Kolumne
Tuga loptanja pod obručima: 'Prerano okrenuta stranica'

Tuga loptanja pod obručima: 'Prerano okrenuta stranica'

Alkar Slavko Cvitković u sridu!

Jutros sam se spomenuo Kreše. S današnjih 69 svijećica dvije je godine rođen prije mene. Sjetio sam se prvog pamtečeg susreta na rivi u Zadru kada je prema meni prije pola stoljeća hodio štrkljavi Krešo protiv kojeg ćemo navečer istrčati u Jazinama. Razoružavajući osmjeh ostao je titrati i nakon 50 ljeta dok su me moji iz Željezničara kao klinca pitali: Kako se zove ono mjesto preko? Pa Preko mali! Bože, osvojio je 14 reprezentativnih odličja,odigrao preko 300 utakmica za izabranu vrstu. A nakon tog tužnog sjećanja slijedila je još jedna tužna večer koja našu košarku šalje namargine europskog loptanja pod obručima.

Za kvalifikacije za Svjetski kup što će se za tek dvije godine igrati u Kini među 32 vrste vrlo će teško biti i naši. Ulazimo dakle u vrtlog ne samo kobnih četrvrtfinala ili osmine finala. Prijeti nam - nenastušanje na svjetskoj smotri pa samim time i Olimpijadi! Želeći biti odlučni naši su veliki velikani Stojko Vranković i Dino Rađa odlučili okrenuti novu stranicu reprezentativne knjige, krenuti s potpuno novom, mladom i neiskusnom vrstom. No pokazalo se to potezom u korist vlastite štete! Okrenuli su stranicu koja je prazna, piše samo, 0:2.

Foto: Basketball.hr (Šime Zelić) 

A reprezentacije nema jer je u NBA, B vrste smo se djelomice i sami odrekli, a ova koja se loptala s tulipanima i koju su Talijani napravili tulipanima je zapravo naša C selekcija koja je po kvaliteti tamo gdje pokazuju surove brojke: -7 i -16. Da oni koji dolaze nisu bolji. 

Zaključali smo vrata Ukiću, Žoriću i Tomasu s kojima bi danas imali 2:0 pa u veljači rekli Katiću i Mavri ( i Stipčeviću) - jeste li jači od Rumunjske i Nizozemske i to doma. I mirno čekali kraj lipnja da uživo uživamo u majstorijama Bogdanovića, i Šarića. I otvorili vrata i Kine i Japana.

Foto: fiba.basketball

Što se godina tiče zna se da se igrački vijek produžio pa je najbolji skakač svih vremena Reyes s 37 godina zabio neki dan Panathinaikosu 12 koševa a Navarru su se klanjali što je 20 godina u Barceloni. Ovako smo se doveli u situaciju da nismo sigurni u prolazak u drugi krug premda otpada tek najslabiji. Naime i Rumunjska se uključila pobjedom protiv Nizozemske. Ne zaboravimo da je to tek prvi krug a iz drugog dalje ide tri najbolja . Suparnici će biti Litva,Poljska i Mađarska ali se ovi minusi prenose u tu skupinu. Znam da su takva razmišljanja katastrofična ali je i sadašnja situacija – katastrofalna. Zar ćemo se čekati četiri gladne godine do Europskog prvenstva 2021 kada će Bogdanović imati 33 rođendanske svijećice.

Foto: fiba.basketball

Ne želim se podsjećati naše nemoći premda pišem vruć nakon što smo od plus +12 prov Italije došli do -16. Znači dobili su nas s 26 razlike kada je stao početni elan. Problem razigravača pokazao se u najgorem svijetlu. Nominalno prvi play Dominik Mavra imao je protiv Nizozemske 0 dodavanja i isto toliko koševa. Cijela reprezentacija 6 asistencija.

Na ovom smo portalu pisali kako su se Slovenci osladili uzevši ono što im fali –stranca, kako su mnogi posegnuli s onim čega nemaju – razigravačima. Zanima me je li netko tražio Juru Zdovca da svom trećem pleju u Cedeviti pruži veću minutažu jer je on trenutno prvi play reprezentacije a tako nam nasušno treba netko tko će prevesti loptu.

I prevesti našu vrstu do svilenog puta za Kinu. Istog dana kada smo se loptali u kvalifikacijama juniori Cibone i Cedevite nisu prošli dalje na prvenstvu ABA lige.

PS

U veljači sljedeće godine obilježiti ću pet desetljeća od prvog napisanog članka pa potom idem plivati s delfinima i otkazujem reprezentaciji.