijedno iskustvo za svakog trenera, prvenstveno zbog razlika u konceptu vođenja momčadi.

 - Razlika je velika. Prvenstveno način na koji se spremaš. Ograničen si vremenom. Moraš biti u pravoj formi za početak natjecanja. Prije svega, malo je vremena. Ja volim raditi temeljito. Moramo obaviti puno posla u kratko vrijeme. No, lakše mi je jer su dečki volji raditi i učiti što mi olakšava posao.

Logično je upitati kako izbornik procjenjuje dosege svojih izabranika. Ima li među njima kvalitete za velike dosege, tj. za nadrastanje hrvatskih okvira?

- Imamo potencijala za A reprezentaciju. To je moje mišljenje.

foto: HKS

Odgovor koji je uvijek lijepo čuti! O imenima nećemo, nema ni smisla. A i mladi su momci, pa neka se pokažu na terenu. Svakako ćemo ih svi gledati za mjesec dana. No, možemo o Šibenčanima. Izbornik Anzulović će u Daruvaru raditi sa nekoliko igrača koje vodi – trener Anzulović.

- Svi imaju jednak tretman. Sretan samo što vidim da su moja dva Šibenčanina jedni od najbolji igrača U-20 reprezentacije, govorim o Badžimu i Radovčiću. Baš sam vesel zbog toga je  znači i da smo mi nešto radili u Šibeniku ove godine. Moji Šibenčani će u mojoj reprezentaciji imati isti tretman kao i ostali, s time da će njima vjerojatno biti i malo teže jer ću od njih puno očekivati – kazuje izbornik Anzulović.

A onda se u njemu javlja onaj drugi, trener Anzulović, i mudro anticipira sljedeće pitanje. Ono o vrlo dobrim igrama šibenskog dvojca, prvenstveno Badžima, kod trenera Rajkovića.

- Ja sam čuo dosta pohvala pošto sam u kontaktu s nekim ljudima iz saveza. Dosta sam čuo pohvala na račun i Radovčića. Jako sam sretan zbog toga. Blagoslovljen sam što sam prošle godine radio s takvom skupinom igrača kakvu sam imao u Šibeniku. Stvarno su sjajni momci i želim im da tako nastave.

foto: Marin Sušić - HKS

Za kraj nešto o čemu se tjednima govori. U Hrvatskoj u puno manjem obujmu nego u susjednim državama koje naveliko bruje, ne samo o potencijalnom igranju, već i o klubovima koji će se natjecati na nižoj razini ABA lige. Kad god ona krenula. Ovu, ili narednu jesen.

- Ne znam. To nije pitanje za mene. To je pitanje za našu upravu. Možda nas ABA liga ne bi pozvala – kroz smijeh će tvorac najboljeg rezultata u povijesti šibenskog kluba.

Ipak, svako ima svoje želje i preferencije.

- Ja bih volio puno toga. Kako god da bude, mi ćemo pokušati izvući maksimum iz naših mogućnosti – s obje noge na zemlji zaključuje trener, i izbornik, Anzulović.