Intervjui
Upoznajte Agrodalm: Studenti i radnici prijete Zadru

Upoznajte Agrodalm: Studenti i radnici prijete Zadru

Autor: Paulo Sarić

Zagrepčane s klupe vodi poznato košarkaško ime, bivši igrač Zagreba i Cibone, Joško Garma.

Sutra počinje osmina-finala Kupa „Krešimir Ćosić“ u kojoj sudjeluje 16 momčadi. Tim smo vas povodom odlučili upoznati sa sudionicima natjecanja koje nosi ime po jednom od velikana hrvatske i svjetske košarke. Kako su 13 od 16 klubova sudionici HT Premijer lige o kojima pišemo na dnevnoj bazi o njima nećemo previše, već ćemo vas upoznati s preostalim trima momčadima koje dolaze iz nižih rangova natjecanja.

Abecednim redom – Agrodalmom, Goricom Sonik Puntamikom.

Agrodalm je jedna od ukupno pet zagrebačkih momčadi koje su našle svoje mjesto u osmini-finala, te ujedno i najmanje poznata od njih. Ne čudi, s obzirom da se radi o klubu osnovanom tek 2008. godine. Zagrepčani se natječu u Prvoj ligi u kojoj nakon osam kola zauzimaju vrlo dobro treće mjesto sa šest pobjeda i dva poraza, od čega su jedan upisali protiv neprikosnovene Gorice.

U kupu su krenuli od prvog kola u kojemu su bez većih problema na gostovanju svladali splitski AKK Universitas rezultatom 83-93, da bi im se kasnije osmjehnula sreća te su bez borbe prošli iduća dva protivnika. Naime, KK Istrauni je odustao od natjecanja u Kupu „Krešimir Ćosić“, pa je momčad trenera Joška Garme dobila priliku da se protiv Gorice bori za ulazak u osminu-finala, no nekoliko dana kasnije je stopama Istrana pošao i KK Borovo koji je zbog teške financijske situacije otkazao svoju utakmicu, pa su i Agrodalm i Gorica automatski prošli u iduću fazu. Tu su prestali poljupci sreće za Zagrepčane koji su izvukli KK Zadar s kojim sutra, s početkom u 19 sati, igraju za prolazak na završni turnir.

- Utakmica protiv Zadra bit će nam prva u 2018. godini i odmah smo dobili, uz Cedevitu, najtežeg mogućeg protivnika. S time što osobno mislim da je Zadar u boljoj formi. Dat ćemo sve od sebe da se prezentiramo u što boljem svijetlu i da pokažemo što bolju igri, prvenstveno radi sebe samih ne bi li nam to bio podstrijeh za dalje – rekao je trener Agrodalma Joško Garma koji realno gleda na šanse svoje momčadi u sutrašnjem dvoboju - ne znam u kojem će Zadar sastavu igrati pošto nam dolazi izravno iz Beograda. No, nevezano za to oni su ipak nekoliko klasa iznad nas. Pokušat ćemo pružiti što je moguće veći otpor. Spremamo se već nekoliko tjedana za utakmici u Kupu, trenirali smo i tijekom praznika te se nadam da ćemo se predstaviti u što boljem izdanju.

FOTO: KK Agrodalm

Agrodalm je osnovan prije manje od deset godina, a sve je donedavno bio nepoznato ime na hrvatskoj košarkaškoj sceni, da bi se u posljednje dvije sezone dobrim igrama probio do jedinstvene Prve lige.

- Klub je prije dvije godine bio u B1 ligi. Nakon što sam ih preuzeo odmah smo prve sezone ušli u A2 ligu, a druge u jedinstvenu Prvu ligu koja je drugi rang natjecanja. Rastemo iz godine u godinu, a rastu i momci koji igraju za nas. Kostur ekipe od 6-7 igrača  već je duže vrijeme s nama, a kako raste klub rastu i oni – kazao je 36-godišnji trener.

U samo dvije godine od B1 do jedinstvene Prve lige. Uspjeh je tim veći znajući da Agrodalm nije profesionalna momčad poput nekih suparnika u ligi.

- Svi momci koji igraju za nas bave se još nečim uz košarku. Stariji su zaposleni, dok mlađi studiraju. Većinom su to studenti KIF-a ili tehničkih fakulteta. U momčadi imamo momke koji studiraju Strojarstvo, pohađaju FER, FESB… Zbog toga imamo samo jedan trening dnevno. S te se strane maksimalno prilagođavamo njihovim obvezama.

FOTO: KK Agrodalm

Svemu tome unatoč, Zagrepčani se nalaze na trećem mjestu drugog razreda hrvatske košarke s omjerom 6-2. Momčad predvodi trojac Domagoj Matić, Ante Žužul i Dorian Ribarić, a donedavno su imali i savršen učinak. Poraze su ubilježili tek u posljednja dva kola protiv Gorice i Bosca.

- Gorica je neusporedivo jača ekipa od nas i klasa za sebe u čitavoj ligi. U toj smo utakmici igrali bez četiri igrača, ali to nam nije opravdanje za poraz, dok smo protiv Bosca praktički pobijedili sami sebe. Mi u sastavu nemamo profesionalnog košarkaša. Trenutno radimo na dovođenju nekih igrača na posudbu kako bismo dobili kvalitetu više. Za sada to još nije riješeno pa ne bih htio govoriti o imenima dok ne zgotovimo posao. No, naporno radimo i pokušavamo biti što bolji - govori mladi strateg na klupi Agrodalma.

Treće mjesto u ligi i plasman u osminu-finala Kupa „Krešimir Ćosić“ zasigurno su veliki uspjeh i razlog za zadovoljstvo.

- Moram priznati da me poraz od Bosca pogodio. To je bila posljednja utakmica koju smo odigrali, bio je i zadnji susret u godini nakon dobrih partija u prvih par kola i poraz me zaista rastužio. Ne toliko činjenica što smo izgubili, već kako smo izgubili. Dosta sam pričao s momcima nakon tog dvoboja, puno smo radili te se nadam da se takve stvari više neće ponoviti – zaključio je rođeni Splićanin na klupi zagrebačkog sastava.

Priliku da vidi mogu li njegovi momci prikazati naučeno imat će već sutra protiv Zadra. Kako su Dalmatinci apsolutni favoriti Garmina momčad može opušteno pristupiti susretu i bez pritiska rezultata pokazati koliko vrijedi i da nije slučajno na trećem mjesto Prve lige.

Utakmica se igra u ŠŠD Peščenica, s počekom u 19 sati.