Hrvatska
Umro Marinko Mime Sobin poznati košarkaški djelatnik, bliski prijatelj i suradnik Krešimira Ćosića

Umro Marinko Mime Sobin poznati košarkaški djelatnik, bliski prijatelj i suradnik Krešimira Ćosića

Autor: Branko Tabak

Sobin je preminuo jutros u Općoj bolnici Zadar.

U Zadru je nakon duge i teške bolesti preminuo Marinko Mime Sobin. U lipnju je napunio 69. godina. Sobin je bio dio zadarske košarkaške svakodnevice do posljednjih otkucaja srca. Raspitivao se i staloženo komentirao stanje u hrvatskoj i zadarskoj košarci.

Sobin u društvu obitelji Ćosić i Miše Ostarčevića na tribinama Krešine dvorane (Foto: Basketball.hr) 

Sobin je bio veliki prijatelj i suradnik Krešimira Ćosića, jedan od osnivača Udruge Dani Krešimira Ćosića koja čuva uspomenu na ovog velikana zadarske i hrvatske košarke. U udruzi je obnašao dužnost dopredsjednika.

Mime Sobin i Ljerka Ćosić na predstavljanu memorabilije s likom Krešimira Ćosića u Zadru, lipanj 2016. (Foto: Iva Perinčić) 

Sobinova košarkaška prijateljstva nisu imala granice, baš kao što je njegova ljubav prema košarci bila bezgranična.

U intervjuu kojeg je dao za portal Basketball.hr prošlog ljeta spominje ga i jedan od najvećih trenera svih vremena Svetislav Pešić.

- Malo tko zna da sam svoju prvu profesionalnu košarkašku utakmicu odigrao u Jazinama 1968. godine protiv Pina Gjergje, Krešimira Ćosića, Bruna Marcelića i Zadra. Imao sam 18 godina i bio u prvoj postavi i još uvijek mi je urezana u sjećanje slika legendarnog vođe navijača pokojnog Lea Pincetića kako dirigira s ruba parketa navijačko skandiranje i pjesmu. Emotivno sam vezan za Zadar i volim Zadar, tu imam puno prijatelja poput Mime Sobina. Prije 15 godina sam počeo dolaziti na Silbu kod mog najboljeg prijatelja, nažalost više nije s nama, Bruna Soče, rekao je tada Pešić, trener Barcelone koji je danas ostao bez još jednog prijatelja.

Sobin u društvu Pina Grdovića i Gregora Fučke (Foto: Basketball.hr) 

Marinko Mime Sobin neizostavan je dio zadarske košarkaškog tkiva. Između ostaloga, početkom devedesetih godina osnovao je s pokojnim Hrvojem Ciketićem košarkašku menadžersku agenciju Bastion. Zadrani će ga pamtiti i kao dugogodišnjeg voditelja poslovnice Croatia Airlinesa.

Posljedni ispraćaj održat će se u utorak 28. kolovoza u 15 sati na Gradskom groblju Zadar. 

Foto: Basketball.hr