Europa i Svijet
Hrvatska
U-20 EP: Poljska iznenadila Sloveniju i izborila osminu finala protiv Hrvatske

U-20 EP: Poljska iznenadila Sloveniju i izborila osminu finala protiv Hrvatske

Autor: Branko Tabak

Prijelomna utakmica prvenstva na rasporedu je u srijedu u 13:45 h.

Hrvatska će kao drugoplasirana momčad skupine C Europskoh prvenstva do 20 godina u osmini finala igrati s Poljskom, koja se u posljednjem kolu s jedinom pobjedom protiv Slovenije (80-77) izborila za treće mjesto skupine D.

U drugom susretu skupine D Litva je nanijela prvi poraz Grčkoj (88-86 nakon produžetka) pa je konačni poredak u toj skupini: 1. Litva (2-1), 2. Grčka (2-1), 3. Poljska (1-2) i 4. Slovenija (1-2).

U skupini C nakon pobjede Hrvatske protiv Latvije 90-78, Španjolska je bila bolja od Njemačke 78-66. Tako su Španjolci natjecanje u skupini završili na prvom mjestu bez poraza. Hrvatska je druga (2-1), Njemačka treća (1-2), a Latvija četvrta (0-4).

Sustav natejacanja je takav da sve momčadi šalje u osminu finala, odnosno tri utakmice u skupini su praktički zamjena za ždrijeb, a jedina nagrada, uvjetno rečeno, je lakši protivnik.

Koliko je Poljska lakši protivnik Hrvatskoj od Slovenije, Litve ili Grčke, valja vidjeti. U skupini D, prmjerice, Poljska je imala svoj dan protiv Slovenije, Slovenija protiv Litve, Litva protiv Grčke, a Grčka protiv Poljske. 

Tko će imati svoj dan u prijelomnoj utakmici prvenstva, onoj četvrtfinalnoj u srijedu? Poljska ili Hrvatska? Susret započinje u 13:45 sati. 

Pobjednik ovog susreta u četvrtfinalu ide na boljeg iz okršaja A1 (Francuska) - B4 (Ukrajina).