Hrvatska
Trica za anale! Pullen s 'deset metara' utišao Višnjik i odveo Cedevitu u finale

Trica za anale! Pullen s 'deset metara' utišao Višnjik i odveo Cedevitu u finale

Autor: Paulo Sarić

Zadar je u posoljenudnjem napadu imao prekršaj do bonusa kojeg nije stigao iskoristiti.

Kakva je to utakmica bila! U atmosferi dostojnoj 'majstorice' pred 7000 navijača košarkaši Cedevite napravili su posljednji korak i izborili finale hrvatskog prvenstva. Junak zagrebačke pobjede bio je Jacob Pullen koji je tricom s devet metara, u posljednjim sekundama zadnjeg napada doveo svoju momčad do preokreta i pobjede 71-72.

Domaćini su bolje otvorili utakmicu i na krilima prodornog Luke Božića i dalekometnih ubačaja Marića i Dašića poveli 11-2. Cedevita je već nakon četiri i pol minute iskoristila bonus i upala u prve probleme s osobnim pogreškama što su Dalmatinci iskoristili da spuštanjem u reket i povratnim loptama dođu do otvorenih pozicija, pa je semafor u osmoj minuti pokazivao 19-9, plus deset za Zadar. Gostima su problem stvarale i problemi s faulima ponajboljeg obrambenog igrača Ivana Ramljaka koji je zbog nervozne reakcije u prvoj četvrtini 'zaradio' tehničku pogrešku i opteretio se pred ostatak susreta.

Nazorove su trupe od prve minute kontrolirali skok, a kada se na to nadovezao i šut za tri poena pod svodom Višnjika je svjetlilo 26-13 nakon čega je trener Rimac bio primoran pozvati prvi time-out.

Narednih je nekoliko minuta proteklo u izjednačenoj igri. Raspoloženi Vladimir Dašić vukao je domaćine i držao ih na dvoznamenkastoj prednosti, dok je s druge strane razigran bio Justin Cobbs koji je pogađao sa svih dijelova terena.

FOTO: KK Cedevita

Idući zanimljivi trenutak dogodio se tri minute prije odlaska na veliki odmor kada je Ramljaku dosuđena treća osobna pogreška umjesto, činilo se, čiste blokade, nakon čega hrvatski reprezentativac nije mogao sakriti emocije te je (pre)burno reagirao. Suci su ostali nijemi.

U svlačionice se otišlo s plus sedam za domaćine (37-30). Na prvi pogled solidna prednost, no s obzirom na događanja na terenu dojam je da su Zadrani mogli imati i još pokoji koš viška na svom kontu.

Goste je na priključku u prvim minutama nastavka držao Marko Banić, no unatoč dobroj roli bivšeg Zadranina Dalmatinci su uskoro otišli na plus 12.

I onda stali.

Treće osobne pogreške Dašića i Božića otupile su obrambenu agresivnost domaćeg sastava, na što se ubrzo nadovezala i suša u napadu što je Cedevita iskoristila da serijom 2-10 priđe na samo četiri poena zaostatka (48-44).

Prvi nalet 'Vitamina' odbio je kapetan Špralja, no kako je vrijeme protjecalo tako su Zagrepčani izgledali sve bolje na parketu. Cobbs je nemilosrdno zabijao, a nesigurnost koja se uvukla u redove Zadra došla je do izražaja u izgubljenim loptama kojih do domaćini do 30. minute skupili već 18, pa se u odlučujuću dionicu ušlo s 55-53.

FOTO: KK Zadar

Stipanović je u prvom napadu poravnao rezultat, no senatorska garda Dalmatinaca ponovno je vratila svoju momčad u vodstvo. Precizni su bili Žorić i Dašić koji su cijeli susret davali ritam Zadru, a s druge je strane uzvratila Cedevitina „legija stranaca“, nakon čega smo ušli u neizvjesnu završnicu.

U posljednje se tri minute ušlo sa 65-64 za Zadar, no onda je uslijedio blitzkrieg zagrebačkog sastava koji je na krilima Ede Murića i Andrije Stipanovića došao do ugodnih plus četiri (65-69), što su Žorić i Dašić posljednjim atomima snage uspjeli anulirati.

Do kraja je ostalo 42 sekunde, loptu je imao Zadar. Junak iz Zagreba Lovre Bašić promašio je tricu, no domaćini su dobili popravni. Ovaj put je Luka Žorić fauliran i poslan na liniju penala. Bio je precizan, 71-69 za Zadar, 17 sekundi do kraja.

Lopta je nakon puno muke došla do Jacoba Pullena koji se digao s devet metara i odveo svoju momčad do finala.

Najefikasniji u pobjedničkim redovima bili su Cobbs i Stipanović s 20, odnosno 16 poena, pa Zadranima nije pomoglo niti 20 koševa Dašića ni izvrsna predstava Žorića koji je na parketu ostavio i zadnji atom snage te je susret završio s 15 poena i 14 skokova.